TUŽAN DAN ZA SRPSKI, ALI I SVETSKI ŠAH: Preminuo najstariji velemajstor na planeti!

Autor: Tanjug

Sport

10.08.2023

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osvojio je ukupno 14 olimpijskih medalja, devet ekipnih i pet pojedinačnih.

TUŽAN DAN ZA SRPSKI, ALI I SVETSKI ŠAH: Preminuo najstariji velemajstor na planeti!

Foto: pixabay.com

Šah

Legendarni srpski velemajstor Aleksandar Matanović preminuo je u 94. godini, saopštio je Šahovski savez Srbije.

U saopštenju se navodi da je Matanović preminuo u sredu u Beogradu. On je bio jedan od velikana i simbola zlatnog doba šaha od 1950. do 1980. godine kada je Jugoslavija bila druga šahovska velesila sveta iza SSSR.

- Matanović je rođen 23. maja 1930. u Beogradu. Posle ranih uspeha u šahu i titule omladinskog prvaka Jugoslavija 1948, u seniorsku reprezentaciju ušao je već 1950, u nezaboravnom radio-meču Jugoslavija - SAD, a 1955. je postao velemajstor - navodi se u saopštenju Šahovskog savezu Srbije.

Matanović je od 1954. do 1978. godine bio stalni član olimpijskog tima Jugoslavije.

- On je 1980. bio selektor reprezentacije koja je osvojila našu poslednju olimpijsku medalju. U zlatnom dobu našeg šaha, dok je sa Gligorićem, Ivkovom i Matulovićem činio je okosnicu druge velesile sveta, okitio se sa pet srebrnih i četiri bronzane olimpijske ekipne medalje, kao i sa pet pojedinačnih za rezultate na svojoj tabli: jednom zlatnom, tri srebrne i jednom bronzanom. Na pet evropskih šampionata, između 1957. i 1977, osvojio je četiri srebrne i jednu bronzanu ekipnu medalju - dodaje se u saopštenju.

Matanović se u 36. godini posvetio "Šahovski informatoru" u kojem je bio osnivač, urednik i direktor. On je od maja 2022. bio najstariji velemajstor na svetu.

Priznanje Svetske šahovske federacije (FIDE) dobio je izborom za potpredsednika FIDE 1990-94. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading