EVROLIGA DAVNO ZABOLA NOŽ U LEĐA: Oduzimanje mesta prvaku ABA lige dugo se planira, Zvezda možda prva plati ceh

Autor:

Sport

24.05.2024

15:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluku doneli deoničari takmičenja.

EVROLIGA DAVNO ZABOLA NOŽ U LEĐA: Oduzimanje mesta prvaku ABA lige dugo se planira, Zvezda možda prva plati ceh

Foto: Tanjug/AP

Šampion AdmiralBet ABA lige neće po automatizmu igrati u Evroligi naredne sezone, poručio je generalni direktor Evrolige Paulijus Montiejunas u četvrtak uveče i tako šokirao sve, a pogotovo Crvenu zvezdu. Naime, on tvrdi da "biti šampion više ne znači učešće u takmičenju", i da "više nije situacija - pobediš i uđeš".

Degradiranje titule u regionalnom takmičenju nije nova ideja Evrolige, a sada bi prva ceh mogla da plati Zvezda. Naime, još 2019. je Evroliga objavila plan prema kojem titula u AdmiralBet ABA ligi i ostalim regionalnim takmičenjima ne mora da znači ništa. Jula te godine su deoničari kompanije "ECA", koja upravlja elitnim kontinentalnim takmičenjem, doneli veoma važne odluke. Prva je već na snazi i bila je da Evroligu igra 18 klubova, ali je značajno promenjen način na koji će neki klubovi sticati pravo učešća u Evroligi.

Republika

Foto: Starsport

Degradira im se uspeh: Trener i košarkaši Crvene zvezde

 

Od sezone 2019/2020. se vodi da domaće lige više nisu kvalifikacione za Evroligu, pa tako ni šampion AdmiralBet ABA lige navodno nije imao garantovano mesto među najboljima. Kako je tada planirano, četiri mesta koja su bila rezervisana za prvaka AdmiralBet ABA lige i najbolje timove Španije, Nemačke i VTB lige, ne računajući vlasnike A licence, bila su pretvorena u tri "vajld karda" i drugu "vizu" za klub iz Evrokupa.

Struktura Evrolige u sezoni 2020/21 glasila je ovako: Čak 11 klubova je dobilo pravo nastupa zahvaljujući A licenci, a to su bili Real, Barselona, Baskonija, Fenerbahče, Efes, Panatinaikos, Olimpijakos, CSKA, Makabi, Žalgiris i Armani. Dve dvogodišnje pozivnice dobili su Bajern i Asvel, a postojale su i tri jednogodišnje "vajld karte", dok su šampion i vicešampion Evrokupa takođe imali planirana mesta.

Dakle, tada je još planirano da klub koji osvoji AdmiralBet ABA ligu ima prioritet prilikom dodele specijalnih pozivnica, ali to nije bilo nužno pravilo. Doduše, sve do ove godine se to nije dovodilo u pitanje. Još pre pet godine su planirano "durgi faktori" za dobijanje prednosti u odnosu na šampiona Jadranske lige kao što su jačina kluba, igrački kadar, budžet, podrška navijača, pregovaračka moć, autoritet... Sve ono što bi moglo da odluči ove sezone, a na štetu Zvezde koja je bila već viđena u Evroligi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading