VRAĆA SE NAJBRŽI CIRKUS NA SVETU: Počinje nova sezona Formule 1!

Autor: Tanjug

Sport

29.02.2024

14:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva stanica - Bahrein.

VRAĆA SE NAJBRŽI CIRKUS NA SVETU: Počinje nova sezona Formule 1!

Foto: Tanjug/AP

Nova sezona u šampionatu Formule 1 počinje ove nedelje na stazi Sahir uoči Velike nagrade Bahreina.

Titulu u F1 brani vozač Red Bula Holanđanin Maks Ferštapen, koji je prošle sezone pobedio na čak 19 trka. On je aktuelni trostruki svetski šampion, pošto je titule osvajao i 2021. i 2022. godine. Njegov timski kolega i ove godine biće Meksikanac Serhio Perez, koji je prošle godine godine ostvario dve pobede.

Svetski mediji navode da je Red Bul i ove godine favorit za titulu, pošto su vozači ovog tima prošle sezone pobedili na 21. od 22 trke. Red Bul je titulu u konkurenciji konstruktora osvojio 2022. i 2023. godine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Maks Ferštapen i Serhio Perez

Za Ferari će voziti Šarl Lekler i Karlos Sainc, dok će u Mercedesu biti Luis Hamilton i Džordž Rasel. Hamilton je nedavno objavio da mu je ovo poslednja godina u Mercedesu, pošto će od naredne sezone da vozi za Ferari.

U timu Meklarena će biti Lando Noris i Oskar Pjastri, dok će za Aston Martin da voze Fernando Alonso i Lens Strol. Za Alpin će voziti Esteban Okon i Pjer Gasli, a u ekipi Vilijamsa će biti Aleksander Albon i Logan Sardžent.

Zauber će ove godine nastupiti pod imenom Kik Zauber, pošto je švajcarskom timu istekao ugovor sa Alfa Romeom. U švajcarskom timu će biti Valteri Boltas i Guanju Džou.

Ekipa Alfa Taurija je promenila ime u "Viza keš ep RB F1 tim". Za ovaj tim će voziti Danijel Rikardo i Juki Cunoda, dok će u Hasu biti Kevin Magnusen i Niko Hulkenberg.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Formula 1

U novoj sezoni biće vožene 24 trke, što je rekord u F1. U kalendar F1 se prvi put posle 2019. godine i pandemije korona virusa vraća Velika nagrada Kine. 

Na šest staza biće vožene i sprint trke. Sprint trke biće vožene u Kini, Majamiju, Austriji, Ostinu, Kataru i Brazilu. Sezona će biti završena osmog decembra trkom u Abu Dabiju.

Prvi slobodni treninzi u Bahreinu održavaju se danas (četvrtak). U petak je od 13.30 na programu treći slobodni trening, a od 17 časova počinju kvalifikacije.

Trka za Veliku nagradu Bahreina je na programu u subotu od 16 časova.

Naredna trka biće vožena u subotu devetog marta za VN Saudijske Arabije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading