EKSKLUZIVNO IZ DOHE: Dragan Đorđević Đole nam otkrio sve o katarskoj odbojci i načinu života u ovoj posebnoj zemlji! (FOTO GALERIJA)

Autor:

Sport

05.12.2022

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa iskusnim odbojkaškim stručnjakom o brojnim temama.

EKSKLUZIVNO IZ DOHE: Dragan Đorđević Đole nam otkrio sve o katarskoj odbojci i načinu života u ovoj posebnoj zemlji! (FOTO GALERIJA)

Foto: Privatna argiva

Dragan Đorđević

Dragan Đorđević, trener katarske Al Garafe, dao je intervju za naš portal u kome se dotakao brojnih zanimljivosti iz karijere.

Republika
 

Popularni Đole je sa Ribnicom igrao finale plej-ifa 2006. godine protiv Vojvodine, a ima zavidno internacionalno iskustvo. U Libiji je osvojio dve titule, uz napomenu da se u toj zemlji može zaraditi najveći novac, u Iranu se igra najbolja odbojka, dok kvalitet lige u Kataru prednjači od svih arapskih zemalja.

Republika

Foto: Republika

Za Đoleta poklon majica

Takođe, jedno vreme je boravio u Rumuniji, odakle nosi sjajna iskustva, a već sa 30 godina se posvetio trenerskom poslu.

- Rano sam se povredio, pa sam već u 30. godini postao trener. "Izletelo" mi je rame, pokušavao sam da igra dve-tri godine, mučio se, a onda su me ljudi iz Kraljeva pitali da probam kao trener - počeo je Đorđević.

*Otkud u ovom delu sveta?

- Ma nema tu gde ćeš, ko te zove tamo ideš. Nema mnogo ponuda. Prvo sam dobio ponudu iz Irana, to mi je bilo super iskustvo. Tu malo stranaca dobija priliku da bude trener, u tom trenutku sam bio jedini stranac. od 14 klubova sve su iranci bili treneri. Oni ne puštaju strance da im vode timove, može eventualno da bude asistent, ali meni su eto dali priliku i taj klub je vrlo ozbiljan, posle toga je jedne godine u njemu bio i Ljuba Travica, pre toga Boba Kovač, i pokojni Dejan Brđević.

*Potom ideš u Libiju?

- Da, bio sam jednu godinu, pa sam otišao na tri u Kuvajt, a onda su me zvali opet da se vratim u Libiju. I tamo sam osvojio dve titule. Posle sam produžio u Emirate, u Al Džaziru, bio tamo dve sezone, a onda na Kipru naptravio izlet u žensku odbojku. I evo me sada ovde.

*A, Katar?

- Ovde je ozbiljna odbojka, ima dosta stranaca koji su uzeli njihove papire i onda oni igraju kao "lokalci", dovedu još dva stranca i onda imaju ozbiljne ekipe, ozbiljna liga. Rajan gde igra naš reprezentativac Miloš Stevanović, koji je kapiten Rajana i igra za katarsku reprezentaciju, a trener je Makedonac Žarko Ristovski, koji je bio selektor makedonske reprezentacije, bio je ovde i prošle godine je osvojio titulu, oni su favoriti ponovo. Siniša Reljić je u Katar sportu, došao je ove godine, i oni su dobri, kod njega je Joksimović, selektor Crne Gore, asistent. Igor Arbutina je u Al Arabiju, on je iz Hrvatske, 12-13 goidna je ovde i bio je selektor katarske reprezentacije.

*Ima i dosta igrača?

- Da, Miloš Stevanović, Nikola Vasić, Ilija Ivović, Marko Stevanović...  Moj klub nije nešto posebno u odbojci, više novca guraju u fudbal, tu su u "top3". Prošle gopdine su bili pretposlednji, što se nadam da ove godine neće da bude slučaj.

*Ima i u drugim sportovima naših ljudi_

- Ima, Crnogorac je trener u Al Ahliju, ima i igrača dosta, ali dosta uzimaju arapskih i igrača iz Afrike, jer su oni navikli na ovu klimu. ona je ovde najveći problem, da se navikneš.

*Kako si se ti navikao?

- Meni nije problem, možda malo u letnjem periodu, avgust i septembar, ali u svim halama je dobro hlađenje. Ovako nema nekog života napolju, kao što ste videli, sve je u molovima, restoranima, a sada je sreća da su se otvorile javne plaže zbog Svetskog prvenstva, do sada nisu ni postojale. Bila je javna plaža Katara, sve ostalo su bile ili divlje, malo dalje od Dohe 20-30 km, ili hotelske plaže. Sada su ih otvorili i u centru grada, a oktobar, novembar i decembar su najbolji meseci za odlazak na plažu. Ovde leti kada uđeš u more nema nikakvog smisla. Ne znaš da li je toplije napolju ili u vodi. Niko ne ulazi u vodu. Pokušavaju na naprave turizam, nije kao u Emiratima. Problem za turiste je možda što nema alkohola, nema noćnog života, i to je razlog. Ali, malo su popustili. Ranije na javnu plažu žena nije mogla da dođe u dvodelnom kupaćem, zato nisu ni htele da idu, pa su odlazile na te udaljenije, ali sada vidite da su dopustili. E, sad, koliko će to da drže, to već ne znam.

*A, hrana?


- Ima dosta sličnosti, ima dosta turskih restorana, nije ni mnogo nešto skupo, a ako se hraniš u ovim njihovim restoranima, onda je preskupo. Tu se ne isplati. U marketima solidno može da se prođe, skuplje je nego kod nas, ali može da se nađu povoljne stvari.

*Znači najskuplje je uživanje?

- Da, upravo tako, najskuplkje uživanje, a najjeftine gorivo i voda. Prvi put vidim u ovim zemljama da je flaširana voda jeftinija nego kod nas, što je nemoguće. Mi imamo toliko izvora... Ali ovde paket od šest flaša košta 1,5 evro. A, sve uvoze. Gorivo je pola evra.


*Šta ti najviše nedopstaje u Kataru?

- Porodica. imam sina, dolazi ovde kada je raspust. Ovde je najbolje za život s porodicom. Ko ima tu opciju. Onda je sve super.

*U Kraljevu imaš svoj odbojkaški klub?

- Da Tehničar, dobro radimo sa mlađim kategorijama, od 2010. godine je pokrenut. Imamo i kampove već 17 godina, to je internacionalni kamp, nadam se da će još da traje.

*U Kataru postoji interesantan problem, oko "sitnih para"?

- Najpre valja istaći da prednost dobijaju Egipćani i Tunišani zbog poznavanja arapskog jezika. Ugovor se potpisuje na 12 meseci zbog toga što novac donira ministarstvo. Takođe, problem nastaje oko sitnica, primera radi kada se kupuju nove lopte. Tada gledaju svaki dinar, ili kada se dovode jeftiniji igrači. Skuplji nisu problem, oni bi odmah pokupovali sve najbolje na svetu.
 

*Đorđević poseduje i iskustvo rada na reprezentativnom nivou.

- U juniorskoj U21 reprezentaciji sam radio od 2005. do 2011. godine bio sam pomoćni trener i u tom vremenu osvojili smo bronzu na Evropskom prvenstvu u Belorusiji i bronzu na Svetskom prvenstvu 2011 u Brazilu - zaključio je Đole, bivši selektor Univerzitetske reprezentacije Srbije u Bankoku 2007. i Beogradu 2009. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading