ZAJEDNO DO POBEDE - SAMO SLOGA SRBINA SPASAVA: Dajković analizirao političku situaciju u Crnoj Gori!

Autor:

Svet

05.10.2022

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Slobodne Crne Gore i doskorašnji kandidat za gradonačelnika Podgorice Vladislav Dajković otkrio je za Republiku svoje dalje planove, ali i novine koje su se dogodile na političkoj sceni, bar kada je reč o predstojećim izborima u Podgorici.

ZAJEDNO DO POBEDE - SAMO SLOGA SRBINA SPASAVA: Dajković analizirao političku situaciju u Crnoj Gori!

Foto: ST/N. Mutić

On je u intervjuu koji je dao našem portalu kazao da su se Srbi u Crnoj Gori, možda i po prvi put ujedinili i odličili da stanu na put tridesetogodišnjem režimu Mila Đukanovića, a kako kaže nadaju se uspehu. 

* Bliže se izbori u glavnom gradu Crne Gore. Mnogi predviđaju poraz Đukanovića. Kako će te se predstaviti i da li očekujete pozitivan ishod?

 - Do pre nekoliko dana ja sam bio kandidat za gradonačelnika, više nisam, napravili smo veliku koaliciju, tako da će ispred naše kolacijie kandidatkinja za gradonačelnicu biti bivša ministarka zdravlja Jelena Borovnić Bojović, jedna kulturna i umerena žena. Ona će biti jedina žena kandidat na predstojećim izborima u Podgorici, što mene posebno raduje. Procenili smo da je ipak najbolja opcija da se ujedinimo, tu pre svega mislim na partije koje dominantno glasa srpski narod u Crnoj Gori, a to su Demokratski front, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora koju ja predvodim, Radnička partija i drugi manji konstituenti opozicije. Prema istraživanjima najbolje šanse imamo kada smo zajedno, pa zašto onda to ne bi i iskoristili. Svi smo lični upseh stavili po strani i odlučili  da konačno, nakon 30 godina vlasti, skinemo Mila Đukanovića i sklonimo njegov DPS iz uprave glavnog grada. 

Republika

Foto: ST/N. Mutić

Gost redakcije Srpskog telegrafa: Vladislav Dajković

 

* Koji je glavni adut sa kojim izlazite na predstojeće izbore u Podgorici?

- Glavni adut je, kako sam rekao nedavno, to što mi nudimo građanima čiste ruke i činjenicu da ih nikada nismo izdali, niti smo se nekada igrali sa njihovim osećanjima i stavovima. S druge strane često su drugi, koji su dobijali priliku, čak i ovi slučajni ministri iz nekadašnje vlade Zdravka Krivokapića, a posle i iz vlade Dritana Abazovića,  menjali svoja mišljenja preko noći. Dođu na talasu srpskih glasova, na talasu litija predvođenih od strane blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i tadašnjeg episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, a posle dva dana se promene. Mi nismo takvi. Za razliku od njih mi smo ostali pri našim stavovima i nismo ih menjali preko noći, i smatram da će to narod prepoznati.

* Situacija oko formiranja nove Vlade takođe je napeta. Da li se nazire rešenje?

- Kako i uvek dramatično je i puno tenzija. Cela država je u blokadi, vlada je pala i samim tim se nalazi u tehničkom mandatu, skupština je u blokadi, a predsednik je trenutno jedina institucija koja funkcioniše, a i ona će trajati još nekoliko meseci, nakon čega se nadamo da će postati prošlost. Smatram da je jedini način da se ovo reši da se napravi konačan dogovor između one stare parlamentarne većine, koju bi činili DF, URA, Demokratska Crna Gora i druge manje partije, pa da zajedno formiraju novu vladu, koja bi konačno bila utemeljena na onim glasovima iz 30. avgusta koji su zapravo bili jedini odraz volje građana Crne Gore. Drugo rešenje su vanredni parlamentarni izbori, ali to u ovom trenutku mislim da nikome ne odgovara, naročito ne Đukanoviću koji čita istraživanja i vidi da je u totalnom zaostatku sa drugom stranom. 

Republika

Foto: ST/N. Mutić

Gost redakcije Srpskog telegrafa: Vladislav Dajković

 

* Spekulisalo se o smeni Đukanovića pre predsedničkih izbora. Koliko je to realno u ovom trenutku? 

- Posotoji mogućnost da Đukanović bude smenjen pre aprila naredne godina, kada su zakazani predsednički izbori, ali ta inicijativa, koju bi većina nesumnjivo poptisala, bi morala da ide pred Ustavni sud koji u ovom trenutku ne funkcioniše, tako da je malo verovatno.

* Slobodnu Crnu Goru čine većinom mladi ljudi. Kako ste zadovoljni radom partije s obzirom da je relativno skoro osnovana?

- Mislim da sam uspeo da u ljudima koji čine moj tim probudim ono najbolje. Da je ideja bila dobra pokazala su i istraživanja, gde smo na stabilnih 5 posto, što je ogroman uspeh za partiju koja je osnovana pre godinu dana. Mi nismo nastali cepanjem neke druge stranke, niti smo uzimali novac iz stranačkih kasa, već smo zaista krenuli od nule i predstavili se crnogorskoj javnosti sa jednim novim stilom politike koji je uglavnom baziran na društvene mreže, kroz video spotove, šaljive fotografije, a sve to, naravno, uz ozbiljne političke poruke. Ovih godinu dana je, rekao bih, bilo uspešno, napravili smo dobar rezultat.

Ne libim se da poslušam starije kolege 

Na pitanje da li ima problem da potraži savet od iskusnijih, starijih kolega, Dajković ističe sledeće:

- Nemam problem s tim. Naprotiv, često razmenjujem mišljenja sa mojim prijateljima iz DF, ali i drugih partija, a volim da se čujem i sa ljudima iz Beogarda, ali i iz Banja Luke, jer smatram da nekada ljudi sa strane mogu bolje, objektivinije da sagledaju situaciju, nego mi koji smo unutra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading