NAJVEĆI PARADOKS MUNDIJALA: Šerijatski zakoni, a PRAVDU DELE DAME!

Autor:

Sport

23.11.2022

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po prvi put u istoriji pripadnice lepšeg pola naći će se na centru.

NAJVEĆI PARADOKS MUNDIJALA: Šerijatski zakoni, a PRAVDU DELE DAME!

Foto: Tanjug/AP

Dame sa pištaljkom

Dame sa pištaljkama kroje sudbinu Svetskog prvenstva.

Po prvi put u istoriji, ženski arbitri deliće pravdu na Mundijalu. Šest pripadnica lepšeg pola stiglo je u Katar, njih tri će u ruci nositi pištaljku i kartone, a tri zastavicu.

Stefani Frapar iz Francuske, Salima Mukansanga iz Ruande i Jamašita Jošimi iz Japana dobile su čast da kao glavni arbitri budu na smotri najboljih selekcija planete, dok će se Brazilka Nojza Bek, Meksikanka Karen Dijaz Medina i Amerikanka Ketrin Nesbit u Kataru naći kao pomoćnici. Ovo je velika čast jer je za Mundijal određeno ukupno 36 glavnih, a 69 pomoćnih sudija i nije mala stvar naći se među izabranima.

Neverovatno je da su dame dobile priliku da sude po prvi put baš u Kataru, državi u kojoj važe šerijatski zakoni i gde su pripadnice lepšeg pola i dalje u podređenom položaju u odnosu na muškarce.

Salima Mukansanga iz Ruande nije krila zadovoljstvo zbog ove odluke:

- Nisam ponosna, super ponosna sam! Ovo je čast i privilegija, biti deo istorije. Ovo je novi nivo, nešto zaista... Nemam reči koliko sam uzbuđena - rekla je Salima.

Zadovoljstvo nije krila ni Jamašita Jošimi:

- Ovo je velika odgovornost i srećna sam što je imam - istakla je Jamašita, a na njene reči nadovezala se Stefani Frapar:

- Više nije bitno kog ste pola, bitne su vaše sposobnosti.

Nijedna od njih i dalje nije delegirana za neku od utakmica, ali svi sa nestrpljenjem očekuju da vide koja dama će prva suditi meč Svetskog prvenstva i na taj način ući u istoriju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading