DVE MEGA POBEDE I JEDAN VELIKI ŠAMAR: Vlade Đurović za Republiku SUMIRAO košarkašku 2021. godinu!

Autor:

Sport

07.01.2022

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iza nas je turbulentna 2021. godina, tokom koje je srpska košarka upisala jednu ogromnu pobedu, ali je dobila i jedan pravi šamar. Naravno, trijumf je ostvaren u NBA, gde je srpski centar Nikola Jokić poneo MVP priznanje, nakon briljantnih igara u dresu Denver Nagetsa. Sa druge strane, reprezentacija Srbije je razočarala neodlaskom na Olimpijske igre, a o svim tim temama prodiskutovali smo sa iskusnim stručnjakom Vladom Đurovićem.

DVE MEGA POBEDE I JEDAN VELIKI ŠAMAR: Vlade Đurović za Republiku SUMIRAO košarkašku 2021. godinu!

Foto: Starsport

Prema Đurovićevim rečima, dve stvari su obeležile košarkašku godinu za nama.

- Bez dileme, radi se o dva događaja, Jokićevo MVP priznanje i povratak Željka Obradovića na klupu Partizana. Sve to je značajno podiglo nivo interesovanja za košarku u Srbiji, koja se ponovo vratila na mesto koje joj pripada - počeo je Vlade Đurović razgovor za Republiku.

Jokićev podvig "preko bare" Vlade ocenjuje kao impresivan.

- Biti najbolji u takvoj konkurenciji, gde je koncentracija kvaliteta apsolutna u svakom smislu, od atletskog do taktičkog i tehničkog, je neverovatna stvar. Nikola je to apsolutno zaslužio, igrao je fenomenalno u kontinuitetu i upisao se u istoriju - jasan je srpski strateg, koji je ipak podvukao da će biti jako teško ponoviti to priznanje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Srpski Džoker "pokorio" Ameriku

- Jokić i ove sezone pruža sjajne partije. Ima vrhunske brojke, gotovo svako veče upiše tripl-dabl, ili je "na ivici". Međutim, Denver je u jako lošem stanju, on praktično sam vuče taj tim, saigrači mu "otpadaju" kao na traci. Uvek se prilikom dodele priznanja vrednuju i timski rezultati, a svakako da je tu Stef Kari u prednosti, čiji Golden Stejt niže pobede. 

Letos je, poput bombe, odjeknula vest o povratku Željka Obradovića u Humsku, a Đurović je primetio da je i to pospešilo vraćanje košarke u fokus javnosti.

- Uopšte nije reč o tome da li će Željkov Partizan osvojiti ABA ligu, titulu ili kup. Sam gest da se trener takvog renomea vratio u Beograd višestruko je povećao zainteresovanost ljudi za igru pod obručevima. To je vidljivo na svakom koraku, od punih dvorana, preko priča navijača po kafićima, do medija. 

Republika

Foto: Starsport

Stvorila se velika euforija oko Obradovićevog povratka na klupu crno-belih

Zvezda ili Partizan?

Đurovića smo upitali kome daje veće šanse za osvajanje ABA lige, a iskusni stručnjak je blagu prednost dao crveno-belima, iako je na početku takmičarske godine verovao da su šanse podjednake.

- Partizan je formirao novi tim, koji ima određenih problema. Obradović je apostrofirao nedostatak koncentracije, koja za vrhunski rezultat mora biti prisutna svih 40 minuta. Sa druge strane, Zvezda ima iskusniji tim, doduše i stariji oko pet godina u proseku, sa dosta manje oscilacija. Kvalitet pokazuje i nastupima u Evroligi, koji su, po meni iznad očekivanja - ocenio je Đurović, koji je potom izneo prognozu u procentima, uz ogradu da ima još dosta da se igra:

55-45 u korist kluba sa Malog Kalemegdana.

Nezaobilazna tema bila je reprezentacija Srbije. "Orlovi" nisu uspeli da obezbede plasman na Olimpijske igre, a u finalu kvalifikacionog turnira u "Pioniru" poraženi su od Italije rezultatom 102:95. Ceh je platio selektor Igor Kokoškov, a na klupu nacionalnog tima ponovo je seo trofejni Svetislav Pešić.

- Povratak Pešića je sjajna stvar jer on reprezentaciji donosi neophodno iskustvo, a pritom je upoznat sa ambijentom i potrebnim načinom rada. Odmah se videlo da je probudio želju i interesovanje nekih košarkaša da igraju za Srbiju na maksimalnom nivou. Ipak, početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo nije bio sjajan, ali dosta je i do samih prozora. Jednostavno najboljim selekcijama igraju treće ekipe, bez igrača iz NBA i Evrolige. Važno je izboriti plasman, koji u ovakvim kolnostima nikome nije garantovan.

Igor Kokoškov se sa Slovenijom popeo na krov Evrope 2017. godine, sa "Orlovima" nije bio ni približno uspešan, a Đurović je razloge potražio u "mentalitetu", ali i kvalitetu tandema Goran Dragić/Luka Dončić..

- Kokoškov je trener akademskog tipa. Nije od onih koji viču, deru se, bacaju stvari, šutiraju sto za masažu. Slovenci poseduju "mentalitet Zapada", pa im je Kokoškov idealno odgovarao. Ali moramo biti pošteni i istaći da je imao ogroman kvalitet u Dragiću i Dončiću, koji, po meni, važi za najboljeg "belog" košarkaša sveta na svojoj poziciji. Na klupi Srbije to sve mora drugačije, ipak je ovo "pravi Balkan". Kada se desi propust selektor mora da uperi prst direktno ka igraču i pozove ga na odgovornost, to nam je nedostajalo.

Republika

Foto: Starsport

"Mlak" za "Orlove" - Igor Kokoškov

Kada je reč o budućnosti srpske reprezentacije, Vlade je zabrinut činjenicom da lider na poziciji plejmejkera vrhunskog kalibra nije na vidiku.

- Potencijal je vidljiv, u prvom redu u liku Filipa Petruševa i Nikole Đurišića, a tu je i mali Jović iz Mege. Međutim, problem se javlja na poziciji "jedan", gde srpska košarka nikada nije "kuburila", još od Slavnića, preko Đorđevića do Teodosića. U Zvezdi i Partizanu mesto organizatora igre već tradicionalno pokrivaju stranci, a stil naše reprezentacije je da se dosta toga "vrti" oko plejmejkera. Kako bi dobili jednog vrhunskog, moraju da se poklope mnoge stvari, od talenta, drskosti, "bezobrazluka", pa do predanog rada i taktičke obučenosti - zabrinuto je zaključio Vlade Đurović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading