IDEMO U PLANINE: Krenite Karađorđevim stopama i planinarite kraj Velike Plane

Autor:

Sport

07.09.2023

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Radovanjskim brdima svake godine se organizuje pohod na stazama od 16 i 21 kilometar.

IDEMO U PLANINE: Krenite Karađorđevim stopama i planinarite kraj Velike Plane

Foto: pdvrbica

Planinarenje Velika Plana

Boravak u prirodi može da bude lepa, opuštajuća, ali i zdrava aktivnost. Tu je i druženje i udisanje svežeg vazduha, a ako se tu još provuče i nota istorije ugođaj je kompletan. Sve to omogućavaju Brdske staze "Karađordjevim stopama" na području Radovanjskih brda zapadno od Velike Plane.

Na njima se organizuju tradicionalni pohodi poslednje subote aprila meseca. Dakle, do sledećeg pohoda ima puno, ali Goran Marjanović, direktor Turističke organizacije Velika Plana poručuje za Republiku da ne škodi planirati na vreme, a možda se i u ličnoj režiji upoznati sa stazom.

Foto: pdvrbica

 

- Ovu turu organizujemo svake godine i prosečno nam dođe oko 50 ljudi. Dolazi i staro i mlado, ljudi koji su u treningu, ali i oni koji se prvi put sreću sa ovako nečim. Granica nema, bitna je samo bar nekakva fizička sprema da se polako krene u brda i da se uživa u prirodi. Imamo dve staze od 16 i 21 kilometar, a sve organizuje Planinarsko društvo Vrbica. Na kraju staze se nalazi planinarski dom u kojem organizujemo ručak i druženje uz zanimljiv istorijski program za sve koji taj dan provedu sa nama i to sve za simboličnu članarinu od 500 dinara - istakao je Marjanović.

Republika

Foto: pdvrbica

 

Kako se navodi u opisu same manifestacije, do 2016. godine prvobitna osnovna staza je obuhvatala četiri kontrolne tačke (Vrbica, Koporin, Radovanjski lug, Pokajnica) i bila je duga oko 16 km, a onda je produžena i bila je duga oko 21 km. Formiranje staze vezano je i posvećeno značajnim godišnjicama za Srbiju i Veliku Planu - 200 godina od Prvog srpskog ustanka, 280 godina od prvog pisanog pominjanja Velike Plane i 80 godina od proglašenja Velike Plane za varošicu. Logično, staza je nazvana "Karadjordjevim stopama" u znak sečanja na Vožda, koji je na tim terenima proveo poslednje dane svog života.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading