Može li se istorija ponoviti? Nakon Partizana, Bečeja i Crvene zvezde, Novi Beograd se upisuje u anale srpskog vaterpolo sporta!

Autor:

Sport

04.06.2022

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odavno je poznato da je Srbija zemlja vaterpolo sporta. Nebrojeni su reprezentativni uspesi, ali se ovaj sport u našoj zemlji kroz istoriju može pohvaliti i velikim uspesima kada je u pitanju klupska konkurencija.

Može li se istorija ponoviti? Nakon Partizana, Bečeja i Crvene zvezde, Novi Beograd se upisuje u anale srpskog vaterpolo sporta!

Foto: Starsport

Vaterpolisti Novog Beograda

Vaterpolisti Novog Beograda u ovosezonskoj LEN Lig šampiona stigli su do same završnice i borbe za najvredniji evropski klupski trofej.

Klub koji je pre samo četiri meseca proslavio sedam godina postojanja, u ovom kratkom vremenskom razdoblju pomerio je granice ne samo srpskog i regionalnog, već i evropskog vaterpolo sporta. Ekipa sa bazena Sportskog centra „11. april“ od sezone 2018/19 kada je prvi put u svojoj istoriji obezbedila plasman u Prvu A vaterpolu ligu Srbije, iz sezonu u sezonu beleži sve bolje rezultate i svakako je aktuelno ostvarenje vrhunac rada entuzijasta koji su za samo nekoliko godina stvorili klub o kojem Evropa pripoveda.

Nakon osvojenih titula u okvirima Srbije i prostora nekadašnje Jugoslavije, Novi Beograd je trijumfima na završnom turniru koji se održava usrspkoj prestonici nad francuskim Marsejem (16:10) i italijanskom Brešom (14:13) stigao do velikog finaa u kojem će im protivnik biti najtrofejniji evropski klub, Pro Reko iz mesta Reko u provinciji Đenove.

Republika

Foto: Starsport

Sledi borba za tripletu - VK Novi Beograd

 

Uspeh Novog Beograda svakako je dobra prilika da se podsetimo na dosadašnje uspehe srpskih klubova u elitnom klupskom evropskom takmičenju.

Pod imenom Kup Evrope ovo takmičenje je svoje premijerno izdanje imalo u sezoni 1963/64 i već u toj godini najavljeno je ono što će se u više navrata ponovoti narednih decenija. Ekipa beogradskog Partizana stigla je do trofeja. Takmičenje je igrano po ligaškom formatu, a u borbi za trofej našli su se pored crno-belih i ekipe moskovskog Dinama, Napolija, Legije iz Varšave, nemačkog Duizburga, kao i predstavnik Istočne Nemačke, ekipa Dinamo Magdeburga.

U navedenoj konkurenciji Partizan je ostvario svih pet trijumfa i okitio se zvanjem prvog evropskog klupskog šampiona.

- Tabela Kupa Evrope 1963/64:

1. Partizan (JUG)                              10

2. Dinamo Moskva (SSSR)               8

3. Dinamo Magdeburg (NDR)           6

4. Duizburg (NEM)                            4

5. Napoli (ITA)                                   2

6. Legija Varšava (POLJ)                 0

Isti uspeh vaterpolisti Partizana ostvarili su i u sezonama 1965/66, 1966/67, 1970/71, 1974/75 i 1975/76.

Do novog pohoda na krov Evrope, Partizan je morao da čeka pune tri i po decenije. U sezoni 2010/11 crno-beli su u grupnoj fazi u konkurenciji zagrebačke Mladosti, Barselone i grčkog Olimpijakosa obezbedili drugu poziciju kojom su se izborili za plasman u četvrtfinalnu grupu u kojoj su u „eks-Ju“ grupi zajedno sa Budvom, Jadranom iz Herceg Novog i dubrovačkim Jugom, kao prvoplasirana ekipa izborili plasman na završni turnir koji se održavao u italijanskoj prestonici, a tamo su crno-beli nakon trijumfa nad ekipom Mladosti iz Zagreba (12:9), šokirali domaće ljubitelja vaterpola, savladavši Pro Reko rezultatom 11:7.

- Finale LEN Evrolige 2010/11:

Centar vodenih sportova „Foro Italiko“, Rim

Datum: 4. jun 2011. g.

Partizan (SRB) – Pro Reko (ITA) 11:7 (2:1, 5:4, 2.1, 2:1)

 

 

Pored Partizana, do aktuelne sezone 2021/22, još tri srpska kluba imala su tu privilegiju da se nađu u direktnoj borbi za titulu evropskog šampiona.

U sezoni 1998/99 ekipa Bečeja ostvarila je istorijski trijumf plasmanom u veliko finale. Ekipa sa obala Tise te sezone je nakon grupne faze tokom koje su u konkurenciji napuljskog Posilipa, BVSC-a iz Mađarske i grčkog Vuljagmenija stigli do završnog turnira gde su u Napulju u polufinalu savladali moskovski Dinamo rezultatom 8:4, ali su u velikom finalu poklekli u duelu sa splitskim POŠK-om koji je te sezone nosio naziv Splitska banka rezultatom 7:8.

Ono što nisu uspeli u sezoni 1998/99, Bečejci su ostvarili godinu dana kasnije. Mladost iz Zagreba, Spartak iz Volgograda i nemački Špandau nisu bili dorasli protivnici kaznenoj ekspediciji sa Tise u grupnoj fazi, a slično je bilo i na završnom turniru koji je odigran u Bečeju. U polufinalu naša ekipa se revanširala Splićanima za poraz u prethodnom finalu, a zatim su u borbi za trofej savladali i zagrebačku Mladost rezultatom 11:8.

Prvi i jedini trofej Bečeju doneli su: Aleksandar Šoštar, Predrag Zimonjić, Slobodan Soro, Goran Krstonošić, Nenad Vukanić, Branko Peković, Aleksandar Ćirić, Veljko Uskoković, Laslo Tot, Aleksandar Šapić, Jugoslav Vasović, Balaž Vince i Nebojša Milić, a ekipu je sa klupe predvodio mađarski stručnjak Zoltan Kasaš.

 

 

Sezona 2012/13 donela je novi trofej evropskog šampiona u Srbiju. U godini u kojoj su čak tri srpska kluba učestvovala u grupnoj fazi ovog takmičenja (Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina), crveno-beli su u grupnoj fazi kao drugoplasirani obezbedili plasman u osminu finala, a zatim su preko mađarskih klubova Eger i Seged stigli do završnog turnira koji je održan na beogradskom Tašmajdanu. U polufinalu Crvena zvezda je savladala Barselonetu, a zatim u dramatičnom finalu i dubrovački Jug.

- Rezultati VK Crvena zvezda u LEN Ligi šampiona za sezonu 2012/13:

Grupna faza:

Crvena zvezda – Jug Dubrovnik (HRV) 6:10, 5:10

Crvena zvezda – Krezlingen (ŠVA) 26:7, 24:12

Crvena zvezda – Monpelje (FRA) 10:8, 16:8

Crvena zvezda – Olimpijakos (GRČ) 11:9, 8:9

Osmina finala:

Crvena zvezda – Eger (MAĐ) 13:6, 8:8

Četvrtfinale:

Crvena zvezda – Seged (MAĐ) 10:11, 7:5

Polufinale:

Crvena zvezda – Barseloneta (ŠPA) 9:5

Finale:

Crvena zvezda – Jug Dubrovnik (HRV) 8:7

 

 

Naredne, 2013/14 sezone u finale elitnog vaterpolo takmičenja plasirala se i ekipa kregujevačkog Radničkog. Sjajna ekipa iz srca Šumadije na putu ka velikom finalu eliminisala je dva najtrofejnija evropska kluba. U četvrtfinalu Radnički je eliminisao Pro Reko rezultatom 19:18, da bi u borbi za veliko finale bio bolji i od beogradskog Partizana (9:4). Ipak, Kragujevčani su u velikom finalu poklekli u duelu sa Barselonetom. Španska ekipa je do trofeja stigla pobedom 7:6, a treba naglasiti da je završni turnir i održan u katalonskoj prestonici.

Novi Beograd je sada na potezu, a nadamo se da će ponoviti uspehe koje su ranijih decenija ostvarivali Partizan, Bečej i Crvena zvezda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading