EVROLIGA SE MENJA IZ KORENA? Nebojša Čović bez DLAKE na jeziku o odlasku Bertomeua!

Autor:

Sport

04.11.2021

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlazak Đordija sa čela Evrolige ustalasao je evropsku košarku.

Republika

Foto: Starsport

Nebojša Čović

Prvi čovek Crvene zvezde Nebojša Čović smatra da su klubovi tražili promenu jer žele da obezbede veća finansijska sredstva u samom takmičenju.

Njegov odlazak neće imati nikakve konsekvence u smislu "tektonskih" potresa kako navode mediji. Činjenica je da su klubovi već duži period nezadovoljni na prvom mestu finansijskim stanjem i dobiti koja je zaista simbolična. Podsetiću da je nagrada za pobedu u Evroligi i dalje samo 37.000 evra, a da su prihodi od TV prava izuzetno mali - rekao je Čović za beogradske medije.

Već su krenule spekulacije o tome ko bi mogao da nasledi Bertomeua, pa se u javnosti spominje ime Marka Pešića, generalnog direktora Bajerna iz Minhena.

- To će morati da bude neko ko ima jak košarkaški "background", dobre veze sa klubovima, smisao za biznis, jer će prvi zadatak biti bolje finansijsko poslovanje i povećanje prihoda klubova. I poslednje, ali ne najmanje važno... Glasanje klubova pokazalo je podeljenost i jasnu polarizaciju na dva tabora. Na jednoj su španski klubovi, na drugoj strani Makabi i grčki klubovi. To će morati da bude neko ko će imati snagu da ujedini klubove na zajedničkom zadatku.

Čović se ponovo dotakao zarade od TV prava, koja je u sadašnjoj Evroligi mizerna.

- Vratiću se na TV prava kao temelj. Dovoljno je da podsetim da su nova TV prava za NBA ligu za narednih osam godina vredna preko 70 milijardi dolara. Klubovi u Evroligi dobijaju polovinu sume koju je vlasnik TV prava za tu teritoriju platio Evroligi. Ta suma se kreće od 150.000 evra za neke zemlje, do maksimalnih 2.600.000 dolara u Izraelu, gde je Makabi, kao i košarka nacionalni sport broj 1. Gledajući ulaganja u sport na globalnom nivou, priznaćete da je to malo... Ponoviću, došli smo do tačke kada klubovi žele da budu u vrhu, da budu deo Evrolige, troše mnogo više nego što zarađuju. To je neodrživo.

FIBA, sa druge strane, posle dugo vremena pravi prave korake, pre svega u finansijskom smislu, a sa time se slaže i Čović.

To je takođe činjenica koja "bode oči" i koja verujem da je zasmetala pojedinim klubovima u okviru Evrolige. Ne samo u smislu kazni, troškova, već i zbog toga što je FIBA počela da radi, čini se na jedini mogući način i da privlači pojedine klubove novcem. Time je počeo da se razvodnjava kvalitet, posebno među klubovima Evrokupa. To takmičenje napustili su svi bolji turski klubovi, Unikaha, Ritas... Konačno, daću vam konkretan primer AEK-a i San Pablo Burgosa. AEK je prihodovao pristojan novac osvajajući FIBA Ligu šampiona kao organizator završnog turnira, to je uz prodate karte suma od oko 2.000.000 evra. Burgos je u rasponu od samo osam meseci dva puta osvojio to takmičenje i prihodovao dva puta po milion, što je značajna suma. Dakle, ponovo se vraćamo na novac, ali i želju da se klubovi pitaju oko ključnih stvari vezanih za njihovu sudbinu.

Spominjalo se da bi i Čović mogao da dobije neku ulogu u novom rukovodstvu Evrolige.

- Kontakt sa Evroligom, ECA i svojevremeno ULEB-om postoji i datira još iz vremena kada smo ovu ideju videli kao progresivnu i neophodnu za dalji razvoj evropske košarke. Dakle, skoro 20 godina. Koncept i ideja su i dalje dobri, ali negde je napravljena greška u koracima, da se izrazim košarkaški. Ne bih sada otvarao temu o mom angažmanu na taj način i eventualnim kontaktima koje imam. Dovoljno je da kažem da smo upućeni u sve, vrlo dobro informisani o svemu što se dešava, i pratimo razvoj situacije. Ukoliko bude novina bićete blagovremeno informisani

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kablovi Svetozarevo

05.11.2021 18:50

Samo njega da se Zvezda reši. Kada budem pročitao vest da je on otišao, ako do živim, slavi ću kao 29.05.1991.