IZGINUĆE DA DOKAŽU DA NOVAK NIJE NAJBOLJI SVIH VREMENA: Sad Britancima ni titule nisu dokaz da je GOAT

Autor:

Sport

09.11.2023

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teniski ekspert naučno utvrdio da Đoković nije bolji od Federera, ali da jeste od Nadala.

IZGINUĆE DA DOKAŽU DA NOVAK NIJE NAJBOLJI SVIH VREMENA: Sad Britancima ni titule nisu dokaz da je GOAT

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer

Novak Đoković osvojio je 97 titula u karijeri, od toga rekordna 24 grend slema i rekordnih 40 mastersa. Pritom broji rekordnu 398. nedelju na vrhu ATP liste i ima bolji međusobni skor i od Rodžera Federera i od Rafaela Nadala koji su mu glavi konkurenti u trci za zvanje najboljeg tenisera svih vremena (eng. GOAT). Međutim, pojedinci se "ubijaju" da dokažu da Nole nije veći od Švajcarca i Španca, pa su spremni da tvrde da sva navedena dostignuća nisu glavno merilo, već da ima "to nešto" što ne ide u prilog Srbinu.

Tako je teniski ekspert Kris Bauers, poznati britanski novinar, smislio "naučni metod" kako da izmeri ko je najveći ikada i tu je Srbin tek na trećem mestu. Prvi je Rodžer Federer, druga Serena Vilijams, a onda je Novak Đoković ispred Rafaela Nadala. On je "izmerio" da Federer ima 93 odsto prava da bude GOAT, Serena 92, a Novak 88. A evo i kako.

Republika

Foto: www.chrisbowers.org

 

Bauers je smislio metod po kome titule osvojene u karijeri važe svega 40 odsto, zatim sledi veliki broj faktora koji je on nazvao "ekonomska moć" i ona donosi još 25 odsto bodova. Zatim stiže uticaj na tenis i sport generalno (15 odsto), a ostatak se meri prema jačini konkurencije koja je prisutna, po dubl igrama, timskoj igri sa reprezentacijom i partnerima. Tako je samo njemu znanom računicom došao do pomenutih bodova.

Međutim, to Novaka uopšte ne dotiče već juri rekorde. Tako do kraja godine namerava da osvoji Završni masters sezone u Torinu, a onda i "salataru" sa Srbijom u Dejvis kupu na turniru u Malagi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading