U LIGI ŠAMPIONA JE SVE PROGRAMIRANO U SEKUND: Šokiraćete se kada pročitate koliko se računa vodi o detaljima

Autor:

Sport

04.04.2024

15:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo kada se biraju boje dresova, proveravaju svlačionice, doping, a kada pretresaju navijači...

U LIGI ŠAMPIONA JE SVE PROGRAMIRANO U SEKUND: Šokiraćete se kada pročitate koliko se računa vodi o detaljima

Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Reala

Na terenu Real Madrid i Mančester siti, a na tribinama Srbin i to na važnom zadatku. Naime, Republika je još prošle nedelje ekskluzivno pisala da će generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović biti delegat na derbi utakmici četvrtfinala Lige šampiona. Njemu je UEFA poverila meč između Reala i aktuelnog šampiona Evrope Mančester sitija, koji će se odigrati 9. aprila u Madridu.

Republika

Foto: fss.rs

Jovan Šurbatović

Šurbatoviću ovo nije put da u svojstvu delegata prisustvuje elitnom rangu UEFA pošto je prošle sezone, u septembru, bio delegat u prvom kolu takmičenja po grupama između minhenskog Bajerna i Mančester junajteda. Takođe, generalni sekretar FSS je marta 2022. bio delegat u revanšu osmine finala, kad su se u Madridu sastali Real i francuski prvak PSŽ. Tada je bio srećne ruke po "kraljevski klub" jer je domaćin slavio sa 3:1, nadoknadio gol minusa iz prvog meča (1:0), a potom stigao do titule savladavši Liverpul u finalu sa 1:0.

Međutim, Šurbatović sada nije govorio o tome kako donosi sreću Realu, ili bilo kom drugom klubu, već o tome kako iz njegovog ugla izgledaju te vrhunske utakmice na kojima ima važan zadatak.

- Gotovo da ne postoji veći klub u Evropi na čijim utakmicama nisam bio delegat. Uloga delegata na evropskim utakmicama je pitanje statusa, časti, poštovanja... Predstavljaš UEFA i najodgovornije si službeno lice na utakmici. Dan pre utakmice posao počinje obilaskom stadiona i prostora namenjenog gostujućim navijačima. Proveravaju se svlačionice, soba za doping kontrolu, ambulantna kola... Održava sastanak sa predstavnicima klubova, u obavezi sam da prisustvujem konferenciji za medije gostujuće ekipe kao i njihovom treningu - rekao je Šurbatović za Sportski žurnal, pa nastavio:

Republika

Foto: printscreen/instagram

Šurbatović se na Santjago Bernabeu oseća kao kod kuće

- Na dan utakmice obaveza je još više. Posle obilaska terena, u 10.30 je organizacioni sastanak, proveravaju se svi detalji. Klubovi se ranije dogovaraju sa UEFA o garniuturama dresova, tako da delegat ne mora da brine da će boje biti slične. U 13 časova je zvanični ručak sa predstavnicima klubova. Na stadion ponovo dolazim dva sata pre početka utakmice i prva obaveza je posmatranje ulaska navijača, proveravam da li ih pretresaju.

Kako je poručio, UEFA delegat ima privilegiju da utakmice posmatra s najboljeg mesta, iz VIP lože u društvu posmatrača suđenja, i predsednika klubova.

- Ta mesta verovatno jesu najbolja na stadionima, ali, ja praktično najmanje gledam utakmicu, jer treba uočiti i zabeležiti sve ostale propratne detalje. Dešavalo se da posle nekih utakmica ostanem budan maltene celu noć zbog posla. Ali lepo je biti delegat, iako je nekad teško. Zato je najvažnija priprema. Posle dobre pripreme i uz dobru komunikaciju na licu mesta, logično, sve je lakše uraditi - zaključio je Šurbatović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading