PRAVOSLAVNA BRAĆA HARAJU PARIZOM: Ko god da osvoji masters isto se krsti

Autor:

Sport

04.11.2023

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sva četvorica današnjih polufinalista mastersa Đoković, Rubljov, Cicipas i Dimitrov ortodoksni hrišćani.

PRAVOSLAVNA BRAĆA HARAJU PARIZOM: Ko god da osvoji masters isto se krsti

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ, Starsport, Nikola Mutić

Pravoslavci gazduju tenisom. Masters u Parizu ušao je u završnicu a samo jedno je sigurno, ko god da sutra (15.00) osvoji titulu isto će se prekrstiti. To je postalo jasno kada su se u petak uveče u današnja polufinala plasirali Bugarin Grigor Dimitrov i Grk Stefanos Cicipas, odnosno naš Novak Đoković i Rus Andrej Rubljov. Sva četvorica vernici su Ortodoksne hrišćanske crkve, bilo da je reč i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Ruskoj pravoslavnoj crkvi, Grčkoj pravoslavnoj crkvi ili Bugarskoj pravoslavnoj crkvi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Na taj način Nole i družina su još na jedan način potvrdili koliko je vera važna, jer su sva četvorica redovni u crkvama, o čemu su često govorili u prošlosti: pogotovo Novak i Andrej. Za Đokovića nije tajna na oko vrata nosi krst sa Hilandara, povremeno i brojanice na rukama, slavi Svetog Arhangela Mihaila i posećuje svetinje čak i kada je u inostranstvu. Naš as pred sam put u Pariz krstio je decu na Ostrogu, a sam čin izvršio je Patrijarh srpski Porfirije.

- Molim se svakog jutra. Zahvalan sam bogu na porodici, na obavezama koje imam kao otac i suprug, na osećanjima, na tome što nastavljam da radim i treniram. Morate da se molite na dnevnoj bazi. Ponekad zaista nemam mnogo vremena, ali važno je biti disciplinovan i nastaviti sa tom praksom - rekao je jednom prilikom Novak.

Možda i najznačajniji duel kada su u pitanju pomenuta četvorica pravoslavaca, bar iz ugla vere, odigrao se prošle godine u Beogradu. Đoković i Rubljov, koji će večeras odmeriti snage, su se sastali u finalu Srbija opena i Rus je slavio i to baš na Vaskrs. Ispostavilo se da će to bila jedina pobeda Andreja nad Novakom. Tada je Rubljov otkrio za Srpski telegraf koliko su mu vera i crkva važni.

Republika

Foto: Starsport

Igrali finale u Beogradu na Vaskrs 2022: Đoković i Rubljov

- Često idem u crkvu kad sam kod kuće, ali posećujem i pravoslavne svetinje svuda po Evropi kad igram. Pod uslovom da postoji pravoslavna crkva u tom gradu i da pronađem malo vremena. Novak je imao publiku na svojoj strani, a što se boga tiče, mislim da je uživao u meču jer nije mogao da stane ni na čiju stranu - otkrio je tada Rubljov pomalo i u šaljivom tonu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading