OTVORENI BALKAN ZAŽIVEO U SPORTU: Bokseri prvi podržali inicijativu Vučića!

Autor:

Sport

28.09.2023

14:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novoformirano boks takmičenje pod nazivom Open Balkan kup nakon premijernog takmičenja održanog u Smederevu nastavlja svoju misiju.

OTVORENI BALKAN ZAŽIVEO U SPORTU: Bokseri prvi podržali inicijativu Vučića!

Foto: Bokserski savez Srbije

Nenad Borovčanin

Naredno, drugo kolo biće održano 07. oktobra 2023. u Kumanovu (Severna Makedonija) i okupiti veliki broj klubova sa jednim zajedničkim ciljem, a to je saradnja, razvoj i usavršavanje boksa na Balkanu. Konkurentnost svetu, širenje prijateljstva, jačanje regiona i prosperitet su primarni cilj koji je postavljen u okviru ovog boks takmičenja koji je ujedno prvi sportski projekat u inicijativi "Otvoreni Balkan" koju su pokrenuli i formirali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i njegove kolege, lideri Severne Makedonije i Albanije.

Republika

Foto: Bokserski savez Srbije

 

 

Boks je sport koji ujedinjuje, osnažava, hrabri i vodi ka izgradnji jakih veza i kompaktnosti. Predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin bio je gost gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrijevskog gde su u zajedničkom razgovoru istakli značaj takmičenja u boksu, Open Balkan kupa. Sastanku su prisustvovali i predsednik makedonske Nacionalne bokserske federacije Primislav Dimovski i funkcioner BK Kumanovo Samet Salijevski.

- Programi prekogranične saradnje ključni su element našeg razvoja, opstanka i budućnosti. Sport, konkretno boks je jedna od retkih oblasti saradnje sa susednim zemljama koja nikada nije ni prestajala. Utvrdili smo program koji za cilj ima relevantne potrebe za afirmaciju i novu budućnost ovog sporta koji i na svetskoj sceni vodi jedan novi nivo progresije i osnaživanja, vraćanja sjaja koji je pre nekoliko decenija uživao širom planete. Implementacija programa je krenula kroz Open Balkan kup, a sportski odnosi, dijalog i saradnja u doba konkurencije baca svetlo na to kako je jedna oblast meke moći – sportski odnosi – na jedinstvenoj poziciji da pomogne zemljama da zadrže otvorene kanale dijaloga i saradnje sa svakom od njih u ovim teškim i izazovnim vremenima. Sportski odnosi, konkretno ovde mislim na boks koji je plemenita veština jer je sport viteštva, jer rival rivala poštuje pre svega testirajući sebe i sopstvene mogućnosti, granice i ponašanje, gradi poverenje, razumevanje i uzajamno korisne odnose između različitih nacija. U današnjem promenljivom međunarodnom pejzažu kada su tenzije i netrpeljivost neprestano na snazi sportski odnosi su još vredniji, kao kanal dijaloga koji često ostaje otvoren čak i kada su one u drugim oblastima otežane ili zatvorene. Ponosni smo na Open Balkan kup, punim plućima ušli smo u ovaj projekat i verujemo da će on svima nama doneti dobro i nove boks šampione, ali i prijateljstva i jednu kompaktnost koja će u svetu biti prepoznatljiva i respektovana. Inicijativa "Otvoreni Balkan" u svim oblastima koje je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić naišla je na veliku podršku i oduševljenje u celom regionu, evo i u Kumanovu. Sigurno je da će bokseri iz regiona dati svoj doprinos da "Otvoreni Balkan" bude dobar primer i za ostale oblasti života i koliko je važna međusobna saradnja za budućnost regiona  – rekao je predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin.

Finalni mečevi drugog kola Open Balkan kupa 7. oktobra 2023. biće prenošeni u direktnom prenosu na TV Arena Fight.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading