SRBIJA I ŠVAJCARSKA - ČIN DRUGI: Šta se sve promenilo za četiri godine? Ovo su NAJVEĆE PREDNOSTI "Orlova"!

Autor:

Sport

30.11.2022

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spektakl je zakazan za petak veče.

SRBIJA I ŠVAJCARSKA - ČIN DRUGI: Šta se sve promenilo za četiri godine? Ovo su NAJVEĆE PREDNOSTI "Orlova"!

Foto: Starsport

Detalj sa meča Srbija - Švajcarska 2018. godine

Još malo je ostalo do meča odluke u grupnoj fazi Svetskog prvenstva za Srbiju.

"Orlovi" moraju da pobede Švajcarsku (petak, 20.00) i da se nadaju da Kamerunci neće napraviti čudo i osvojiti tri boda protiv Brazila.

Sudbina je umešala prste, te je odlučila da Srbija i Švajcarska igraju meč odluke u Kataru, već posle četiri godine i one čuvene utakmice u Rusiji. Tada su Švajcarci slavili posle preokreta, a zatim su stigli i do osmine finala. Utakmicu je obeležilo sramno suđenje Feliksa Briha, provokacije Granita Džake i Đerdana Šaćirija i, na kraju, trijumf Švajcarske za kraj naših mundijalskih snova.

Šta se sve promenilo od te utakmice?

Republika

Foto: Starsport

Reprezentacija Srbije pred meč protiv Švajcarske 2018. godine

Reprezentacija Srbije nastupila je u sledećem sastavu 2018. godine:

Stojković, Ivanović, Milenković, Tošić, Kolarov, Matić, Milivojević (od 81. Radonjić), Tadić, Milinković-Savić, Kostić (od 64. Ljajić), Mitrović.

Sa druge strane, Švajcarska je igrala sa ovih, ukupno 14, igrača:

Zomer, Lihtštajner, Šer, Akanđi, Rodrigez, Behrami, Džaka, Šaćiri, Džemaili (od 73. Embolo), Zuber (od 90+4 Drmić), Seferović (od 46. Gavranović).

Kada se baci pogled na sastave - za Srbiju je na pomenutom meču nastupalo sedam fudbalera (Stojković, Ivanović, Tošić, Kolarov, Matić, Milivojević i Ljajić), dok u Švajcarskoj nema šest igrača koji su bili u timu 2018. godine (Lihtštajner, Behrami, Džemaili, Zuber, Drmić i Gavranović).

Tada su "Orlovi" pali na sitnim stvarima. Podlegli su pritisku izabranici, tada Mladena Krstajića, naseli su na loše suđenje Feliksa Briha koji nije svirao čist penal nad Aleksandrom Mitrovićem, te su pali u igri što je iskoristio Granit Džaka i golom za TV špice savladao je Stojkovića.

Takođe, manjak opreza doveo je do kontra napada iz kog je Šaćiri stavio tačku na utakmicu.

Ako pogledamo sastav Srbije tada i uporedimo ga sa ovim sada - golman i odbrana daleko su iskusniji bili u Rusiji, ali će baš "sveža krv" i mladost možda biti presudne na meču u petak. Centralni deo veznog reda je takođe doživeo smenu, dok je ofanziva malo stasala i u najboljim je igračkim godinama. Sve ovo govori u prilog tome da će "Orlovi" imati velike šanse da savladaju svog rivala.

Republika

Foto: Starsport

Aleksandar Mitrović sazreo je i postao jedan od najboljih napadača Evrope

 

Takođe, deluje da Srbija igra napadački daleko bolji fudbal pod dirigentskom palicom Dragana Stojkovića Piksija, nego što je to bio slučaj pre četiri godine kada je selektor bio Mladen Krstajić. Priznaćete, kada je pobeda neophodna, jako je važno da napad bude na nivou.

Još jedna stavka je veoma važna - klupa "Orlova" deluje daleko jače sada nego pre četiri godine. Ako krene da "gori" ima ko da "gasi požar". Tada Krstajić nije imao Dušana Vlahovića, vrednog 80 miliona evra, a Jović je bio i dalje mlad i neiskusan. Sada je napadački potencijal nestvaran i Švajcarci će morati da se paze.

Dok svi sa nestrpljenjem očekujemo utakmicu u petak veče, podsetimo se kako je sve izgledalo pre četiri godine.

Srbija - Švajcarska 1:2 (1:0)

Stadion: "Baltika" u Kalinjingradu. Gledalaca: oko 33.000. Strelci: Mitrović u 5. minutu za Srbiju, a Džaka u 52. i Šaćiri u 90. minutu za Švajcarsku. Sudija: Feliks Brih (Nemačka).

Srbija: Stojković, Ivanović, Milenković, Tošić, Kolarov, Matić, Milivojević (od 81. Radonjić), Tadić, Milinković-Savić, Kostić (od 64. Ljajić), Mitrović.

Švajcarska: Zomer, Lihtštajner, Šer, Akanđi, Rodrigez, Behrami, Džaka, Šaćiri, Džemaili (od 73. Embolo), Zuber (od 90+4 Drmić), Seferović (od 46. Gavranović).

U Srbiji na ovom Mundijalu nema Stojkovića, Ivanovića, Tošića, Kolarova, Matića, Milivojevića i Ljajića.

U Švajcarskoj na ovom Mundijalu nema Lihtštajnera, Behramija, Džemailija, Zubera, Drmića i Gavranovića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading