DA LI ĆE BITI DOZVOLJENO PRISLUŠKIVANJE UREĐAJA BEZ ZNANJA VLASNKA?! Gordana Božilović Petrović pojašnjava: Evo šta je sve potrebno da bi se sprovelo ONO ŠTO I U FRANCUSKOJ!

Autor:

Vesti

20.07.2023

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski poslanici su izglasali novi zakon kojim se dozovljava prisluškivanje uređaja bez znanja vlasnika, a evo kakva je situacija u Srbiji.

DA LI ĆE BITI DOZVOLJENO PRISLUŠKIVANJE UREĐAJA BEZ ZNANJA VLASNKA?! Gordana Božilović Petrović pojašnjava: Evo šta je sve potrebno da bi se sprovelo ONO ŠTO I U FRANCUSKOJ!

Foto: shutterstock

Prisluškivanje

Gordana Božilović Petrović, advokat i Zoran Živković, predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije gostovali su u jutarnjem programu Kurir TV u razgovoru o dešavanjima u Francuskoj.

Naime, francuski poslanici su u utorak izglasali zakon koji dozvoljava prisluškivanje uređaja bez znanja ili saglasnosti vlasnika.

Omogućeno je prisluškivanje uređaja bez znanja ili saglasnosti vlasnika, što uključuje nadziranje i prisluškivanje kamera, mikrofona, telefona i drugih uređaja povezanih na internet. Prema ovom zakonu, policijski nadzor osumnjičenih preko telefona i drugih uređaja mogao bi trajati do šest meseci.

Osim šokantnih detalja otkrivenih na saslušanju 13 -godišnjeg počinioca masakra u osnovnoj školi Vladislav Ribrikar, postavlja se pitanje o značenju ovog zakona.

Da li postoje skriveni motivi i da li će ovakav zakon ugroziti običnog čoveka? - zanimalo je voditeljku "Redakcije" Olju Lazarević.

Božilović Petrović je ocenila situaciju iz ugla svoje profesije.

- Pa, pre svega, morali bismo sagledati naš zakon kako bismo bolje razumeli situaciju. U našem krivičnom procesnom zakonu, nakon formiranja specijalnog suda za organizovani kriminal i ratne zločine, uneta je nova grana koja obuhvata posebne dokazne radnje. Među njima su i one koje se tiču tajnog nadziranja komunikacije, tajnog praćenja i snimanja, kao i nadgledanja i isporuke. Ove radnje su bile usmerene na teška krivična dela, kao što su dela organizovanog kriminala, teška ubistva, prevare, prinude, dela u vezi sa oružjem i narkoticima. Suština je bila omogućiti primenu ovih radnji u situacijama gde standardni dokazi nisu bili dovoljni za utvrđivanje krivice - rekla je Božilović Petrović.

U nastavku objasnila je proceduru primene ovog zakona.

- Procedura koja se primenjuje za ove radnje je strogo regulisana procesnim zakonikom. Za postavljanje prisluškivanja ili tajnog nadgledanja neophodan je predlog obrazloženog javnog tužioca, koji se dostavlja sudu za prethodni postupak. Sud procenjuje da li postoji osnova za primenu ovih radnji i donosi naredbu koja precizno definiše koga i na koji način se može pratiti. Dakle, zakon jasno propisuje postupak i ograničava kome se ove radnje mogu primeniti - dodala je sagovornica Kurir TV.

Na kraju je i istakla pozitivne aspekte zakona o dozvoljenom prisluškivanju bez znanja korisnika.

- U svakom slučaju, ovakav zakon može doneti važne informacije i olakšati rešavanje ozbiljnih krivičnih dela. Međutim, da bismo bolje razumeli šta ova promena znači za građane, moramo analizirati detalje i balans između potrebe za bezbednošću i zaštitom privatnosti, što je od ključne važnosti za funkcionisanje moderne države - smatra Božilović Petrović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading