NADAL OTVORIO DUŠU: Imali smo načina da pobedimo Federera ali sa Novakom je mnogo teže!

Autor:

Sport

19.08.2021

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stric i nekadašnji trener španskog tenisera Rafaela Nadala - Toni Nadal govorio je u svom intervjuu o najopasnijim protivnicima njegovog bratanca kao i o tome koliko je Rafi teško pao poraz u finalu Australijan opena.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Toni Nadal u toku svog mandata kao Rafin trener

Toni Nadal je takođe istakao i da za nijansu više voli kada Rafa igra s Federerom, u poređenju s Đokovićem.

- Najviše volim kada ne igra ni sa jednim od njih, bolje s nekim drugim igračima. Ipak, malo više s Federerom. Mislim da smo imali način da pobedimo Federera, a sa Novakom je teže, jer nikada ne znaš šta tačno treba da radiš. Ipak, nije to bila velika razlika - rakao je Toni Nadal. 

Nadal ističe i da su statistike kao i nova tehnologija korisni, ali da se ne treba njima previše zaluđivati.

- Postoji tehnologije koju mogu da pomognu, ali s druge strane, ako se previše oslanjaš na tehnologiju, to ti stvara slabost. Tako je i u životu. Neke stvari nam pomažu, poput detaljne statistike, ali nikada nisam gledao statistiku niti koristio previše tehnologije s Rafom – koncentrisao sam se na druge stvari. Kada lopta ode napolje, onda ponavljamo, kako bismo shvatili zašto lopte ide napolje. Najvažnije je aktivno razmišljati, a nekada se to gubi s novim tehnologijama - kaže Toni za "The Double Bagel" podkast.

 

 

Toni od 2017, nije više trener Rafaela Nadala, nakon toga se posvetio teniskoj akademiji, a Rafini treneri postao je Karlos Moja, uz Fransiska Rođa.

- Teško mi je da kažem kako se njihov trenerski stil razlikuje od mog. I igrači se menjaju, i Federer se mnogo promenio od 25. do 35. godine, znao je da više ne može da trči i da mora da bude agresivniji. Slično je i s Rafom, bio je svestan da mora da igra agresivnije – na kraju 2016. sam mu rekao: ‘Rafaele, ne možeš da trčiš kao ranije, moraš da ideš više na mrežu, da poboljšaš servis i da budeš agresivniji’. Kada je Karlos došao, dao mu je samopouzdanje da napravi te promene, što je bilo važno.

Osvrnuo se Toni i na finale Vimbldona 2008, u kojem je Nadal savladao Federera, a istovremeno je koštao i svog strica mnogo živaca.

- Bio sam veoma nervozan sve vreme. Ne u petom setu, nego od prvog seta. Pogledao sam na sat, prošlo je samo 12 minuta i rekao sam Karlosu Kosti, koji je sedeo do mene: ‘Toliko dug put nas čeka, četiri sata’. Bilo je i duže, a za mene je to bio najgori dan na terenu, nikada nisam bio nervozniji - otkrio je Toni. 

Na molbu da izdvoji najteže Rafine poraze, Toni je rekao:

- Težak je bio Australijan open 2012, zatim Rolan Garos 2009… Ali kada si igrač, kada si trener, znaš da možeš i da pobediš i da izgubiš. To prihvatiš - zaključio je Toni Nadal. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading