SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Napustio nas je nekadašnji trener Partizana, najplodniji košarkaški pisac u regionu!

Autor:

Sport

11.04.2022

19:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bez njega srpska košarka ne bi bila to što jeste...

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Napustio nas je nekadašnji trener Partizana, najplodniji košarkaški pisac u regionu!

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

U 91. godini života napustio nas je Milutin Luta Pavlović.

Luta je imao ogroman uticaj na razvoj košarkaških trenera i autor je najviše napisanih knjiga o košarci na našim prostorima. Osnivač je Više košarkaške škole.

Rođen je 11. oktobra 1931. godine u Bitolju. Završio je gimnaziju u Kikindi, a Fakultet fizičke kulture (DIF) u Beogradu i na njemu magistrirao sa temom: "Uticaj različitih vrsta mišićnih naprezanja na preciznost šutiranja u košarci".

Od 1947. godine neprekidno je u košarci. Prvo kao igrač u kikindskim ekipama „6. oktobar“ i Lokomotiva, a zatim u beogradskom Železničaru, Mladosti iz Aleksinca i niškim klibovimma Student i Radnički.

Od poznatijih klubova trenirao je ŽKK Student i Radnički iz Niša, ŽKK Partizan iz Novog Sada i ŽKK Topolčanku iz Bačke Topole.

Foto: KSS

Milutin Luta Pavlović

 

U Novom Sadu je od 1973. do 1990. godine bio savetnik za košarku u Zavodu za fizičku kulturu Vojvodine i zamenik direktora. Za doprinos u razvoju košarke više puta je nagrađivan.

Bio predavač na mnogobrojnim seminarima, pokretao je, uređivao ili učestvovao svojim prilozima u stručnim časopisima (Odraz u Nišu, Aktualno u praksi u Novom Sadu, Bilteni KKS, Trener u Beogradu i dr.) u kojima je dominirala košarkaška tematika.

Posebnu vrednost njegovog teorijskog rada predstavljaju priručnici, praktikumi, udžbenici i knjige sa košarkaškom tematikom u obimu koji premašuje ukupnu dosadašnju zajedničku produkciju svih ostalih autora, te ga s pravom smatraju najplodnijim košarkaškim piscem kod nas i u najširem okruženju.

Sahrana će se obaviti  u utorak 12. aprila 2022. godine u 13 časova na Kameničkom groblju u Sremskoj Kamenici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading