DVOSTRUKI ARŠINI: Evroliga GURA Italiju na SP - Srbija i druge zemlje značajno oštećene!

Autor:

Sport

10.11.2022

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jednom se pokazalo da mnogo toga ne štima u najjačem košarkaškom takmičenju u Evropi.

DVOSTRUKI ARŠINI: Evroliga GURA Italiju na SP - Srbija i druge zemlje značajno oštećene!

Foto: Twitter/KSS

Nije novost da se dva puta godišnje poklapaju kvalifikacioni prozori FIBE sa utakmicama u Evroligi. Tada u Evropi nastaje pravi haos, a selektori i savezi na razne načine pokušavaju da privole klubove da im makar nekog igrača puste, kako bi im šanse za pobedu bile veće. Ipak, ovoga puta je Evroliga otišla korak dalje i dikrektno pomogla jednoj zemlji.

Foto: Starsport

Srbija će u Velikoj Britaniji biti bez pomoći Kalinića, Micića i Lučića

Naime, meč Virtusa i Armanija je bio zakazan za petak, ali je odlučeno da se pomeri za sredu, čime je košarkaška reprezentacija Italije dobila povlašćen položaj u odnosu na ostale ekipe. Dva italijanska kluba su se dogovorila, uz saglasnost Evrolige, da se meč pomeri dva dana ranije, čime će Đanmarko Poceko imati na raspolaganju sve košarkaše za meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, koji Italija igra u petak protiv Španije.

- Ovo pomeranje termina utakmice je dobra vest. To je početak pozitivne komunikacije između Evrolige i FIBE. Ovo je mnogo krupniji korak neko što izgleda - izjavio je Etore Mesina u razgovoru za "Area 52". I Mesina bi bio u pravu, da ovim potezom nije naneta direktna šteta ostalim reprezentacijama koje nemaju ovaj luksuz pomeranja mečeva.

Italija sklapa dobar tim, ostali u problemu

Virtus i Armani mogu Poceku da daju Nikola Melija, Stefana Tonuta, Alesandra Pajolu, Marka Belinelija, Đampaola Ričija i Tomasa Baldasa, što uz nekoliko dobrih igrača iz Evrokupa, poput Marka Spisua, čini vrlo respektabilan sastav za ovaj prozor, gde će brojne reprezentacije biti znatno oslabljene u svojim prvim mečevima.

Foto: Tanjug/AP

Marko Spisu će igrati oba meča za Italiju, pošto igra u Evrokupu

Sa druge strane, Srbija, Turska, Španija, ali i brojne druge selekcije će za prvi meč morati da se "krpe" manje poznatim igračima, ili onima što nastupaju u Evrokupu, a sve to jer se nije zadesilo da i njima dva tima igraju u tom kolu u Evroligi, pa da mogu da pomognu nacionalnom timu. O tome je pričao i Ergin Ataman, selektor Turske, ali i trener Efesa, koji je vrlo nezadovoljan situacijom u evropskoj košarci, a istakao je i da je pomeranje ovog meča koristilo i pojedinim drugim nacionalnim timovima.

- Zbog pomeranja utakmice Ismael Bako će moći da nastupi za Belgiju protiv nas. Sa druge strane, mi nećemo moći da koristimo Šanlija. Ovakve kontradiktornosti moraju da prestanu - izjavio je Ataman.

Foto: Tanjug/AP

Ataman u četvrtak vodi Efes, u petak selekciju Turske

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo se bliže kraju, pa je jasno i zašto postoji potreba za što boljim timom. Ipak, jasno je i zašto pojedini timovi ne puštaju svoje igrače, jer imaju obaveze u klubu u kom su plaćene. Zato deluje vrlo nepošteno da se samo jedan meč pomeri, što direktno gura jednu zemlju na prvenstvo, dok se drugi "bore" da sastave bilo kakvih 12, kao što je recimo problem sa Srbijom.

Situacija u Srbiji

Crvena zvezda i Partizan su probali da naprave kompromis, pa da u interesu srpske košarke "žrtvuju" jedan meč u Evroligi. Ipak, od tri igrača koje su i jedni i drugi pustili, na kraju smo završili na po samo dva, jer Koprivicu zbog povrede, a Nedovića zbog nedostatka utakmica, nećemo gledati u nacionalnom dresu. Povređen je i Dobrić, ali će on biti Pešiću na raspolaganju. Ostali evroligaški igrači će se Pešiću pridružiti tek za drugi meč protiv Turske, što znači da će Srbija u Veliku Britaniju ići sa vrlo neiskusnim i mladim sastavom.

Foto: Starsport

Dobrić će biti na raspolaganju za prvi meč, Jaramaz samo za drugi

Nešto mora da se menja

Jasno je da ovako više ne ide i da nešto mora da se menja. Plasman jedne države na ovako važno takmičenje ne sme da zavisi od sreće i od toga koga će klubovi pustiti da igra, ili neće. Jer onda dolazimo do ovakve situacije, da zbog volje žreba, dve ekipe iz iste zemlje mogu direktno da pomognu svojoj državi, i to sve uz podršku Evrolige, da poveća šanse za nastup na Svetskom prvenstvu. Zašto onda nisu svi mečevi pomereni za sredu, pa da svi imaju istu šansu za plasman?

Bilo kako bilo, Srbija će prvi meč igrati 11. novembra, u izmenjenom sastavu, a rival će u Njukaslu biti selekcija Velike Britanije. Tri dana kasnije, Pešić će imati skoro sve igrače na raspolaganju, pošto u nacionalni tim dolaze Vasa Micić, Marko Gudurić, a verovatno i Vladimir Lučić i Ognjen Jaramaz. U Beograd 14. novembra stiže Turska, a ukoliko želi da obezbedi plasman na Mundobasket, Srbija gotovo sigurno mora da slavi u oba svoja meča.

 

Standings provided by Sofascore

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading