DAME STALE NA 64 POLJA: Startovala Ženska liga Beograda u šahu

Autor:

Sport

02.02.2024

18:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Promocija šaha kod dama glavni cilj turnira koji se igra do nedelje, ali i u celoj 2024. godini.

DAME STALE NA 64 POLJA: Startovala Ženska liga Beograda u šahu

Foto: Branimir Brana Jovanovic

Ženska liga Beograda u šahu startovala je juče u prostorijama Šahovskog saveza Beograda u zgradi Borbe. Do nedelje, kada će biti proglašenje pobednika i dodela medalja najboljim ekipama, 11 klubova će se nadmetati za trijumf i titulu prvaka koja vodi u Prvu ligu Srbije u šahu, odnosno najjači šahovski rang u našoj zemlji. Čast da otvore ovaj prestižni turnir povlačenjem prvih poteza na tablama imale su Daniela Pavić, potpredsdnica Šahovskog saveza Beograda, i glavna urednica časopisa Borbe Elena Stojanović.

Foto: Branimir Brana Jovanovic

Očekuje se veoma neizvesna borba

Kako se moglo čuti na na početku Ženske lige Beograda u šahu, tekuća 2024. godina biće godina žena u šahu, a jedan od glavnih ciljeva je da se ohrabre dame, ali i devojčice, da se što više uključe u taj zanimljiv sport. Naime, prema podaci iz sveta, samo deset odsto svih aktivnih šahista u svetu su nežnijeg pola, a gotovo identična zabrinjavajuća i poražavajuća statistika je aktuelna je i u Srbiji. Zbog toga će ovakvi turniri imati za cilj da popularišu šah kod nežnijeg pola.

Republika

Foto: Branimir Brana Jovanovic

Trofeji do nedelje čekaju svoje nove vlasnike

Kruna ove inicijative promovisanja šaha kod žena biće Osmomartovski turnir u šahu, pa je i aktuelna Ženska liga put koji vodi ka tom nadmetanju.

Inače, sama Ženska liga Beograda u šahu održava se u pet kola. Prema prognozama, od tri tima se očekuje da se bore za titulu i plasman u Prvu ligu Srbije u  šahu a to su Mirijevo, PTT i Tadić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Pera

02.02.2024 18:35

Svako dobro autoru, srpskom Bobiju Fišeru