MILO SE VIŠE NEĆE VRAĆATI NA VLAST! Prvi intervju gradonačelnika Podgorice za srpske medije

Autor:

Vesti

28.10.2022

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad već nema bojazni da će se DPS vratiti na vlast, najbolje da vlada vrati mandat narodu, poručuje Milatović.

MILO SE VIŠE NEĆE VRAĆATI NA VLAST! Prvi intervju gradonačelnika Podgorice za srpske medije

Foto: Tanjug

Milo Đukanović Jakov Milatović

Vreme Mila Đukanovića i njegovog DPS na vlasti je prošlo. Političku krizu koja mesecima trese Crnu Goru rešili bi vanredni parlamentarni izbori, poručuje lider Pokreta Evropa sad Jakov Milatović.

U razgovoru za Republiku budući gradonačelnik i prvi čovek pokreta koji je je nedavnim izborima osvojio 13 mandata poručuje da će ispuniti obećanja data žiteljima crnogorske prestonice:

- Kada govorimo o nekim budućim planovima, istakao bih da ćemo nakon konstituisanja lokalne vlasti krenuti u realizaciju plana razvoja grada, koji smo prezentovali građanima Podgorice. Okosnica tog plana mora biti savesno upravljanje, briga o životnom prostoru i posvećenost ubrzanom, ali humanom i održivom razvoju. Glavni grad zaslužuje da konačno dobije administraciju koja će se odgovorno i stručno uhvatiti ukoštac s gradskim problemima, s fokusom na potrebe građana, a ne na lične, ortačke ili partijske interese.

Republika

Foto: Printskrin: Youtube/IRF CG

 

S kojim strankama želite bližu saradnju i s kim biste pravili koaliciju?

- Pravićemo koaliciju sa strankama koje su spremne na diskontinuitet dosadašnje politike DPS. Dakle, prirodno je da se u Podgorici formira vlast na bazi izborne volje građana glavnog grada. Želimo da sarađujemo sa svima koji su posvećeni dinamičnom razvoju. Za to je neophodna jaka i stabilna lokalna vlast. Smatram da će novu gradsku upravu podržati više od neophodnih 30 odbornika.

Da li je ovo konačan poraz DPS? Može li se očekivati da će oni koji su godinama radili mimo zakona odgovarati za svoje postupke?

- Kao odgovorna vlast, pristupićemo svođenju bilansa i utvrđivanju odgovornosti za dosadašnju zloupotrebu gradskih resursa. Dužni smo građanima jasno da predočimo kako je grad do sada funkcionisao, kome se gledalo kroz prste, te i ko je odgovoran za neprofesionalizam gradskih službi i devastaciju prostora.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Predsednički izbori bi treba da se održe u aprilu. Govori se o vanrednim parlamentarnim izborima. Koliko je to realno i da li će Đukanović i DPS na tim izborima doživeti fijasko?

- Ako uzmemo u obzir da je trenutni sastav parlamenta već dva puta menjao većinu, koja je glasala za dve različite vlade, te imamo i dalje blokadu mnogih institucija, koja traje nedopustivo dugo, onda je logično da su vanredni parlamentarni izbori najbolje rešenje. Takođe, aktuelna vlada u tehničkom mandatu, pogotovo nakon održanih lokalnih izbora, nema legitimitet da našu zemlju vodi kroz trenutna veoma teška i izazovna vremena. Ako već nema nikakvih bojazni da će se vratiti Đukanovićeva partija, onda ne postoji nijedan razlog da se odlaže najpoštenije i najlogičnije rešenje za izlazak iz trenutne krize, a to je da se mandat vrati građanima.

Krivokapićeva čestitka i saveti

Bili ste ministar u vladi Zdravka Krivokapića. Šta vam je rekao posle izbora, da li vam je dao neki savet?

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

- Profesor Krivokapić mi je čestitao pobedu na izborima. Uvek sam spreman da saslušam dobronameran savet, tako i profesorov, posebno uvažavajući njegovu ulogu u izbornoj pobedi u avgustu 2020. i svrgavanju dotadašnjeg najdužeg režima u Evropi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading