ZATIŠJE PRED BURU: Partizan i Željko Obradović spremaju NEŠTO VELIKO!

Autor:

Sport

04.08.2023

18:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crno-beli su tihi ovog leta.

ZATIŠJE PRED BURU: Partizan i Željko Obradović spremaju NEŠTO VELIKO!

Foto: Starsport

Željko Obradović

Zatišje pred buru je u prirodi trenutak kada sve stane pred nevreme. U tih par sekundi situacija je mirna, a onda sledi oluja.

Trenutna sitacija u KK Partizan se može opisati upravo na ovaj način.

Nakon što im je prošle godine nesrećno izmakao fajnal-for Evrolige, apetiti u klubu su porasli, cilj je da se tim ojača i napadne trofej u najboljem košarkaškom takmičenju Evrope.

Otišli su iz kluba Matijas Lesor i Janis Papapetru (Panatinaikos), Dante Egzum (Dalas Maveriks), Jam Madar (Fenerbahče).

Ugovori su produženi sa kapitenom Kevinom Panterom, Zekom Ledejom, Aleksom Avramovićem, Balšom Koprivicom, Džejmsom Nanelijem.

Najnovije pridošlice su Mateuš Ponitka (Panatinaikos) i Ognjen Jaramaz (Bajern Minhen).

Republika

Foto: Starsport

Ognjen Jaramaz

 

Dakle, nije da Partizan nije bio aktivan u ovom prelaznom roku, ali ovo nije formiran sastav još uvek.

Dugo se čekao Nikola Mirotić, a na kraju je pojačao Olimpiju Milano iako se sve dogovorio sa čelnim ljudima kluba iz Humske.

Ovo je malo poremetilo planove Partizanu, jer bi uz Mirotića tražili igrače drugačijeg profila.

Ono što su trenutno prioriteti su pozicija plejmejkera i centra, a Zoran Savić i Željko Obradović sigurno imaju keca u rukavu.

Partizan traži iskusne igrače koji znaju kako se pobeđuje i mogu da doprinesu istog trenutka.

Kvalitetnih i slobodnih igrača na tržištu je malo, a prati se i situacija u NBA ligi oko toga ko će se izboriti za ugovor, a ko sreću potražiti "preko bare".

PLEJMEJKER

Ime koje se često pominje uz KK Partizan kada je pozicija organizatora igre u pitanju je Nik Kalates.

Republika

Foto: Starsport

Nik Kalates i Dante Egzum

 

Iskusni Grk je neko kome ne nedostaje iskustva, fenomenalan je u organizaciji, ume da podeli pas, a dokazani je šampion. Njegova uloga bi bila da "hrani" loptama Kevina Pantera i Džejmsa Nanelija, kao i da organizuje napad i sačuva loptu. Kalates ima kvalitet da i bez postignutih poena bude jedan od najboljih na terenu, tako da ne treba gledati njegov učinak strogo kroz statističke parametre. Visok je Nik za plejmejkera, tako da bi mogao i da kreira sa niskog posta protiv nižih plejmejkera, što je Željko Obradović više puta koristio napadajući na taj način preko Dantea Egzuma. Ima naravno Kalates i svojih mana, a to je prvenstveno šut koji nije konstantan, a i brzina nogu u pojedinim situacijama.

Frenk Nilkilna je još jedan plej koji se povezuje sa crno-belima, a njegova uloga bi bila vrlo slična Egzumovoj.

Nekada osmi pik na NBA draftu i reprezentativac Francuske je u najboljim igračkim godinama, sazreo je, a krase ga neverovatne fizičke predispozicije. Ne dobija šansu u Dalasu, tako da je povratak u Evropu realan.

Frenk ima izuzetno dugo ruke, što mu uz brzinu donosi mnoštvo ukradenih lopti u toku utakmice. Eksplozivno napada koš, može da istrpi kontakt i to mu je najveća snaga. Kao i kod Kalatesa, konstantnost šuta mu predstavlja najveći problem. Muči se da ubaci tri poena i polu distancu, ali bi mogao da napreduje u tom segmentu.

CENTAR

Ovo je možda i najkritičnija pozicija za Partizan. Tu su Alen Smailagić i Balša Koprivica, Zek Ledej može da pomogne, ali je potrebna startna petica.

Željko Obradović brani pik en rol iskakanjem visokog igrača, tako da crno-beli moraju da traže atletski moćnog visokog igrača. Na početku svog mandata u Partizanu Matijas Lesor je imao problema sa ovim načinom odbrane, nije stizao da se vrati kada preuzme beka na kratko, pa je to protivnicima ostavljalo pregršt otvorenih šuteva za tri poena zbog rotacije čitave odbrane. Matijas je izuzetno napredovao u ovom segmentu, a to se poklopilo sa dobrim igrama Partizana.

Centara ima malo, a još manje profila koji je potreban Željku Obradoviću, tako da će se rešenje verovatno tražiti iz NBA lige.

Mo Bamba je bio šesti pik na draftu najbolje košarkaške lige na svetu, a karijera mu nije išla putem koji bi očekivao. Posle fenomenalnih nastupa na koledžu, nije ostvario pun potencijal. Izuzetno je skočan, ima ogroman raspon ruku od čak 239cm, a sa visinom od 213cm predstavlja defanzivnu silu.

Zaštitnik je obruča, a za svoju visinu je pokretan i brz. Trenutno igra za Filadelfiju, a teško da će dobiti neku veću priliku. Možda je upravo on neko ko bi dobro došao crno-belima.

Džonatan Vajzmen je bio drugi pik NBA drafta od strane Golden Stejt Voriorsa. Nije se naigrao u timu iz Ouklenda, a više je igrao za njihov razvojni tim. Kao i Bamba, Vajzmen je izuzetno atletski dominantan, brz, visok, jak, skočan, pokretan, ali mu nedostaje šut za ozbiljniju ulogu "preko bare". U načinu košarke koji forsira Željko Obradović mladi centar bi bio sila.

Kako su i sami ljudi iz kluba naveli, samo sportski direktor, predsednik i trener znaju ko je na listi želja. Vreme prolazi, a timovi u Evroligi već uveliko formiraju sastave. Ostaje da se vidi da li će crno-beli uspeti da ostvare svoje želje, ili će morati da se okrenu prinudnim rešenjima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading