ŠAH SPAJA LJUDE: U Beogradu svečano otvoren 54. međunarodni velemajstorski turnir šahistkinja

Autor: N. K.

Sport

08.05.2023

17:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Internacionalni šahovski spektakl u srpskoj prestonici.

ŠAH SPAJA LJUDE: U Beogradu svečano otvoren 54. međunarodni velemajstorski turnir šahistkinja

Foto: Republika.rs

U ponedeljak je u Svečanoj Sali na 2. spratu Matematičke gimnazije u Beogradu otvoren 54. Međunarodni velemajstorski turnir šahistkinja koji traje do 14. maja. Na njemu učestvuje deset takmičarki, a pored šahistkinja iz Srbije oprobaće se takmičarke iz Ukrajine i Rumunije.

Turnir je svečano otvorio Nedeljko Jovanović, ispred Opštine Stari Grad, a ceremonija je protekla u atmosferi sećanja na žrtve ubistava zbog kojih je u našoj zemlji važila trodnevna žalost.

Predsednik Šahovskog saveza Beograda Andrija Jorgić izjavio je da „šah spaja ljude“, uz poruku da je važno da se tradicija jednog ovakovg turnira očuva.

- Ovo je, po dugovečnosti, treći turnir u Evropi. Što se tiče organizacije, imamo najviše ambicije, želimo da promovišemo ovu plemenitu veštinu među damama, koje su zastupljene sa oko deset procenata među igračima. Turnir je internacionalnog karaktera i biće jako kvalitetan – izjavio je Jorgić na otvaranju, a potom je dodao da će Beograd biti „lokomotiva razvoja srpskog šaha“.

- Organizovaćemo niz manifestacija u cilju promocije šaha, nameravamo da ga vratimo u škole, da se deca okrenu pravim vrednostima. Šahovski savez Beograda 15. juna slavi 66. rođendan, pa ćemo u našem najbržem vozu „Soko“ organizovati brzopotezne partije, koje će igrati đaci iz Beograda i Novog Sada – najavio je prvi čovek beogradskog šahovskog saveza.

Na turniru će suditi Branka Vujić Katanić, a jedna od našoh najvećih uzdanica Jovana Erić poručila je da očekuje uspešno takmičenje na kome cilja „najviši plasman“, uz poruku mladima da je „šah umetnost“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading