SRBIJA NA CRNO-BELI POGON: Partizanovci postigli UBEDLJIVO najviše golova za našu reprezentaciju na Mundijalima!

Autor:

Sport

05.12.2022

17:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brojke su rekle svoje.

SRBIJA NA CRNO-BELI POGON: Partizanovci postigli UBEDLJIVO najviše golova za našu reprezentaciju na Mundijalima!

Foto: Starsport

U 21. veku naša reprezentacija igrala je na četiri velika takmičenja, a sva učešća su bila na Mundijalima.

Kao Srbija i Crna Gora igrali smo samo na SP u Nemačkoj 2006. godine, a na preostala tri Mundijala igrali smo kao Srbija.

Većih uspeha nije bilo, pošto smo sva četiri puta eliminisani posle grupne faze, a uspeli smo da zabeležimo samo dva trijumfa.

Naš nacionalni tim je na 12 odigranih mečeva postigao ukupno 11 golova, a većinu tih pogodaka postigli su bivši fudbaleri Partizana.

Krenimo od 2006. godine. SCG je u Nemačkoj doživela sva tri poraza, Holandija je slavila sa 1:0, Argentina sa 6:0, a na kraju i Obala Slonovače sa 3:2.

Strelci sa izabranike Ilije Petkovića u meču sa afričkom selekcijom bili su Nikola Žigić i Saša Ilić.

Dakle, po jedan zvezdaš i partizanovac.

Na narednom Mundijalu u Južnoj Africi, Srbija je po prvi put učestvovala kao samostalna država. Imala je veliku priliku da se plasira u osminu finala, ali u tome nije uspela. Na startu takmičenja izgubili smo od Gane sa 1:0, da bismo u 2. kolu napravili senzaciju pobedivši Nemačku sa 1:0.

U poslednjem kolu dovoljan nam je bio i bod, ali smo izgubili od Australije sa 2:1.

Golove za Srbiju u Južnoj Africi postili su Milan Jovanović, bivši fudbaler Vojvodine, i Marko Pantelić, još jedan bivši igrač Zvezde.

Ukoliko bismo gledali statistiku posle prva dva Mundijala, bivši igrači Zvezde imalu su ukupno dva gola, dok su bivši igrači Partizana i Vojvodine imali po jedan.

Ipak, sve se promenilo na naredna dva učešća našeg tima na Svetskim prvenstvima. 

U Rusiji 2018. godine i Kataru 2022. godine imali smo dominaciju igrača koji su tokom karijere nosili dres kluba iz Humske.

Osam godina posle Južne Afrike, Srbija se vratila na smotrju najboljih ekipa planete. U 1. kolu savladali smo Kostariku golom Aleksandra Kolarova, da bismo potom doživeli poraze od Švajcarske (2:1) i Brazila (2:0).

Protiv Švajcaraca strelac jedinog gola bio je Aleksandar Mitrović, a pogodak Kolarova bio je prvi gol jednog igrača, koji je ponikao u OFK Beogradu, na Mundijalima.

Došlo je vreme i za bolni Katar, u kojem smo, takođe, takmičenje završili u grupnoj fazi. Posle uvodnog poraza od Brazila od 2:0, igrali smo nerešeno sa Kamerunom 3:3 i ponovo smo izgubili od Švajcarske, ovog puta sa 3:2.

Od pet pogodaka "Orlova", četiri je došlo od strane bivših Partizanovih igrača. Mitrović je dva puta bio strelac, dok su po jednom mreže tresli Strahinja Pavlović i Aleksandar Mitrović.

Preostali peti pogodak, bio je delo Sergeja Milinkovića-Savića, koji je svoje prve fudbalske korake napravio u Vojvodini.

Računica je jasna, naša reprezentacija je postigla ukupno 11 golova na ova četiri takmičenja, a više od pola tih pogodaka, njih šest, postigli su fudbaleri koji su ponikli u Partizanu.

Na drugoj poziciji su Vojvodina i Crvena zvezda, čiji igrači su postigli po dva gola, dok je svoje mesto na ovoj listi našao i OFK Beograd, koji na svom kontu ima onaj gol Aleksandra Kolarova protiv Kostarike.

To je samo još jedna potvrda da je Partizanova škola sa razlogom jedna od najboljih u Evropi, kao i da iz Zemunela svake godine izađe barem jedan fudbaler koji kasnije čini okosnicu reprezentacije Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading