OD IZBEGLIČKOG KONVOJA, PREKO ZEMUNA, DO ZVEZDA: Predraga Stojakovića ceo život prate drame

Autor:

Sport

17.11.2023

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji NBA as uživa u penziji, a u javnosti se spominje zbog sina koji vaga za koju će zemlju igrati, ili kao sada kada mu je odat imao saobraćajku.

OD IZBEGLIČKOG KONVOJA, PREKO ZEMUNA, DO ZVEZDA: Predraga Stojakovića ceo život prate drame

Foto: ST/V. LUKIĆ

Predrag Stojaković

Predrag Stojaković okačio je patike o klin i otišao u zasluženu košarkašku penziju posle bogate karijere, ali se sada malo zna čime se sada bavi. Mediji u svetu uglavnom se bave izborom njegovog sina Andreja da li će igrati za reprezentaciju Srbije po ocu ili Grčke po majci. Sada je u žiži javnosti jer je njegov otac Miodrag učestvovao u teškoj saobraćajnoj nesreći kod naselja Sebeš u blizini Borče u kojoj je na Zrenjaninskom putu, kada je automobil uleteo u kafić, jedna osoba poginula.

 

 

Spominjao se Midrag Stojaković i ranije kada se Peđa ispovedio o teškom životu koji su proživeli od izobilja u Hrvatskoj, preko izbegličkog kampa do zvezde NBA lige i šampionskog prstena. Miodrag je jednom prilikom otkrio da mu je jedan Albanac nudio čak 450.000 maraka za jednu kuću, ali je odbio je ponudu. Plašio se osude svojih zemljaka, da je pobegao i da sada naseljava Albance.

A onda je, kada je Peđa imao 14 godina, počeo je rat u Hrvatskoj i Stojakovići su morali da beže glavom bez obzira iz rodne Požege. Tamo su ostavili dve kuće, dva lokala i ogromno imanje, a završili su u vlažnoj garsonjeri od 25 kvadrata u Zemunu. Upravo ga je ta igra sudbine okrenula i košarci.

- Imao sam 14 godina kada smo se zbog rata u Hrvatskoj preselili u Beograd, gde smo ostali dve godine. Bile su to za mene dve prolazne godine. Živeli smo u Zemunu, gde sam obišao sve školske dvorane igrajući košarku. Sve mi je bilo nepoznato, bio sam nov, dete iz provincije, drugačije sam govorio. Doživljavao sam prijatne i neprijatne situacije. Upisao sam Trgovačku školu, misleći da ću nastaviti porodičnu tradiciju, jer su mi roditelji bili trgovci. Uz to sam počeo i sa košarkom. U školi su otkrili moj talenat i tako je počelo - rekao je Peđa jednom prilikom.

Foto: www.profimedia.rs

Divac i Stojaković

Posle toga je manje više njegova karijera poznata. Počeo je Stojaković da trenira sa juniorima Crvene zvezde Meridianbet, ali je zbog bolesti brata porodica morala da se preseli u Solun i tamo je zaigrao za PAOK. Posle evropske afirmacije Predrag je otišao u NBA ligu, dostigao zvezde u sakramentu sa Vladeom Divcem u paru, a onda je branio boje Indijane, Nju Orleansa, Toronta i na kraju Dalasa sa kojim je i osvojio šampionski prsten 2011. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading