SKANDAL SVETSKIH RAZMERA! Legenda hrvatske košarke VELIČALA NDH! Za Jasenovac tvrdi da je MIT!

Autor:

Sport

10.04.2023

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li je moguće da ovako nešto priča?!

SKANDAL SVETSKIH RAZMERA! Legenda hrvatske košarke VELIČALA NDH! Za Jasenovac tvrdi da je MIT!

Foto: Printscreen/Youtube.com/Podcast Inkubator

Franjo Arapović

Nekadašnji hrvatski košarkaš, Franjo Arapović, napravio je skandal tokom jednog televizijskog gostovanja.

Arapović je tokom gostovanja u jednoj emisiji na portalu "Net.hr" veličao Nezavisnu državu Hrvatsku, fašističku tvorevinu na teritoriji Kraljevine Jugoslavije u periodu od 1941. do 1945. godine.

Ja ću vama reći, mi kad smo bili u Lisinskom 1990. godine, kad je bio prvi sabor HDZ-a, kad smo prvi put videli hrvatske zastave, šahovnice, kad se svirala 'Lijepa naša'... Mislim, lako je sad ljudima pametovati, pričati neke nebuloze. Znate, kad imate dva Hrvata i ne znaš ko za koga radi - da li je ovaj u civilu - ne možeš ući u Lisinski, gde ćeš kad završi Lisinski? Najgore je bilo izaći iz Lisinskog. Ne znaš ko će te klepiti ili uhapsiti. Nemam problem s tim da se zabranjuje slovo 'U', ali 'ajmo onda zabraniti i kokardu i petokraku, a ne samo stigmatizovati ustaštvo kao nešto što ne valja, kao nešto što treba da se zabrani. Jednake kriterijume treba za sve - rekao je bivši košarkaš Franjo Arapović tokom jednog televizijskog gostovanja, a pričao je i o Jasenovcu kao mitu čime je otvorio neke bolne rane:

Republika

Foto: Printscreen/Youtube.com/Podcast Inkubator

Franjo Arapović

 

- Znači, NDH je bila težnja hrvatskog naroda za državom. Normalno da ne možeš imati sve idealno. Ni ovo što su radili za vreme NDH - to se ne može opravdati. Ali, recite mi koje države ne rade loše stvari? Znate zašto je oko NDH javnost podeljena? Znači ućutkaj Hrvate da ne pričaju - da ništa ne rade i ne misle. Ako što pisnu, oni su ustaše. I odmah im nabij na glavu NDH, odmah, isti momenat. Što god Hrvat kaže - on je ustaša, on slavi 10. aprila. Odmah neko stigmatizovanje. I ono što nije istina, počevši od Jasenovca koji je bio zločin, ali nemojte mi govoriti da je pobijeno 700.000, da je ubijeno 500.000 dece s Kozare... Pa, kako je živeti s tim mitom? Znaš da to nije tako. To je ono, ne daj Hrvatu iznad vode.

Nastavio je potom u istom tonu:

- Bio sam s ljudima čiji su roditelji pomagali deci s Kozare. Gledam neki dan taj film, pa to nema veze i to je bio problem Hrvata. Taj film nema veze sa stvarnošću, film o ovoj Dijani, što je spašavala decu s Kozare. Oni su napravili film da je to čudo, a deca su završila u katoličkoj crkvi, katoličkim domovima u Karlovcu, Zagrebu i da bi jedan veći deo završio u Beogradu u Srbiji. A oni da je to sve pobijeno. Hteo sam da Hrvatska bude sa svim narodima, baš kako je bilo zamišljeno u prvom programu HDZ-a, čak s autonomnom pokrajinom za Srbe što je davao Tuđman - istakao je Arapović, pa otkrio i da je njegov otac na svadbu došao sa značkom koju mu je poklonio Ante Pavelić, osnivač ustaškog pokreta i NDH, koju je krio sve vreme: 

- Mi deca nismo puno znali o tome. Tek kasnije smo to saznali. Ja sam uvek imao u Zagrebu ljude koji su potencirali tu Hrvatsku. Poznavao sam puno fratara, biskupa, video sam u razgovoru s njima da sam na jedan primitivniji način to pokazivao. Ali, pazilo se na mene, ipak sam bio zvezda.

Arapović je rođen kod Mostara, a najbolje partije u karijeri pružao je u dresu Cibone sa kojom je bio dvostruki osvajač Evrolige 1985. i 1986. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading