"ORLOVI" NA CENI: ODJECI SREBRA na Mundobasketu! Evo KO je NAJVIŠE PROFITIRAO!

Autor:

Sport

14.09.2023

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko kaže da se igranje za reprezentaciju ne isplati...

"ORLOVI" NA CENI: ODJECI SREBRA na Mundobasketu! Evo KO je NAJVIŠE PROFITIRAO!

Foto: Starsport

košarkaška reprezentacija Srbije

Košarkaši Srbije ostvarili su fenomenalan uspeh osvojivši srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Manili.

Izabranici Svetislava Pešića su na šampionat otišli bez preteranih očekivanja javnosti, a više se pričalo i pisalo o onima koji su odbili poziv, nego o igračima koji su žrtvovali leto da obraduju naciju.

Kapiten reprezentacije Bogdan Bogdanović je na početku priprema dao izjavu u kojoj je nedvosmisleno rekao da FIBA možda treba da počne da plaća igrače, pa da će se onda odazivati. Za Bogija to nije slučaj, on je "Majke mi srećan što je tu", a zato je i vođa ove generacije.

Momci su kao što je već rečeno žrtvovali svoje slobodno vreme, odazvali se reprezentaciji, a nakon uspeha koji je napravljen, profitiraće u karijeri. Stavili su sebe ovi košarkaši još više na "mapu", a cena im je višestruko porasla.

Stefan Jović je prvi primer. Uprkos teškoj porodičnoj situaciji, odlučio je prekaljeni plejmejker da ipak pomogne ovom mladom timu, a način na koji je to uradio bio je maestralan.

Vodio je tim, razigravao, savetovao, a presudio Litvaniji u četvrtfinalu trojkama koje nisu njegova uža specijalnost. Pogodio je 3/3 van linije 6,75- kada su mu išli ispod pika i tako odveo Srbiju u polufinale. Pre šampionata, Stefan je bio član Saragose(još uvek je zvanično), a Valensija koja je Evroligaš je ozbiljno zagrizla za njegove usluge.

Republika

Foto: Starsport

Stefan Jović

 

 

Aleksa Avramović je potpisao novi ugovor sa Partizanom. Grobari su pre nastupa svog plejmejkera na Mundobasketu bili zadovoljni ovom informacijom, ali su bili srećniji nekim drugim pojačanjima.

Plej iz Čačka se u Manili pretvorio u Gerija Pejtona iz najboljih dana. Ludačkom energijom i brzim rukama "džepario" je Aleksa sve svoje čuvare, a u potpunosti je zaustavio NBA zvezdu Šaj Gildžeus Aleksandera. Protivničim bekovima je bio noćna mora, a dokazao je da je najbolji defanzivac na spoljnim pozicijama iz Evrolige.

Nije Aleksa samo na defanzivnom delu terena bio sjajan, već je odlično igrao i u napadu. Posebno se istakao protiv Nemačke u finalu gde je postigao 21 poen. Partizan trlja ruke što je potpisao ugovor sa Avramovićem na vreme, jer mu je posle ovih nastupa cena drastično skočila.

Republika

Foto: FIBA

Aleksa Avramović

 

 

Nikola Jović je sa samo 20 godina dobio priliku da igra u prvoj petorci vicešampiona sveta. Pokazao je mladi krilni košarkaš neverovatan potencijal, ali i instant doprinos. Napravio je par grešaka u finalu, ali se to pripisuje želji i godinama. Sve u svemu Jović je za one koji ga nisu pratili pravo iznenađenje. Erik Spolsta- Nikolin trener u Majamiju pratio ga je tokom čitavog šampionata, a oduševljen je prikazanim. Dobiće u nadolazećoj sezoni više minuta u redovima finaliste NBA lige, a sada je ceo svet upoznat sa njegovim igrama.

Republika

Foto: Starsport

Nikola Jović

 

Filip Petrušev je takođe odigrao sjajno. Potpisao je bivši centar Crvene zvezde Meridianbet ugovor sa Filadelfijom u NBA ligi, a nakon što je uništio Litvance trojkama u četvrtfinalu i generalno pokazao da je izuzetno školovan košarkaš kojem je samo nebo granica. Fića je dobio samopouzdanje, vratio je poverenje fenomenalnim partijama, a dokazao je da će i u najboljoj ligi na svetu morati da računaju na njega.

Republika

Foto: Starsport

Filip Petrušev

 

Ognjen Dobrić je takođe zablistao u Manili. Njegova odbrana, napad, energija, utrčavanja su bili jedan od ključnih faktora uspeha Srbije. Ogi je potpisao za Virtus pre starta priprema, a ovo će mu biti prvi odlazak iz naše zemlje. Da su čelnici italijanskog kluba iz Evrolige čekali završetak Mundobasketa morali bi da mu ponude i mnogo veći ugovor.

Svi košarkaši su pružili maksimum i o tome nema govora. Što se tiče Bogdana Bogdanovića, njegovo ime u NBA ligi je već na ol star nivou. Nikola Milutinov je cenjen kao najbolji centar Evrolige. Vanja Marinković ima stabilan ugovor u Baskoniji, a Dejan Davidovac se vratio u Zvezdu Meridianbet. Dušan Ristić je potpisao za Tenerife, a Boriša Simanić je u Saragosi.

Nije bilo retko da reprezentacija nekom igraču pomogne da ostvari ugovor života, a primera je bilo i ranije u vidu Miloša Teodosića, Nemanje Bjelice, Marka Kešelja i mnogih drugih.

Nacionalni tim je čast, ali iz ovih primera se vidi da korist osim ponosa svog naroda može da bude i u vidu napredovanja u karijeri.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading