BULUT, LASMANIS I DE JONG! U Beogradu najjači ikad 3X3 turnir ovog vikenda!

Autor:

Sport

28.10.2022

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ono što je Ol star vikend u NBA ligi, kada je u pitanju basket 3x3, nešto slično će se ovog vikenda održati u Beogradu.

BULUT, LASMANIS I DE JONG! U Beogradu najjači ikad 3X3 turnir ovog vikenda!

Foto: FIBA 3x3

U subotu i nedelju, 29. i 30. oktobra, u beogradskom tržnom centru Galerija biće održan "Belgrade Pro Quest" u organziaciji "MTS Streetball 3x3 Elite" lige. U pitanju je turnir kvaliteta kakav do sada nije viđen kod nas, niti region, a koji će okupiti najkvalitetnije timove iz FIBA 3x3 karavana, ali i ekipu koja je nastupala u najjačoj ligi na planeti, Big 3 u SAD.

Kada je reč o samoj kategoriji, u pitanju je takmičenje koje se od strane FIBA ne dobija lako, dok je lista učesnika takva, da bi na njoj mogli da pozavide brojni mastersi koje organizuje FIBA. Beogradski "Pro Quest" će okupiti 14 ekipa iz Srbije, regiona i sveta, 11 je automatski u glavnom žrebu, dok će se tri tima kroz kvalifikacije boriti za jedno mesto. Grupna faza na program je u subotu, a eliminaciona u nedelju, dok ono što svakako dodatno podiže značaj takmičenju jeste činjenica da će pobednik i finalista dobiti kartu za učešće na mastersu u Rijadu koji se održava 11. i 12. Novembra u ovom gradu u Saudijskoj Arabiji.

Foto: FIBA 3x3

Strahinja Stojačić

 

Petar Hranisavljević, osnivač i prvi čovek "MTS Streetball 3x3 Elite", pred ovaj turnir je istakao da je veoma ponosan na ono što su njegovi saradnici i on uspeli i da očekuje pravi spektakl.

- Čitave dve godine smo pripremali ovaj turnir, koji će biti vrhunac dosadašnjeg rada naše organizacije. Drago nam je što će se po prvi put u Srbiji takmičiti naše najbolje ekipe, ali i svetske. Ovo je svakako najjači turnir kod nas kada se pogledaju imena igrača koji će nastupiti. Takođe, startuje u isto vreme i zimska liga. Ponosan sam na ovaj događaj u Galeriji, nadam se sjajim partijama i želim sreću svim učesnicima, a navijače pozivam da dođu u Galeriju i uživaju sa lica mesta - poručio je Hranisavljević.

Nekada da biste mogli da pratite najbolje basket timove, morali ste da proputujete pola sveta, premda su retko svi baš uvek igrali svaki turnir. Sada, situacija je drugačija, a razlog jasan - "Pro Quest". Kada su u pitanju vrhunski asovi teško je izdvojiti jedan tim koji bi mogao da ponese ulogu favorita, ali ipak, u odnosu na ostale, barema na papiru najzvučija imena ima Hulhumale, ekipa sa Maldiva. Svaku neodumicu oko toga kakav se basket igra u ovoj ostrvskoj državi će razrešiti informacija da ovu ekipu predvodi najbolji srpski basketaš svih vremena Dušan Domović Bulut. I ne samo to, nego će uz Buluta biti i njegovi saigrači iz Big 3 tima Elijans Tomas Ivošev i Karlis Lasmanis, bivši basketaš Rige i osvajač zlata na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine za Letonijom. Uz pomenutu trojku, ovaj tim će činiti i Marko Dugošija, svetski FIBA 3x3 šampion iz 2017. godine.

Foto: FIBA 3x3

Karlis Lasmanis

 

Kada su u pitanju timovi sa FIBA 3x3 scene, na "Belgrade Pro Quest" stiže najbolje rangirani tim na svetu, Ub. Njih će predstavljati Nemanja Barać, Marko Branković i legendarni Dejan Majstorović, dok ekipu predvodi najbolje rangirani basketaš Strahinja Stojačić. On će po prvi put moći u Srbiji da odmeri snage sa rođenim bratom, pošto Stefan Stojačić stiže sa ekipom Beča. Njegov bivši tim, Liman, inače drugi na rang listi, će činiti reprezentativci Aleksandar Ratkov i Mihailo Vasić, a uz njih će igrati i Nebojša Kilijan i Stefan Kojić. Od devet do sada odigranih mastersa u FIBA 3x3 sezoni, Ub je osvojio četiri, a Liman jedan.

- Drago mi je što se ovako kvalitetan turnir održava kod nas i nadam se da će u završnici igrati srpski timovi. Konkurencija je jaka, ali je nama to dodatni motiv, igra se u našoj zemlji i motivisani smo da osvojimo. Imaćemo i veliku podršku prijatelja iz Novog Sada. Drago mi je što se igra kod nas i nadam se da ćemo doći do još jedne titule ove sezone, rekao je Marko Branković, basketaš Uba i osvajač svetske i evropske medalje sa reprezentacijom Srbije.

Jedno poznato lice, i to sa košarkaških terena, igraće u Beogradu. U pitanju je bivši kapiten reprezentacije Holandije Vorti de Jong. Momak iz Amsterdama je u grupnoj fazi nedavno okončanog Evrobasketa postigao 28 poena u duelu protiv Srbije, a posle tog turnira okrenuo se 3x3 sportu. De Jong je već debitovao na velikoj sceni, njegov Utreht je poražen u finalu mastersa u Parizu od Stojačićevog Beča, a pored De Jonga u timu je srpski basketaš Maksim Kovačević.

Foto: FIBA 3x3

Vorti de Jong

 

Mesto na turniru zauzeće i brojni poznati timovi, poput Venecije prvaka šampionata u organizaciji "Red Bula", kao i šampioni Bosne i Hercegovine, tim Prnjavor, te crnogorski prvak Pod Kodio, pojačan basketašima Pirota legendarnim Draganom Bjelicom i Lazarom Rašićem. Njegovi bivši saigrači Nikola Vuković i Bogdan Dragović će nastupati za Dunav, sa mladim reprezentativcem Srbije Milošem Antićem i Vukom Obradinovićem.

Čast srpskih timova braniće i Partizan koji bi titulom overio plasman među 12 najboljih timova i kartu za Završni turnir u Abu Dabiju, a u istoj je situaciji i Utreht. Sa druge strane, ako Liman osvoji ta ekipa će na prvom mestu naslediti Ub koji joj beži 65 poena.

- Ovo je još jedan izazov za našu ekipu koja je formirana ove godine, pa na svako takmičenje idemo sa željom da ostvarimo dobar rezultat. Pred nama je borba da zadržimo deseto mesto na rang listi i napredujemo dalje, a zbog kvaliteta turnira verujem da će biti velika borba. Činjenica da "Pro Quest" ima dve masters karte je dodatna motivacija i nadam se snažnoj podršci naših navijača, koji nas svuda parte - rekao je Stefan Torbica, basketaš Partizana, koji će na turniru igrati u sastavu sa Ivanom Popovićem, Markom Stevaovićem, dok će umesto Marka Čakarevića nastupiti Ivan Saičić.

Turnir u Galeriji ujedno će predstavljati i početak zimske "MTS Streetball 3x3 Elite" lige, dok je direktan televizijski prenos omogućila Arena sport, a moguće je gledati i na Jutjub kanalu FIBA 3X3. Takođe, ulaz na mečeve je besplatan, uz napomenu da navijači dođu na vreme zbog ograničenog kapaciteta kako bi uživali i na delu videli najveće majstore 3x3 sporta u Beogradu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading