CRNOGORAC VUČEVIĆ VOLI SRBE: Jokić je previše kritikovan, Đokovića na Zapadu kao da smatraju nedostojnim!

Autor:

Sport

03.11.2023

20:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Košarkaš Čikaga o brojnim temama.

CRNOGORAC VUČEVIĆ VOLI SRBE: Jokić je previše kritikovan, Đokovića na Zapadu kao da smatraju nedostojnim!

Foto: Tanjug/AP

Duel Vučevića i Jokića

Nikola Vučević, košarkaš Čikago Bulsa i reprezentacije Crne Gore, govorio je o brojnim sportskim temama u kojima su neizbežna pitanja o najboljeg košarkašu sveta Nikoli Jokiću, odnosno teniseru Novaku Đokoviću.

Rođeni Baranin najpre se osvrnuo na imenjaka Jokića, koji nije bio deo selekcije Srbije na Mundobasketu nedavno.

- Tih napada na Jokića je bilo previše i bili su nepotrebni. Da ne kažem nešto gore. Nikola je 11 meseci bez prestanka igrao košarku. Otkako su im počele pripreme za Eurobasket prošle godine, sve do kraja finala NBA lige. Nije samo igrao nego je radio sve za svoju ekipu, doveo je do titule prvaka NBA lige. U plej-ofu je svaku utakmicu igrao po 35, 40 minuta. Niko ko se ne bavi ovim poslom nema pojma koliki je napor potreban za to. Sportista koji je na vrhunskom nivou s vremena na vreme mora da odmori, da se resetuje od košarke i to je normalno. Mogu da razumem navijače da su nezadovoljni, ali oni ne igraju košarku, ne bave se sportom i ne znaju kako stvari funkcionišu. Njih još mogu shvatiti, navijači na to gledaju iz drugačijeg ugla, ali ne volim kada negativne komentare šalju neki bivši sportisti. To nije u redu. Nikola je ipak odlučio da ide na Olimpijske igre i da igra za Srbiju i svaka mu čast na tome jer verujem da bi puno sportista odbilo to da uradi posle komentara: “Ne treba nam nikad više, bili smo drugi bez njega na Svetskom prvenstvu - počeo je Vučević.

Slično je i on doživljavao.

- Jokić je takav, on je odlučio igrati, ali razumeo bih da je odbio. Kad je doneo titulu Denveru, cela Srbija mu je skandirala, a onda, nekoliko dana posle toga, kad se dečko odlučio odmoriti, onda sve najgore o Nikoli. Totalno bezveze. Rekao bih da je takav stav problem mentaliteta ljudi na Balkanu. Na Zapadu ni izbliza nije tako. Gasol, Novicki, Parker, pa sad i Janis, takođe su propuštali takmičenja. I šta se dogodilo? Ništa. Već na narednim bi se pojavili. Jedino je kod nas uvek drama. Potrebno je samo malo razumievanja za sportiste i treba prihvatiti činjenicu da su se vremena promenila, da nije isto kao što je nekad bilo i da se košarka promenila. Šta mislite, da mene nisu napadali kad sam odlučio da ne igram na prošlom Eurobasketu? Naravno da jesu, ali kad sam se vratio, sve je bilo opet super. Samo se nadam da će se sportska kultura kod nas promeniti - dodaje Baranin.

Drugo mesto Srbije na Svetskom prvenstvu u Manili  smatra ogromnih uspehom.

- Nemačka je zasluženo prvak sveta. Ceo turnir je bila maksimalno dobra, konstantna, igrala je lepu i učinkovitu košarku i zaslužila je zlato. Srbija je Srbija. Igrače kojih nije bilo su sjajno nadomestili neki drugi momci koji odlično igraju u klubovima. Imaju iskustvo igranja na vrhunskom nivou, nastupaju u najjačim takmičenjima i nije im bio problem uklopiti se. Srbija ima strašan fond igrača i njima nije toliki problem zameniti nekog ko nije tu. Srbi kroz istoriju imaju fantastične trenere, a Svetislav Pešić je jedan od njih. Kultura košarke koju oni gaje decenijama je za naklon i jako dobro znaju što treba za dobar rezultat. Sve bitne utakmice su odigrali sjajno, čak i finale, ali je Nemačka bila bolja. Srbija je napravila fantastičan rezultat, bili su drugi i kvalifikovali su se na OI u Parizu nakon što su preskočili Tokio - ističe.

Govorio je i o mogućnsti da zaigra za Crvenu zvezdu Meridianbet.

- Rado pogledam Evroligu, ali nisam siguran da je povratak moguć. Često me to pitaju tu u Čikagu. Ovde je jaka srpska zajednica i dobar deo njih navija za Zvezdu. Stalno me mole da odem u Zvezdu. Nisam siguran da li li to izvodljivo. Planiram igrati još dugo, želim igrati dok mogu. Iz današnje perspektive mislim da bih pre završio karijeru nego se vratio u Evropu. Da me neko pogrešno ne shvati, ne potcenjujem Zvezdu ni bilo koji drugi evropski klub, ali godine su tu, nisam više isti igrač. Kad bih se vratio, mislim da ne bi to bilo ono pravo, a ne želim na kraju karijere pokvariti utisak. U Evropi se igra drugačije i morao bih da se prilagodim, a to je puno teže kad si stariji. Međutim, nikad ne reci nikad, ko zna, možda jednog dana promenim mišljenje - kaže Nikola.

Za kraj, izneo je mišljenje o tome zašto Novak Đoković nije toliko popularan na Zapadu iako je najveći teniser ikada.

- Jako kompleksno pitanje na koje je teško dati jasan odgovor. Mislim da je u dobroj meri razlog to što Novak dolazi iz male Srbije i kao da ga ne žele prihvatiti u društvo. Kao da ga smatraju nedostojnim da bude tu. Da je Amerikanac, siguran sam da bi priča bila drugačija. Ovako mi se čini kao da smatraju da je zalutao među njih, kao da ga teraju. Ne znam, što god da kaže, njima smeta. Rezultat bi trebao biti merilo, a on je prema tome najbolji u istoriji. Protiv puno toga se bori na svoj način, ne boji se reći šta misli i mnogima to smeta. Novaka to previše ne dira, bez straha iznosi stavove i nije ga briga hoće li se većina složiti s njim. S ponosom uvek naglašava odakle je i ja to jako cenim. To što on proživljava nije lako da se to izdrži, treba biti izuzetno mentalno jak i fascinantno je kako se dobro nosi s tim. Upoznao sam ga, imao sam priliku nekoliko puta pričati s Novakom i mogu reći da se radi o sjajnom momku i neverovatno skromnoj osobi. Za mene je najbolji teniser ikada, a kako smatram da će još jako dugo trajati, neću se začuditi ako o njemu uskoro budemo pričali kao o jednom od najvećih sportista svih vremena - zaključio je Vučević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading