MILOM ILI SILOM! ŠTA SLEDI POSLE TEŠKOG IZBORNOG PORAZA MILA ĐUKANOVIĆA: Velika hapšenja do kraja godine!

Autor:

Svet

24.10.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milo Đukanović ostaje bez bitnih poluga vlasti i mogućnosti za dalju pljačku.

MILOM ILI SILOM! ŠTA SLEDI POSLE TEŠKOG IZBORNOG PORAZA MILA ĐUKANOVIĆA: Velika hapšenja do kraja godine!

Foto: AFP Estock

Građani Crne Gore su na nedeljnim lokalnim izborima pečatirali politički kraj Mila Đukanovića, šefa crnogorske države i Demokratske partije socijalista, koji bi s mrežom najbližih saradnika do kraja godine mogao da završi na optuženičkoj klupi i(li) iza rešetaka.

Đukanovićev DPS izgubio je u 11 od 14 opština, uključujući i Podgoricu, gde živi skoro trećina građana Crne Gore. Novi gradonačelnik Podgorice izvesno je Jakov Milatović, lider Pokreta Evropa sad, koji ima priliku da posle gotovo tri decenije, koliko je Đukanovićev DPS vedrio i oblačio tamošnjom prestonicom, isti pošalje u opoziciju, a neki bi kazali, i na političko smetlište (pogledajte okvir).

PACOVI BEŽE S BRODA

I ne samo to. Đukanovićev krah, koji je počeo porazom na parlamentarnim izborima 2020, podrazumeva i pozivanje na odgovornost za šurovanje s organizovanim kriminalom i krupnim kapitalom.

U razgovoru za Republiku prof. dr Srđa Trifković, istoričar i publicista, priča da su rezultati ovih izbora siguran pokazatelj definitivnog kraja Đukanovića i njegovog DPS:

- S gubitkom Podgorice izgubili su značajnu polugu vlasti, odnosno pljačke. A tek kada bude donet Zakon o poreklu imovine, što se uskoro očekuje, DPS sledi potpuni raspad. Milovi saradnici, funkcioneri i članovi DPS, kao pacovi će da se rastrče, beže s broda koji tone. Neki će da završe u zatvoru, drugi će da pobegnu na Kajmanska ostrva, a treći da mole da budu zaštićeni svedoci - navodi Trifković.

Foto: printskrin

Srđa Trifković

Ne isključuje mogućnost pozivanja na odgovornost i Đukanovića, koji je do sada tome odolevao:

- Hapšenje tužiteljke Vesne Medenice samo je vrh ledenog brega. Tek se, posle ovog debakla na izborima i gubitka vlasti i na lokalnom nivou, očekuju nova hapšenja. A svi putevi vode ka Milu.

PEČAT NA SLOM

I Vladislav Dajković, lider Slobodne Crne Gore, kaže za Republiku da su građani na nedeljnim lokalnim izborima parafirali politički slom Đukanovića i DPS:

- Đukanović je, nakon 30 godina, izgubio vlast u Podgorici, oslobodili smo glavni grad. Mislim da je ovo najava njegovog totalnog političkog kraja. I ja bih, iskreno, voleo da se sada održe i vanredni parlamentarni izbori, da ih i tamo politički pregazimo i da Milu Đukanoviću, nadam se, uskoro, u narednim mesecima, sudimo za sva nepočinstva i zlodela koja je priredio našem narodu u Crnoj Gori.

Foto: ST/N. Mutić

Vladislav Dajković

Inače, DPS je ostao bez vlasti i u opštinama u kojima je do sada dominirao - Pljevljima, Kolašinu, Žabljaku, Danilovgradu. Vlast će verovatno formirati samo u Baru, Plavu i Bijelom Polju. U Rožajama, apsolutnu pobedu ostvarila je Bošnjačka stranka.

KO JE JAKOV MILATOVIĆ

Novi gradonačelnik Podgorice sasvim sigurno biće Jakov Milatović, lider Pokreta Evropa sad, koji sa osvojenih 21,7 odsto podrške ima opciju da formira vlast. Milatović, koga opisuju kao čoveka "bez mrlje u karijeri i životu", poručio je građanima da je Podgorica sad slobodan grad. Inače, program Pokreta predviđa povećanje minimalnih zarada u Crnoj Gori na 450 evra i reformisan poreski sistem, tako da poslodavci više ne plaćaju zdravstveno osiguranje za zaposlene, već taj novac njima isplaćuju u okviru neto zarade.

Republika

Foto: Printskrin: Youtube/IRF CG

Jakov Milatović

- rođen 1986. u Podgorici

- završio Ekonomski fakultet, sa prosečnom ocenom 10, bio student generacije

- kao stipendista vlade SAD, proveo studijsku godinu na Univerzitetu Ilinois, kao stipendista austrijske vlade, jedan semestar na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Beču, a kao stipendista EK, studijsku godinu na Univerzitetu u Rimu

- magistarske studije u oblasti ekonomije završio na Univerzitetu Oksford, bio stipendista britanske vlade

- bio ministar ekonomskog razvoja u bivšoj crnogorskoj vladi premijera Zdravka Krivokapića

- Pokret Evropa sad osnovao pre samo četiri meseca s kolegom, bivšim ministrom finansija Milojkom Spajićem

- radno iskustvo započeo u NLB banci u Podgorici, zatim bio u Dojče banci u Frankfurtu

- od 2014. radio u EBRD, a 2018. unapređen u glavnog ekonomistu, sa zadatkom da pokriva zemlje EU, uključujući Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku, Sloveniju

- otac ćerke Sare i sina Davida

VESELJE NA ULICAMA

Građani Crne Gore proslavili su na ulicama rezultate lokalnih izbora održanih u nedelju. Uz vatromet, sirene, trobojke i pesmu "Veseli se, srpski rode" pad DPS se slavio u Podgorici, Budvi i svim gradovima gde je pobedila opozicija.

ČINJENICE

- izbori održani u 14 opština

- iako lokalni, ovi izbori su izuzetno važni, jer su održani i u Podgorici, glavnom gradu, gde živi 190.000 stanovnika

Republika

Foto: Tanjug/AP

Glasanje u Crnoj Gori

- građani su birali vlast i u Bijelom Polju, Baru, Budvi, Danilovgradu, Žabljaku, Zeti, Kolašinu, Pljevljima, Plavu, Plužinama, Rožajama, Tivtu i Šavniku

- pravo glasa imalo je oko 345.000 birača, što je oko 64 odsto ukupnog glasačkog tela u državi

- na izborima je učestvovalo oko 100 izbornih lista, a birao se 481 odbornik

Ovako se glasalo:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading