Veslači Srbije postali prvaci Evrope u dvojcu bez kormilara, dok su u disciplini četverac bez kormilara stigli so bronznog odličja!

Autor:

Sport

07.06.2022

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veslači Mihajlo Dedić i Nemanja Luledžija, članovi juniorske veslačke reprezentacije Srbije, osvojili su zlatnu medalju u disciplini „dvojac bez kormilara“ na Evropskom juniorskom prvenstvu koje je ovog vikenda bilo održano u Varezeu i Italiji.

Veslači Srbije postali prvaci Evrope u dvojcu bez kormilara, dok su u disciplini četverac bez kormilara stigli so bronznog odličja!

Foto: Veslački savez Srbije

Posada „četverca bez kormilara“ koju čine Filip Milanović, Zoran Bosnić, Predrag Cvetković i Viktor Popović, osvojili su bronzanu medalju. Veslači Vuk Mudrinić i Matija Rajković u disciplini „dubl skul“ zauzeli su osmo mesto u ukupnom plasmanu.

Mihajlo Dedić i Nemanja Luledžija su na samom početku Evropskog juniorskog prvenstva u veslanju pokazali su kvalitet kada su u kvalifikacionoj trci u svojoj grupi pobedili Rumune, Austrijance i Grke. Sa ostvarenim vremenom u kvalifikacijama (6:34.21) bili su bolji i od posade iz druge kvalifikacione grupe: Italijana, Slovenaca Mađara i Danaca. U finalnoj trci, sledećeg dana Evropskog juniorskog prvenstva, srpski „dvojac“ je izveslao do sada najkavlitetnije vreme svih A finala 6:34.73. Tim vremenom je srpski dvojac za dve sekunde iza sebe ostavio drugoplasiranu rumunsku posadu koju čine Robert Vatamaniuc Andrej Vlad i Leontin Nutescu Iliut (6:36.46) koji su prošle godine bili svetski prvaci, a za četiri sekunde je bio bolji od trećeplasiranih Italijana – braće Vićino, Luke i Marka (6:37.68), koji su prošle godine takođe bili svetski prvaci ali kao članovi italijanskog „četverca sa kormilarom“.

- To je bila vanserijska trka u kojoj su naši reprezentativci Mihajlo i Nemanja potvrdili kvalitet koji su pokazali na treninzima. U trci su taktički i tehnički maksimalno ispoštovali sve što smo dogovarali i radili tokom treninga i to je rezultiralo ovim odličnim rezultatom. Čestitam našim prvacima Evrope - izjavio za portal Veslačkog saveza Srbije, Goran Todorović, trener srpske zlatne posade „dvojca bez kormilara“.

Republika

Foto: Veslački savez Srbije

Evropsko prvenstvo u veslanju 2022

 

Filip Milanović, Zoran Bosnić, Predrag Cvetković i Viktor Popović – članovi posade „četverac bez kormilara“ su prvog dana Evropskog juniorskog prvenstva u svojoj kvalifikacionoj grupi sa ostvarenim vremenom 6:38.27 zazuzeli peto mesto. Tada su od našeg „četverca bez“ u toj grupi bolji bili Italijani, Rumuni, Portugalci i Mađari, a posle naše posade u cilj je uveslala posada Grčke. Srpski „četverac bez“ se potom istog dana za pravo učešća u finalnoj trci borio u repasažu gde je popravio vreme za neverovatnih 26 sekundi i sa vremenom 6:11.96 bio bolji od svih posada koje su se borile u repasažu (Rumunija, Ukrajina, Hrvatska, Poljska, Grčka, Mađarska, Francuska i Portugalija). U finalnoj trci drugog dana Evropskog juniorskog prvenstva u veslanju srpski „četverac bez“ izveslao je stazu od 2.000 metara u vremenu 6:12.43 i time zauzeo treće mesto. Bolje u finalnoj trci su bile posade Rumunije (Iulian Plesesku Kosmin, Angel Moldovan Eduard, Razvan Stoian Nikolae, Stefan Dunka Marian) sa vremenom 6:07.94 i Italijani (Đulielmo Melegari, Đorđio Madaloni, Emanuel Meliani, Martino Kapagli) sa vremenom 6:10.23, dok su posle srpke posade u cilj uveslali veslači iz Austrije, Hrvatske i Poljske.

- Srpska posada „četverca bez kormilara“ sastavljena je tek krajem aprila, nakon održane prve izborne trke u Beogradu. Na toj izbornoj trci ova četvorica veslača nastupili su u dve posade „dvojca bez kormilara“ i kako ih ostvareno vreme ne bi kvalifikovalo za nastup na evropskom prvenstvu, na predlog selektora Aleksandra Ivkovića, od te dve posade sastavljena je jedna posada „četverca bez kormilara“ u nameri da već nedelju dana kasnije na sledećoj izbornoj trci pokušaju da izbore normu za odlazak na evropsko prvenstvo. U toj sedmici na zajedničkim treninzima su pokazali da to može da bude veoma dobra ekipa, a na izbornoj regati su uspeli da ispune normu u disciplini „četverac bez“ za odlazak na Evropsko juniorsko prvenstvo. Nakon toga, u naredne tri nedelje kvalitetnim treninzima i dobrom atmosferom uspeli su da se još više ubrzaju i da konačno sjajnim trkama na Evropskom prvenstvu u Italiji i u fenomalnoj finalnoj trci osvoje treće mesto i bronzanu medalju za Srbiju. Time su ujedno opravdali i poverenje koje im je ukazao selektor Ivković. U ovoj disciplini na Evropskom juniorskom prvenstvu iza naših momaka ostale su mnoge velike i veslački jake nacije što još više povećava značaj rezultata koji je postigla srpska posada - izjavio po završetku prvenstva Miloš Tomić, trener bronzanog srpskog „četverca bez kormilara“.

Republika

Foto: Veslački savez Srbije

Srpski veslači

 

Na Evropskom juniorskom prvenstvu i Italiji nastupili su i Vuk Mudrinić i Matija Rajković u disciplini „dubl skul“ koji su u subotu u kvalifikacionom programu sa ostvarenim vremenom 6:23.42 uspeli ne samo da pobede rivale u svojoj grupi iz Italije, Turske, Hrvatske i Grčke, već su gledajući vreme koje im je trebalo da izveslaju trku bili bolji i od preostalih 11 posada iz cele Evrope. U do kraja neizvesnoj polufinalnoj trci, u nedelju prepodne, stazu dužine 2.000 metara Vuk i Matija su izveslali u vremenu 6:42.49 i time zauzeli četvrtu mesto u svojoj polufinalnoj grupi u kojoj su za sekundu bolji od njih bili Poljaci, Hrvati i Grci, dok su naši za tri sekunde bili bolji od Švajcaraca i Čeha. Treba istaći da je srpska posada u polufinalu imala bolji rezultat i od svih posada iz druge polufinalne trke (Turska, Francuska, Ukrajina, Italija, Mađarska i Norveška), ali ostvareno četvrto mesto u svojoj grupi ih je kvalifikovalo za učešće u B finalu gde su sa vremenom 6:45.93 osvojili drugo mesto iza prvoplasirane posade Švajcarske (6:41.00), a ispred pasada Mađarske (6:46.67), Češke (6:52.20), Italije (6.52:31) i Norveške (6:54.06). Ovaj rezultat je srpski „dubl skul“ u ukupnom plasmanu postavio na osmo mesto na Evropskom juniorskom prvenstvu.

- Izuzetno sam zadovoljan postignutim rezultatima srpskih veslačkih juniorskih reprezentativaca na ovogodišnjem Evropskom juniorskom prvenstvu. Želim da čestitam zlatnoj posadi „dvojca bez kormilara“ koju čine Mihajlo Dedić i Nemanja Luledžija koji su članovi Veslačkog kluba Partizan i koji su kvalitetnim trkama i ostvarenim rezultatom postali juniorski prvaci Evrope. Ništa manji značaj nema ni bronzana posada „četverca bez kormilara“ koju čine Filip Milanović iz Veslačkog kluba Crvena zvezda, Zoran Bosnić iz Veslačkog kluba „Grafičar“, Predrag Cvetković iz Veslačkog kluba Crvena zvezda i Viktor Popović takođe iz Veslačkog kluba Crvena zvezda i koji su ostvarenim rezultatom postali treća po kvalitetu posada u Evropi. Sve čestitke upućujem njima, ali i našoj posadi „dubl skula“ koju čine Vuk Mudrinić iz Veslačkog kluba Danubius 1885 i Matija Raković iz Veslačkog kluba Grafičar koji su imali najbrojniju konkurenciju. Njima je finale A izmaklo za pola sekunde, a ostvarenim rezultatom u finalu B zazeli su 8. mesto u Evropi u ukupnom plasmanu u konkurenciji 16 veslačkih nacija. Ekipa „dubl skula“ svakako pokazuje visok kvalitet i sa daljim ozbiljnim radom i od njih možemo očekivati visok plasman na predstojećem Svetskom juniorskom prvenstvu koje će biti održano krajem jula takođe u Varezeu i Italiji. Ovom prilikom želi da čestitke uputim i trenerima ovih posada Goranu Todoroviću, Milošu Tomiću, Stevanu Stojanoviću i Aleksi Đokiću. Bez njihove posvećenosti ovim posadama rezultat verovatno ne bi bio ovakav. Nakon nešto više od šest meseci rada na selektorskoj poziciji mogu da budem zadovoljan ostvarenim rezultatima i da pored čestitki uputim i zahvalnost svim sportistima i trenerima koji su ispunjavali zadatke koje sam kao selektor postavljao pred njih. Sada se jasnije vidi zašto sam postavljao jake zahteve i zadatke. Hvala i Veslačkom savezu Srbije na ukazanom poverenju i podršci. Okrećemo se pripremama za učešće na Svetskom juniorskom prvenstvu za koje moramo da radimo još više i bolje - izjavio je za portal Veslačkog saveza Srbije, Aleksandar Ivković, selektor juniorske veslačke reprezentacije Srbije, a preneo je zvanični portal Veslačkog saveza Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading