ŠOK! UMRO BIVŠI OLIMPIJSKI I SVETSKI ŠAMPION U PLIVANJU!

Autor:

Sport

22.05.2024

19:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle duge borbe sa rakom nije izdržao.

ŠOK! UMRO BIVŠI OLIMPIJSKI I SVETSKI ŠAMPION U PLIVANJU!

Foto: PA MEDIA

Životna priča plivačkog šampiona

Nekadašnji britanski olimpijski šampion Dejvid Vilki preminuo je u 70. godini nakon borbe sa rakom, javljaju svetski mediji. Vilki je bio škotski plivač čija je karijera bila obeležena impresivnim dostignućima u svetu plivanja.

Olimpijski uspesi

Tokom svoje karijere, Vilki je osvojio tri olimpijska zlata i tri titule prvaka sveta, što ga čini jednim od najuspešnijih plivača svoje generacije. Njegovo najznačajnije dostignuće bilo je osvajanje zlatne medalje u disciplini 200 metara prsno na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine. Taj trijumf je bio posebno impresivan jer je Vilki oborio postojeći rekord za više od tri sekunde, čime je demonstrirao svoju neverovatnu plivačku sposobnost.


Priznanja i titule

Za svoje izuzetno plivačko dostignuće, Vilki je 1977. godine dobio titulu MBE, koja predstavlja visoko priznanje za doprinos britanskom sportu. On je takođe jedini poznati plivač koji je istovremeno nosio britansku, američku, komonveltsku, evropsku, svetsku i olimpijsku titulu, što svedoči o njegovom globalnom uticaju i priznanju.

Legat i sećanje

Iako više nije među nama, Vilki će ostati upamćen kao jedan od najvećih plivača svog vremena, čije su impresivne sportske podvige obeležile generacije ljubitelja plivanja širom sveta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading