ISPOVEST NOVAKOVOG UČITELJA: Uživao sam gledajući Đokovića na RG, KALENDARSKI SLEM je moguća misija!

Autor:

Sport

16.06.2023

21:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Đokovićevo iskustvo sa grend slemova je neprocenjiva. On zna kako da kontroliše ceo teren i može celog da ga pokrije. Pažljivo raspoređuje snagu, taktički je nedodirljiv i zna kako da čuva svoju moć."

ISPOVEST NOVAKOVOG UČITELJA: Uživao sam gledajući Đokovića na RG, KALENDARSKI SLEM je moguća misija!

Foto: Tanjug/AP

U razgovoru za slovački "Sport", nekadašnji trener Novaka Đokovića, Marijan Vajda rekao je da nije propuštao mečeve na Rolan Garosu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

- Naravno, morao sam da gledam. Odlučio je prvi set. U početku Rud je postavio neverovatan ritam, igrao hrabro, precizno, ali kako je počeo da “trči uzbrdo” ili da kažem da je krenuo sprintom u maratonsku trku, tako se u narednoj fazi seta osetilo da mu popušta snaga. Nole je počeo maltene sa dna svoje snage, imao je krizu, pa i posle kada se sa 1:4 vratio na 4:4 bilo je opasno kod 0:30 na 4:5. Posle nekoliko sjajnih razmena okrenuo je situaciju u svoju korist, a na licu mu se videlo da je umor nestao, štaviše, da je dobio novi nalet snage i motiva. Nije ništa pogrešio u tajm-autu, kontrolisao je kraj seta - konstatovao je Vajda.

Iskustvo i mentalna snaga su ono što odvaja Novaka od ostalih tenisera, smatra slovački stručnjak.

- Sve je u psihi. Đokovićevo iskustvo sa grend slemova je neprocenjiva. On zna kako da kontroliše ceo teren i može celog da ga pokrije. Pažljivo raspoređuje snagu, taktički je nedodirljiv i zna kako da čuva svoju moć. Čak ni gubitak seta ga neće poremetiti, on je mentalno neverovatno jak. Njegovo ogromno iskustvo je pola puta do pobede.

Republika

Foto: Starsport

Novak Đoković i Marijan Vajda

Otkrio je Vajda da se po završetku turnira čuo sa Đokovićem.

- Čestitao sam mu odmah posle meča, poslao sam mu audio poruku. Rekao sam da sam mnogo srećan zbog njegove 23. grend slem titule. Nekoliko sati kasnije mi je odgovorio, rekao da ceni to što sam mu rekao, da ne smem da zaboravim da sam ja i dalje deo njegove familije. Prelepe, dirljive reči. Uživao sam u tome kako je ubedljivo osvojio titulu na šljaci, na najtežoj podlozi i najtežem grend slemu za njega.

Slaže se Vajda sa Vilanderom i drugim stručnjacima da je Đoković ne samo najbolji teniser svih vremena, nego i jedan od najvećih sportista ikada.

- Kao pojedinac, on jeste jedan od najboljih sportista sveta svih vremena. Četiri puta je proglašavan za svetskog Sportistu godine. Kada sam analizirao šta smo sve zajedno ostvarili, koliko se žrtvovao za svoje uspehe, za sport generalno, kakva je vrsta sportiste i šta je sve prošao, definitivno mu je mesto među najvećima u istoriji.

Kalendarski slem sada je moguća misija za Novaka, veruje Vajda.

- Ima veliku šansu na Vimbldonu, a psihologija će imati veliku ulogu u SAD. Tamo će konkurencija biti jača, biće i Alkaras opasniji nego na travi, Zverev se vraća, Medvedev će igrati bolje. Ipak, ove godine neće biti Olimpijskih igara kao 2021. i Novak neće istu grešku napraviti dva puta - zaključuje Marijan Vajda. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading