Bivši igrač crveno-belih kandidat za GUVERNERA! Koji su sve sportisti borbu za medalje ZAMENILI foteljama?

Autor:

Sport

02.07.2023

11:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lista je više nego dugačka.

Bivši igrač crveno-belih kandidat za GUVERNERA! Koji su sve sportisti borbu za medalje ZAMENILI foteljama?

Foto: Starsport

Sofoklis Skorcijanitis u dresu Zvezde

Sećate li se čuvenog "košarkaškog diva" Sofoklisa Skorcijanitisa?

Grčki centar, koji je kratko bio i u Crvenoj zvezdi Meridianbet, rešio je da se oproba u politici, te će na predstojećim izborima u Atini biti kandidat za guvernera jednog od opština.

Sofoklis je stao uz stranku guvernera administrativne regije Atika Jorgosa Patulisa i biće kandidat na predstojećim izborima za južni distrikt Atine, prenose tamošnji mediji. Ostao je upamćen Skorcijanitis u košarkaškom svetu kao jedan od dominantnijih centara Evrope i biće veoma zanimljivo videti ovog diva kako se u odelu bori za prava građana.

Ipak, daleko od toga da je on prvi sportista koji je ušao u politiku. Čak naprotiv, lista je podugačka, a mi ćemo vam predstaviti neke od zanimljivijih.

IZ BAZENA U ODELA

Aleksandar Šapić nekada je rešetao mreže nastupajući za vaterpolo reprezentaciju naše zemlje, te je učestvovao u brojnim uspesima i na mnogim takmičenjima bio je i najbolji strelac.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Aleksandar Šapić

 

Kasnije je Šapić rešio da iz bazena uđe u odelo, te se istakao i u politici gde je u međuvremenu postao i gradonačelnik Beograda.

Uz njega, Vanja Udovičić je još jedan vaterpolista koji je našoj zemlji doneo puno radosti u bazenu, da bi kasnije uplivao u svet politike gde je bio Ministar omladine i sporta i to od 2013. do 2022. godine.

Republika

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Vanja Udovičić

 

Njega je na tom mestu zamenio Zoran Gajić, nekada čuveni odbojkaški trener.

LEGENDE MILANA

Italijanski velikan Milan planeti je dao neke nezaboravne utakmice, a deo mnogih bili su Andrej Ševčenko i Kaha Kaladze. Ova dva bivša fudbalera su po završetku karijera uplovili u političke vode - jedan se proslavio, dok drugi i nije baš.

Kaladze je osnovao partiju "Gruzijski san - demokratska Gruzija" i postao je ministar za energetiku, ali i zamenik premijera. Pre četiri godine, 2017. je napustio ulogu ministra da bi se kandidovao za gradonačelnika Tbilisija i uspeo je u tome sa 51 posto glasova.

Andrej Ševčenko se, za razliku od njega, nije snašao u politici. Njegova stranka dobila je svega 1,58 odsto glasova na opštim izborima 2012. godine i nije obezbedila nijedno mesto u parlamentu. Posle ovakvog debakla Ševčenko se povukao iz politike.

Republika

Foto: Starsport

Andrej Ševčenko

 

Još jedan bivši igrač Milana, Žorž Vea, dobro je poznato lice u politici. 

On je postao predsednik Liberije decembra 2017. kada je u drugom krugu pobedio Žozefa Boakaja i odmah se susreo sa problemima uz koje je odrastao kao dete u Monroviji.

SNAGATORI

Na političkoj sceni širom planete aktivni su, ili su bar bili aktivni, i neki pravi snagatori.

Arnold Švarceneger je naširoko poznat kao slavni glumac, ali je ovaj rođeni Austrijanac bio i guverner Kalifornije i političar.

Pre svega toga bio je sportista. Od mladih dana se bavio bodibildingom i bio je "Mister Olimpija" sedam puta. Bio je u savetu Džordža Buša Starijeg od 1990. do 1993. i zadužen za fitnes i sport. Funkciju 38. guvernera Kalifornije obavljao je od 2003. do 2011. godine, a sada nije više aktivan u toj sferi.

Vitalij Kličko, čuveni ukrajinski bokser, u politiku ušao još 2005. godine i njome se od tada bavi aktivno i uspešno.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vitalij Kličko

 

Od 2013. se penzionisao u boksu, ali je godinu kasnije postao šef kijevske administracije i gradonačelnik prestonice Ukrajine.

BIVŠI IGRAČ PARTIZANA I "BOG FUDBALA"

Bivši fudbaler Partizana, milanskog Intera i nigerijske reprezentacije Taribo Vest pokušao je da sagradi političku karijeru kada je "okačio kopačke o klin".

Kada jednog dana završim fudbalsku karijeru, želja mi je da se posvetim politici. Najpre mi je cilj da postanem guverner države Bajelsa, odakle potičem, a potom da postanem i predsednik Nigerije. Ne verujem da ću stići da se kandidujem za izbore 2007. godine, ali u narednih 20 godina mislim da ću postati predsednik Nigerije. Verujem da je delta Nigera dovoljno bogata riznica za ceo afrički kontinent, pa zašto onda ne bih učinio više za svoju državu i svoj narod - govorio je nekada Taribo Vest, ali svoje planove nije uspeo da ostvari.

Republika

Foto: Starsport

Taribo Vest

 

Takođe, "bog fudbala" čuveni Brazilac Pele, jedno vreme bio je Ministar sporta u domovini.

Ovo su samo neki od primera sportista koji su po završetku karijera uplivali u političke vode. Pišite nam u komentarima sećate li se vi još nekog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading