Počinje Međunarodni velemajstorski turnir šahistkinja u Beogradu

Autor:

Vesti

05.05.2023

16:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni velemajstorski turnir šahistkinja biće održan u periodu od 8. do 14. maja u Matematičkoj gimnaziji.

Počinje Međunarodni velemajstorski turnir šahistkinja u Beogradu

Foto: Peđa Mitić

U prostorijama opštine Zvezdara, u organizaciji Šahovskog saveza Beograda, danas u 12 časova održani su žreb i konferencija za medije povodom predstojećeg Međunarodnog velemajstorskog turnira šahistkinja. Konferenciji i izvlačenju turnirskih brojeva prisustvovali su predsednik GO Zvezdara Vladan Jeremić, predsednik ŠSB Andrija Jorgić, predstavnik Gradskog sekreterijta za sport i omladinu Vukan Jovanović,kao i šahistkinja Irina Čoluškina.

Nakon održanog minuta ćutanja, izražavanja saučešća i upućivanja poruka podrške svim porodicama ožalošćenim zbog tragedija koje su zadesile Srbiju,  prisutnima se obratio predsednik Šahovskog saveza Beograda, Andrija Jorgić i najavio da će 54. Međunarodni velemajstorski turnir šahistkinja biti održan u periodu od 8. do 14. maja u Matematičkoj gimnaziji.

- Drago mi je što sam na čelu Šahovskog saveza Beograda i što mogu da se pohvalim 54. po redu šahovskim turnirom. Iako je zbog različitih dešavanja u okviru Saveza turnir odložen za maj mesec, najvažnije je da on ima kontinuitet i da je po svojoj dužini trajanja među tri najduža turnira u Evropi, i to je ono što moramo da negujemo- poručio je Jorgić, a potom dodao da će se još više posvetiti velikoj kampanji koju su započeli kako bi vratili šah u škole.

Foto: Peđa Mitić

 

-Najvažnije je da deca izrastaju u prave ljude, a upravo je šah nešto što može da doprinese tome. Ne samo zbog afirmacije ili da bi se neko bavio šahom, već da zainteresujemo decu da se nadmeću umom i pameću, zbog čega ćemo u narednom periodu svi dati sve od sebe kako bismo to i ostvarili, jer nam je to sada potrebnije nego ikada - zaključio je predsednik Šahovskog saveza Beograda.

Predsednik GO  Zvezdara Vladan Jeremić, izrazio je veliku čast što je opština Zvezdara deo još jedne ne samo šahovske već i sportske priče.

- Jedan pozitivan talas koji je preplavio šah u Beogradu, zahvaljujući pre svega posvećenosti i energiji tima ljudi na čelu sa predsednikom Šahovskog saveza Beograda Andrijom Jorgićem, je nešto što će svakako doprineti da se šah vrlo brzo vrati na mesto koje mu apsolutno pripada - istakao je Jeremić.

Ispred Sekretarijata za sport i omladinu, prisutnima se obratio i Vukan Milanović koji je istakao da mu je velika čast što održava Međunarodni turnir za žene već 54. put, i da podržava ovu manifestaciju koja će biti održana i naredne godine.

Glavni sudija turnira, međunarodni sudija gospođa Branka Vujić Katanić koja je i sama pre 45 godina bila takmičarka na 9. Osmomartovskom turniru, izvršila je žreb takmičarki.

Na turniru će nastupiti deset šahistkinja iz Srbije, Rumunije i Ukrajine, od kojih pet ima najvišu velemajstorsku titulu, i na turniru će se moći osvajati norme za međunarodne titule.

Nagradni fond: 1.300 evra u dinarskoj protivvrednosti ( 450, 350, 250, 150, 100 ).

Parovi prvog kola su:

Jonesku Irina- Pogorelski Sofija

Manakova Marija- Erić Jovana

Blagojević Tijana- Rahmangulova Anastasija

Mehmed Elif- Dragomiresku Anđela

Čoluškina Irina- Doluhanova Evgenija

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading