NOVI SKANDAL NA MUNDIJALU: Talibani ZARADILI MILIONE od Svetskog prvenstva!

Autor:

Sport

28.11.2022

08:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova smotra najboljih fudbalskih selekcija planete biće upamćena kao najkontroverznija ikada.

NOVI SKANDAL NA MUNDIJALU: Talibani ZARADILI MILIONE od Svetskog prvenstva!

Foto: Tanjug/AP

Talibani

Svetsko prvenstvo u Kataru stiglo je do devetog dana, a sve promene, kao i do sada, možete pratiti putem lajv-bloga na portalu Republika.rs.

Ovaj Mundijal ostaće upamćen kao jedan od najkotroverznijih u istoriji.

Od dodele organizacije Kataru, preko izgradnje stadiona, pa i do samog takmičenja, ređali su se skandal za skandalom, a sada je sve dobilo nove dimenzije.

Britanski "Telegraf" objavio je tekst u kom navodi da su Talibani zaradili milione od izgradnje stadiona na kojima se igraju utakmice Svetskog prvenstva

Republika

Foto: Tanjug/AP

Katar 2022.

 

Kako je sve funkcionisalo? Katar, SAD i Ujedinjene nacije obezbedili su ili nadgledali kako se talibanima isplaćuju ogromne plate da bi učestvovali u mirovnim pregovorima o Avganistanu a oni su taj novac "sakrivali" posle uplata na račun i potom nalazili način da ga naprave još većim, kupovinom mehanizacije neophodne za izgradnju infrastrukture bez koje ne bi mogao da bude organizovan Mundijal. A onda su te mašine iznajmljivali Kataru za cenu i po 10.000 dolara mesečno po mašini.

- Talibanima je turnir bio zlatna koka. Neki od njih su iznajmljivali i po šest ili deset mašina, a zarađivali su i do 10.000 po mašini mesečno tokom celog trajanja izgradnje stadiona - naveo je neimenovani izvor Telegrafa.

Katar je inače bio i mesto na kome su vođeni mirovni pregovori između Talibana, koji su u to vreme živeli u Dohi, sa Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenim nacijama. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Katar 2022.

 

Britanski list tvrdi da nema dokaza da su katarske vlasti uradile bilo šta nezakonito, kao da je bilo teško pratiti novac koji su talibani dobijali. Isplaćivani su u kešu i posle je taj novac direktno uplaćivan na račune talibanskih zvaničnika. Katarske vlasti tvrde da su mesečne naknade bile isplaćivane uz nadzor i koordinaciju sa SAD.

- Javna je tajna u Ambasadi Avganistana u Dohi da su članovi pregovaračkog tima Talibana dobili novac od Katara i da su ga uložili u opremu za izgradnju stadiona. Čak su koristili svoju mrežu da od ljudi iz Avgansitana skupljaju donacije i obećavali ljudima deo zarade od izgradnje stadiona - zaključio je izvor britanskog lista.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading