"BOŽIJA RUKA", UBISTVO, UDARANJE, UJEDANJE, TRI ŽUTA ZA ISTOG IGRAČA... Svetsko prvenstvo pamti razne situacije, šta nas čeka u Kataru?

Autor: Žarko Sokić

Sport

30.10.2022

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istorija Mundijala prepuna je scena za pamćenje.

"BOŽIJA RUKA", UBISTVO, UDARANJE, UJEDANJE, TRI ŽUTA ZA ISTOG IGRAČA... Svetsko prvenstvo pamti razne situacije, šta nas čeka u Kataru?

Foto: Tanjug/AP

Svetsko prvenstvo, Zidan Materaci, Maradona "Božija ruka", Andres Eskobar, Suarez Kjelini

Svetsko prvenstvo je pred vratima.

Mundijal u Kataru održaće se od 20. novembra do 18. decembra i 32 najbolje selekcije planete boriće se za "zlatnu boginju", pehar namenjen najboljem na svetu.

Tokom duge istorije koja datira još od 1930. godine i turnira u Montevideu, na Svetskim prvenstvima dešavale su se razne situacije koje su ostale upamćene. Mi ćemo se prisetiti nekih šokantnih trenutaka koje su obeležile Mundijale.

MARADONINA "BOŽIJA RUKA"

U četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Meksiku, Argentina je savladala Englesku 2:1, a u glavnoj, sporednoj i svim ostalim ulogama bio je Dijego Maradona. Ova utakmica bila je prva od oružanog sukoba koji su Argentina i Britanija vodile oko Foklandskih Ostrva 1982. godine, pa su i tenzije bile ogromne. 

Scene nasilja koje danas viđamo bile su prisutne i tada. Navijači obe reprezentacije su se potukli na ulici, ali i stadionu. Epilog je da je je nekoliko engleskih navijača završilo u bolnici.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dijego Armando Maradona protiv Engleske

 

Meč je u potpunosti obeležio Maradona koji je postigao dva gola za istoriju. Prvi je dao u 52. minutu i to rukom. Sudija ga je priznao, a Dijego je kasnije o toj situaciji pričao ovako:

- Čekao sam da me igrači zagrle, ali oni to nisu uradili. Tada sam im rekao da me zagrle ili arbitar neće priznati gol.

Samo četiri minuta kasnije viđen je jedan od najlepših golova ikada. Maradona je primio loptu na svojoj polovini, a onda se ustremio ka golu protivnika. Pred njim su padali Piter Bredsli, Piter Rid, Teri Fenvik, i dvaput Teri Bačer. Poslednja prepreka je bio Šilton, ali je i on savladan.

- Prvo sam hteo da dodam loptu Valdanu, ali kada sam prešao na protivničku polovinu Englezi su me okružili i nisam imao prostora. Jedino mi je preostalo da sam završim akciju - rekao je Maradona, a taj pogodak je 2002. proglašen za gol veka.

Na kraju je Argentina slavila sa 2:1, a kasnije se popela na krov sveta.

ZIDANOV TUŽAN KRAJ

Svetsko prvenstvo 2006. godine bilo je poslednje za Zinedina Zidana. On je igrao kao mladić i nosio je Francusku do finala.

U borbi za titulu sudarili su se Francuzi i Italijani, a Zidan je nastavio da pleše po terenu. Bio je jedan od najboljih aktera, prosto je sve išlo u prilog tome da će osvojiti "zlatnu boginju" i biti proglašen za igrača turnira. Ali, ne lezi vraže...

Namazani Italijan, Marko Materaci, isprovocirao je Zi-Zua, ovaj ga je udario glavom i zaradio crveni karton koji se i dan danas prepričava!

Zidan je isključen u produžecima, Italija je osvojila Mundijal posle penala, a 16 godina posle incidenta jedan od najboljih igrača, ali i trenera u istoriji fudbala, dotakao se cele situacije:

Uopšte nisam ponosan na ono što sam uradio, ali to je deo mog puta. Ne možete sve u životu da radite savršeno. Jedini koji bi mogao da me zaustavi te noći bio bi Lizarazu. Bilo bi sjajno za mene da ga imam na svojoj strani, ali ne možete ispraviti prošlost. U fudbalu uvek ima teških trenutaka, a ovo je bio jedan od njih - rekao je Zidan. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Zidan udara Materacija

 

UBIJEN ZBOG AUTOGOLA

Andres Eskobar skupo je platio autogol protiv Amerike 1994. godine. A karijera mu je pre toga krenula naglim usponom! Potpisao je ugovor pred Mundijal sa slavnim Milanom, Pele je prognozirao da će Kolumbija stići do polufinala, a sve se završilo već u grupnoj fazi. 

Eskobar bio je tragičar utakmice, jer je postigao autogol u 34. minutu u meču koji je Kolumbija izgubila sa 2:1.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Autogol Andresa Eskobara

 

Niko nije slutio da je autogolom Eskobar potpisao sebi smrtnu presudu.

Uveravam vas da se ništa čudno nije desilo u našoj grupi, jednostavno smo odigrali loše. Vidimo se uskoro jer život se ne završava ovde - napisao je Eskobar u kolumni za "El Tiempo", a koja je objavljena samo nekoliko sati pre nego je brutalno ubijen, a te reči i dan danas izazivaju jezu.

Kolumbijac je ubijen 2. jula 1994. godine ispred noćnog kluba u Medeljinu, a napadači su, dok su pucali, uzvikivali:

- GOOOOL!

Neverovatne su reči i Alana Hansena koji je, komentarišući utakmicu za BBC, rekao:

- Nakon ovog kiksa, zaslužuje jedino... metak!

Ipak, Eskobar nije ubijen samo zbog autogola, to je priznao jedan od ljudi osuđenih za ovo delo. Osim autogola, platio je danak temperamentu:

Andresova greška bila je što je odgovorio tim momcima - otkrio je jedan od ubica Pabla Eskobara, "Popaj" u dokumentarnom filmu "Dva Eskobara".

Dakle, "Popaj" je ubeđen da bi Eskobar bio među živima da nije ušao u raspravu. Kako god bilo, ovaj autogol koštao ga je svađe koja ga je koštala života.

SUAREZ U DVE SITUACIJE

Luis Suarez bio je centralna figura dve različite situacije. Urugvajac je na Mundijalu 2014. godine ujeo Đorđa Kjelinija i ostavio svet u šoku.

Kasnije je rekao da nije želeo da prizna šta je uradio:

- Nakon utakmice žena me je pitala šta se to desilo. Rekao sam joj da smo se naprosto sudarili. Nisam želeo da budem svestan postupka koji sam napravio. Poricao sam stvarnost - istakao je Suarez, pa dodao:

Republika

Foto: Tanjug/AP

Suarez ujeda Kjelinija

 

- Otišao sam kod psihologa koji mi je pomogao da prihvatim situaciju i odrastem. Mnogo sam patio u tom periodu kada su se mediji obrušili na mene.

Samog Kjelinija ovaj potez je šokirao, ali i - oduševio:

- Istina je, divim se njegovom ludačkom potezu. Da Suarez nema to u sebi, bio bi prosečan igrač. Ništa se nije čudno dogodilo tog dana na Svetskom prvenstvu, čuvao sam Edinsona Kavanija tokom većeg dela meča, još jednog komplikovanog momka kog uvek treba paziti, a onda sam shvatio da me je neko ugrizao za rame - rekao je jednom prilikom Kjelini.

Druga situacija desila se 2010. godine. Gana je imala zicer u finišu četvrtfinala protiv Urugvaja, a snove afričke selekcije raspršio je Luis Suarez. Sprečio je gol rukom, dobio crveni karton, Gana je promašila penal, a Urugvaj je kasnije stigao do polufinala!

Urugvaj ipak nije uspeo da stigne do medalje jer je u polufinalu poražen od Holandije (2:3), a zatim je istim rezultatom izgubio i u utakmici za treće mesto od Nemačke. Ipak, Suarez je postao heroj države!

TRI ŽUTA ŠIMUNIĆU

Hrvatski reprezentativac Josip Šimunić jedini je fudbaler koji je na nekoj utakmici Svetskog prvenstva dobio čak tri žuta kartona! To se dogodilo 22. juna 2006. godine na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj kad je engleski arbitar Grem Pol na susretu protiv Australije igraču “kockastih“ javne opomene pokazao u 61, 89. i 90. minutu.

Sudija Pol je nakon što je Šimuniću pokazao drugi žuti, propustio da pokaže i crveni karton i ovog igrača uputi u svlačionicu. Šimunić je to iskoristio i ostao na terenu do kraja utakmice. Nakon što je odsvirao kraj, sudija Pol je Šimunicu dodelio još jedan, ukupno treći žuti karton, nakon kog mu je pokazao i crveni. 

Kada su Australijanci izjednačili na 2:2, bilo je dosta tenzije. Pre nadoknade isključio sam Emertona, a Šimuniću pokazao drugi žuti karton i upisao ga u pogrešnu kolonu, kod australijskih igrača. U zadnjim sekundama utakmice dao sam mu i treći žuti karton i isključio ga. Trebalo mi je 20 minuta da shvatim kakvu sam grešku napravio… Da me je FIFA i izbrala da sudim finale, mislim da bih odbio. Šimunić mi je preko jednog hrvatskog sudije poslao dres sa potpisom. Nije bilo nikakve poruke, mogao mi je barem nešto napisati. Kako bilo, dres mi je odlično poslužio za pranje automobila - otkrio je Grem Pol.

Sećate li se vi još nekih šokantnih detalja iz istorije Svetskih prvenstava? Šta mislite, čeka li nas nešto slično i u Kataru?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading