(VIDEO) OD TOG MOMENTA JE SVE KRENULO: Danas se desio PRESUDNI DOGAĐAJ u karijeri Novaka Đokovića!

Autor:

Sport

22.06.2021

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bravo Nole, ajde! Tako je, Nole! Ajmo forhend, mora nogica napred... Posle ćemo bekhend.... Tako je, idemo. To, još jednom. Evo ruke, strašan si, vidimo se sutra. Ovako je tekao razgovor na prvom treningu četvorogodišnjeg Novaka Đokovića, koji je snimljen 23. juna 1991.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Pre tačno tri decenije, na današnji dan, dečačić iz Beograda izašao je na betonski teren s prvim trenerom, držeći u rukama reket koji je nekoliko dana ranije dobio od roditelja i njime počeo da krči put ka zvezdama.

Znao da će biti najbolji na svetu

Da će biti najbolji na svetu, Novak Đoković je prvi put rekao sa sedam godina i taj snimak iz gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji postoji i danas. Međutim, Nole je isto ponovio i Nikoli Piliću, na šta mu je ovaj rekao da će snove ostvariti.

- Njegova želja da bude najbolji iskazivala se u tonama, a ne u kilogramima. Rekao mi je da će biti prvi na svetu, a ko sam ja da tom mladom čoveku stojim na putu. Poštovao sam tog klinca, poštovao je on mene i uspeo je - rekao je Pilić.

ISPUNJAVA SVOJE SNOVE

Kao i tog dana, srpski as i danas udara lopticu s istim žarom i istim fokusom u nameri da bude bolji, da osvaja poene, gemove, setove, mečeve, titule. Za ovih 30 godina Đoković je prošao dug put, od dečaka u zelenoj trenerci s kapuljačom, do najboljeg tenisera današnjice, a verovatno i u istoriji. Iza njega je rekordnih 326. nedelja na vrhu ATP liste, 19 grend slemova i samo mu još jedan nedostaje da se izjednači sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, dok ima i 36 masters trofeja, kao i Španac. Kako je isticao mnogo puta, njegov je cilj da ove godine postane neprikosnoven u svim parametrima, a san je zlato za Srbiju na Olimpijskim igrama.

Nikola: Novak je 2000. sparingovao sa Ivaniševićem 20 minuta kao hipnotisan, priđe mi Goran i kaže mi: "Ovaj mali je dobar"

Da se u Novakovom pristupu nije ništa promenilo za proteklih 30 godina, u razgovoru za Srpski telegraf objašnjava hrvatski teniski stručnjak Nikola Pilić. On je, posle naučenih osnova, uzeo Đokovića pod svoje kada je imao 13 godina i odveo ga do prvih ATP bodova.

- On i danas ima istu glad za uspehom, isti fokus na svaku lopticu. Sećam se kada je došao kod mene, iako sam za mladog Novaka čuo i ranije. Odmah se izdvojio ambicijom, disciplinom i odlikom da nikad ne zaboravlja usvojeno znanje. Na treninge je dolazio pola sata pre dogovorenog vremena. Od prvih dana je zaljubljenik u tenis. Upijao je sve što mu se govorilo i pokazivalo - rekao nam je Pilić.

JAČI DO 16. GODINE

Iskusni teniski vuk napominje da na Đokovićevim treninzima nikada nije bilo zafrkancije, ali se prisetio jednog neobičnog sparinga sa njegovim današnjim trenerom Goranom Ivaniševićem.

- Čujte, ja sam sparingovao sa Novakom, bio sam jači od njega do 16. godine, a onda sam morao da tražim pomoć. Bio je decembar 2000. kada sam nekadašnjeg učenika Gorana Ivaniševića zamolio da odigra sa Noletom pet minuta. Igrali su 20, a Novak je bio kao hipnotisan i nije promašio nijednu loptu. Prilazi mi Goran i kaže mi: "Ovaj mali je dobar." On je šest meseci kasnije osvojio Vimbldon, a Novak je to uradio pet puta. Danas sarađuju, a meni je srce puno - dodao je Pilić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading