PITANJE TRANSRODNIH SPORTISTA PODIGNUTO NA NAJVIŠI NIVO: Na ovoj temi će pasti mnogi političari!

Autor:

Sport

18.10.2022

06:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika bura u političkom životu SAD-a podigla se na temi transrodnih sportista.

PITANJE TRANSRODNIH SPORTISTA PODIGNUTO NA NAJVIŠI NIVO: Na ovoj temi će pasti mnogi političari!

Foto: Tanjug/AP

Decenijska borba Republikanaca i Demokrata u Sjedinjenim Američkim Državama dobro je poznata, a sada su se dve političke grupacije "sukobile" i po pitanju transrodnih osoba u sportu.

Naime, Republikanci koji imaju za cilj da povrate primat u Kongresu pokrenuli su inicijativu da isključivo žene mogu da se takmiče sa ženama i da tu mesta transrodnim osobama nema. Oni smatraju da će upravo ova tema pokrenuti glasače i da će se rezultat svega videti u glasačkim kutijama 8. novembra.

Kao što je navedeno u agendi GOP-a „Posvećenost Americi“, planu koji je prošlog meseca objavio lider manjine u Predstavničkom domu Kevin Makarti, Republikanci su obećali da će „braniti pravičnost tako što će obezbediti da se samo žene mogu takmičiti u ženskim sportovima“ ako ponovo polažu većinu u Kongresu.

O ovj temi govorila je istaknuta američka plivačica Rajli Gejns:

- Snove mnogih devojčica kradu muškarci koji se takmiče sa ženama. Devojke daju sve od sebe, a prisiljene su da se takmiče sa muškarcem. Ja sam kroz karijeru naporno radila i davala sve od sebe kako bih ostvarila zapažene sportske rezultate, a danas taj san devojkama "kradu" muškarci koji se sa njima takmiče, a svakako primer toga je Lija Tomas - istakla je Rajli Gejns.

 

Organizacija "Zabrinute žene Amerike" pokrenula je kampanju tokom koje će pred novembarske izbore obići pet najznačajnijih država širom SAD-a u nadi da će naići na podršku svih kako bi se ženski sport vratio isključivo biološkim ženama.

Istovremeno, Demokrate, koje se zalažu za učešće transrodnih muškaraca u ženskim sportovima, ne polažu mnogo pažnje na navedenu temu ističući da je broj ovakvih osoba izuzetno mali i da navedena tema ne zavređuje posebnu pažnju.

Treba napomenuti da su se na osnovu anketa koje su na ovu temu organizovane širom Sjedinjenih Američkih Država, učesnici ankete u procentu 58%-42% izjasnili protiv učešća transrodnih muškaraca u ženskim sportovima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading