DA LI ĆE BITI TREĆA SREĆA? Piksi je obeležio dva Mundijala, "sat" iz Francuske nek zazvoni u Kataru!

Autor: Žarko Sokić

Sport

20.10.2022

13:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imaće priliku da kao selektor ostvari ono čemu je težio kao igrač.

DA LI ĆE BITI TREĆA SREĆA? Piksi je obeležio dva Mundijala, "sat" iz Francuske nek zazvoni u Kataru!

Foto: printscreen/youtube.com

- Kakav bre eventualni plasman? Idemo u Katar - rekao je selektor Srbije, Dragan Stojković Piksi, pred meč sa Portugalom posle pitanja novinara da li misli da bi mu eventualni plasman na Mundijal bio najveći uspeh u karijeri.

Hrabra izjava koja apsolutno opisuje Piksijev karakter. Lider, rođeni pobednik i čovek koji zna kako se piše istorija.

Takav je selektor Srbije bio i kao igrač! Učestvovao je Dragan Stojković na dva Svetska prvenstva i na oba je ostavio dubok trag.

MAGIJA PROTIV ŠPANACA

Prvo pojavljivanje na Mundijalu Piksi je imao 1990. godine u Italiji. Jugoslavija je bila u grupi sa Zapadnom Nemačkom, Kolumbijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a nije sve počelo idealno. "Plavi" su poraženi od Zapadne Nemačke sa 4:1, a 25-godišnji Stojković nije mogao da se izbori sa odbranom protivnika.

Buđenje kreće već protiv Kolumbije, koju Jugoslavija dobija sa 1:0 golom Jozića. Piksi je zaradio žuti karton, borio se, te bio jedan od važnijih šrafova u ovom trijumfu.

Jugoslavija se razgoropadila na meču protiv autsajdera, Ujedinjenih Arapskih Emirata, slavila sa 4:1 golovima Sušića, dva puta Pančeva i Prosinečkog, te je zakazan duel protiv Španije.

Ta utakmica osmine finala Mundijala treba da uđe u udžbenike. Deca iz tog meča mogu da nauče zbog čega je fudbal umetnost, a na koji način se Dragan Stojković Piksi zauvek deklarisao kao umetnik! Dva prelepa gola, ples po terenu i pobeda od 2:1 posle produžetaka za plasman u četvrtfinale.

Na četvrtfinalnom meču protiv Argentine, Jugoslavija je eliminisana posle penala, a Stojković je promašio prvi jedanaesterac. Nisu imali sreće "plavi", a Argentina je, predvođena Maradonom, kasnije stigla do finala gde je poražena od Zapadne Nemačke.

Dakle, u borbi za trofej najboljeg na planeti, sastale su se jedine dve reprezentacije koje su srušile Piksija i ekipu. Ako taj podatak ne govori dovoljno, onda je svrstavanje Stojkovića u najbolji tim Mundijala (na klupu, ali i to je velika stvar), jasan pokazatelj njegovih igara u Italiji.

KOLIKO IMA SATI?

Na sledeći Mundijal Piksi je čekao punih osam godina. Predvodio je Jugoslaviju sa kapitenskom trakom oko ruke i ponovo je bio pravi lider! Na terenu, ali i van njega.

"Plavi" su ponovo bili u grupi sa Nemcima, ali i Iranom i Amerikom. Prvi meč protiv Irana završen je sa 1:0, a strelac jedinog gola bio je Siniša Mihajlović iz slobodnog udarca.

Usledio je derbi protiv Nemačke, a kako Piksija velike utakmice motivišu, tako je i ovde bio jedan od najboljih. Iskoristio je kiks Kepkea i dao gol za 2:0 u 52. minutu, a proslavio ga je simulirajući gledanje na sat. Tada su svi mislili da to znači - vreme je za velika dela, ali Nemci ne bi bili Nemci da se nisu vratili. Pre Stojkovića, Jugoslaviju je u vođstvo doveo golobradi Dejan Stanković, mada je i dalje veliko pitanje da li je on zakačio loptu posle centaršuta Mijatovića. "Panceri" su autogolom Mihajlovića, a zatim i Birofa, uspeli da stignu do 2:2, a kasnije i prve pozicije u grupi.

Protiv Amerike nije bilo puno muka, Komljenović je već u četvrtom minutu doveo Jugoslaviju u vođstvo i taj gol bio je dovoljan za pobedu i drugo mesto u grupi.

A onda - Holandija, Mijatović, prečka koja i dalje boli i Edgar Davids koji ruši sve snove u sudijskoj nadoknadi. Jugoslavija je takmičenje završila u osmini finala porazom od 2:1, a Stojković je zaplesao svoj poslednji ples na Mundijalu. Ali kao igrač!

Dragan Stojković Piksi jedini je Srbin koji je pogađao na dva Svetska prvenstva, sa Stankovićem i Šekularcem deli rekord po broju utakmica koje je odigrao na Mundijalima na kojima je na devet nastupa postigao tri, a namestio jedan gol.

I, ko zna, možda je Piksi onaj sat 1998. godine navio za 18. decembar ove godine. Možda će baš tada zazvoniti i doneti Srbiji pomeranje granica i veliki uspeh.

Republika

Foto: Starsport

Dragan Stojković Piksi

 

Koliko, po vama, Srbija može na Mundijalu?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading