KOŠARKAŠKI VELIKANI IMAJU DOSTOJNE NASLEDNIKE: Struka ne mora da brine! Srpski treneri u NBA ligi su HIT!

Autor:

Sport

20.07.2023

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je zemlja košarke, a u svojoj istoriji je iznedrila neke od najvećih trenera "kraljice igara".

KOŠARKAŠKI VELIKANI IMAJU DOSTOJNE NASLEDNIKE: Struka ne mora da brine! Srpski treneri u NBA ligi su HIT!

Foto: Starsport, Tanjug/AP

Ne mogu se na prste jedne ruke nabrojati svi stručnjaci koji su sa naših prostora, a unapređivali su igru i postizali rezultate vredne divljenja.

Počevši od profesora Aleksandra Nikolića, Ranka Žeravice, Bože Maljkovića, Dude Ivkovića, Željka Obradovića.

Republika

Foto: Starsport

Željko Obradović

Naši treneri su uvek bili najuspešniji u Evropi, a to jasno pokazuju statistički parametri.

Velika četvorka (Obradović, Ivković, Maljković, Pešić) vodila je najviše utakmica u evropskoj košarci, čak 1604, i ostvarila 851 pobedu uz procenat uspešnosti od 53,1%. Poređenja radi, italijanski stručnjaci vodili su 1476 mečeva (776 pobeda), a španski 1415 utakmica (806). Pojedinačno, učinak svakog od četvoro srpskih stručnjaka takođe je impozantan: Željko Obradović – 313 pobeda iz 454 utakmice, Duda Ivković 134 pobede na 202 meča, Svetislav Pešić 102 pobede na 173 utakmice.

Od 34 titule Evrolige- Željko Obradović, Božidar Maljković, Dušan Ivković i Svetislav Pešić osvojili su 15, što je 45,5% svih trofeja.

Željko Obradović je ubedljivo najtrofejniji sa 9 titula šampiona Evrope.

Trenutno u Evroligi imamo dva trenera, Željka Obradovića u Partizanu i Sašu Obradovića u Monaku, i iako se to možda čini da je malo, kada se uzme u obzir da ima 18 klubova, ovo je opet zavidan rezultat.

Foto: Starsport

Saša Obradović

Međutim, nešto što ranije nije bio slučaj se događa. Naši mladi stručnjaci postaju treneri NBA ekipa, i sve više su u ekspanziji "preko bare".

Igor Kokoškov je postao prvi Evropljanin koji je samostalno vodio jednu NBA ekipu, a šansu je dobio u Finiks Sansima. Mladi stručnjak iz Beograda je u najboljoj ligi sveta već 30 godina, a izlišno je govoriti koliko je cenjen. Trenutno je prvi pomoćnik u Atlanti.

Foto: Tanjug/AP

Igor Kokoškov

Darko Rajaković je od ove sezone glavni trener Toronto Reptorsa. Čačanin koji je svoju karijeru gradio uglavnom kao pomoćnik je dobio poverenje jednog od najboljih generalnih menadžera Masajia Uđirija, koji je očigledno u srpskom stručnjaku prepoznao talenat i potencijal. Darko je specijalizovan za pik end rol igru, rad sa mladim igračima, blistava budućnost je pred njim.

Foto: Tanjug/AP

Darko Rajaković

Ognjen Stojaković je pomoćnik Majku Melounu u Denver Nagetsima. Nikola Jokić veliki deo svog napredka od kada je došao u ligu pripisuje upravo Ognjenu, sa kojim je radio individualno, i koji mu je u mnogome pomogao. Od video kordinatora, pa  rada 1 na 1 sa igračima, do pomoćnika i NBA šampiona, dalek put je prešao Beograđanin. Ukoliko nastavi da radi na ovaj način, sigurno će i on dobiti priliku da samostalno vodi neku ekipu u NBA ligi.

Dejan Milojević je u stručnom štabu Golden Stejt Voriorsa, specijalnost mu je rad sa visokim igračima, a prvi trener ekipe Stiv Ker više puta je pominjao koliko je unapredio igru njihovih centara. Dejan je u Ouklend došao kao već izgrađen trener, a njegovo vreme u ligi tek dolazi.

Foto: Starsport

Dejan Milojević

Ivo Simović je pomoćnik Darku Rajakoviću u Toronto Reptorsima. Radio je na više prestižnih koledža, uključujući i UCLA, a šansu je dobio od svog sunarodnika i prijatelja sa kojim je već sarađivao u Španiji, kao i u mlađim kategorijama Crvene zvezde Meridianbet.

NBA liga trenutno ima bolje mišljenje o srpskim košarkaškim radnicima nego o bilo kojim drugim na svetu. Radili su naši stručnjaci i u razvoijnoj ligi, što je gradilo put za veće uspehe.

Petar Božić je četiri godine bio asistent, a sada je glavni trener filijale San Antonio Sparsa.

On je jedini Evropljanin na ovakvoj poziciji.

Sve ovo nam govori da srpska košarka ima trenerske naslednike velikana. Ostavljali su naši ljudi uticaj gde god su radili. Grci i Španci mogu da budu zahvalni školi košarke sa ovih prostora što su postali to što jesu.

Budućnost košarke u Srbiji je svetla, a iako se vremena menjaju, ono što uvek ispliva na površinu je kvalitet koji je nesumnjivo prisutan u ogromnim količinama. 

Poznato je pravilo, ukoliko želiš da ti ekipa ima uspeha, dovedi Srbina za plejmejkera i trenera i uspeh je zagarantovan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading