NEKADA JE ČISTIO KLOZETE, A SAD JE POČISTIO ARGENTINCE: Neverovatna priča o Ervu Renaru, selektoru Saudijske Arabije!

Autor:

Sport

22.11.2022

19:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Život piše romane.

NEKADA JE ČISTIO KLOZETE, A SAD JE POČISTIO ARGENTINCE: Neverovatna priča o Ervu Renaru, selektoru Saudijske Arabije!

Foto: Tanjug/AP

Erv Renar

Fudbaleri Saudijske Arabije napravili su jedno od največih iznenađenja u istoriji Mundijala, pobedivši Argentinu sa 2:1 na startu takmičenja u grupi C u Kataru.

DEŠAVANJA SA MUNDIJALA MOŽETE PRATITI UŽIVO NA NAŠEM PORTALU

Pored sjajnih reprezentativaca ove azijske države, ubedljivo najzaslužniji za ovakav podvig je selektor "Zelenih" Erv Renar.

Izra francuskog stručnjaka je težak život i još jedan fudbalski put, ali će se posle ovog duela sa Argentinom njegovo ime dugo pamtiti.

Renar se ranije bavio fudbalom i igrao je u defanzivi. Svoju karijeru započeo je u Kanu, a u klubu sa Azurne obale proveo je sedam godina (1983-1990). Ipak, uglavnom je svoju šansu dobijao sa klupe, pa je odigrao svega 87 ligaških mečeva za ovaj period.

Nakon neuspešne odiseje u Kanu igrao je za niželigaše Valurs i Dragunjan. U Dragunjanu je započeo i svoju trenersku karijeru, ali je u tom periodu morao da radi i kao čistač, pošto nije mogao da živi od trenerske plate.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Saudijske Arabije

Ipak, on je konstantno radio na svom usavršavanju, i pored teških uslova za život i rad. Renar je 2002. godine otišao u jedan klub u Šangaju, gde je radio kao pomoćni trener, a potom se preselio u Englesku, gde je radio u niželigašu Kembridžu.

Put ga je odveo u Vijetnam u ekipu Nam Dina, a potom se vratio u Francusku u ekipu Šerbura.

Sve se promenilo 2008. godine kada je zaseo na klupu Zambije. On je sa ovom afričkim zemljom napravio veliki uspeh, plasirao se u četvrtfinale Afričkog Kupa Nacija, što je bio najbolji rezultat tima u poslednjih 14 godina.

Nedugo posle turnira usledio je rastanak, a Renar je zatim imao angažmane u Angoli i Alžiru, da bi se ekspresno vratio na klupu Zambije.

Usledio je vanvremenski uspeh na Afričkom Kupu Nacija 2012. godine, kada je sa Zambijom postao šampion Afrike!

U velikom finalu savladana je Obala Slonovače posle boljeh izvođenja penala, a na putu ka tituli eliminisani su Senegal, Sudan i Gana.

Renar se na klupi Zambijaca zadržao do 2013. godine, a potom je napustio kormilo reprezentacije i otišao u francuski Sošo. Ipak, nije uspeo da ostavi tim u najjačem rangu francuskog fudbala, pa je napustio klub.

Francuz se posle kraha u Sošu vratio selektorskom zanatu i preuzeo reprezentaciju Obale Slonovače, baš onu koju je, dok je vodio Zambiju, savladao u finalu.

Renar je sa Obalom Slonovače 2015. godine osvojio Afrički kup nacija i tako postao prvi čovek kome je pošlo za rukom da osvoji dve titule šampiona Afrike sa dve različite reprezentacije. Ponovo je u finalu slavio posle boljeg izvođenja penala, a obog puta savladana je Gana.

Priliku da se ponovo dokaže u evropskom fudbalu dao mu je Lil, ali se nije dugo zadržao u francuskom klubu, pa je 2016. godine preuzeo novu reprezentaciju, ovog puta Maroko.

Marokance je odveo na Mundijal, ali je nakon AFCON-a 2019. dobio otkaz, a Saudijska Arabija je iskoristila priliku da ga dovede na svoje kormilo.

Sa Saudijcima je pravio fantastične rezultate i izborio mesto u Kataru, a usput je postao i najbolji strani selektor u istoriji ove reprezentacije.

Mnogi su označili Saudijsku Arabiju za najslabiju reprezentaciju na Mundijalu, ali je Renar svojom genijalnom takitkom svima pokazao da su u krivu.

On je taktički u potpunosti nadigrao selektora Argentine Lionela Skalonija, pa su ljubitelji fudbala posle završetka utakmice mogli samo da mu sa oduševljenjem skinu kapu na fantastičnom rezultatu.

Šta god uradila Saudijska Arabija u nastavku Svetskog prvenstva, ova pobeda nad Leom Mesijem i društvom ostaće večno upisana u istorijske almanahe, a Erv Renar, nekadašnji čistač, će ostati upamćen kao selektor koji je napravio taj veliki podvig.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading