"CRNE" SLUTNJE SU SE OBISTINILE! Posle "HOROR" povrede protiv Reala, možda NIKAD više neće zaigrati fudbal!

Autor:

Sport

05.03.2024

15:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reči doktora ne obećavaju.

"CRNE" SLUTNJE SU SE OBISTINILE! Posle "HOROR" povrede protiv Reala, možda NIKAD više neće zaigrati fudbal!

Foto: Twitter


Na nedavno završenoj utakmici između Valensije i Real Madrida, defanzivac Mukrat Dijakabi doživeo je tešku povredu koja je uzdrmala fudbalsku javnost. Neposredno pre sudijske nadoknade, Dijakabi je pretrpeo veliku povredu kolena kada mu je na njega pao Oreljen Čuameni. Ova nezgoda ostavila je veliku neizvesnost u vezi sa daljim tokom Dijakabijeve karijere.

Dr Enrike Gastaldi, poznati španski traumatolog, dao je izjavu za medije u kojoj je obrazložio težinu povrede i šta se može očekivati od oporavka fudbalera. Njegove reči su bacile svetlo na ozbiljnost situacije, ističući koliko je važno pružiti Dijakabiju odgovarajuću medicinsku negu u narednom periodu.

- Iščašenje je zahvatilo prednji i zadnji ukršteni ligament kolena. U pitanju je jako retka povreda, najozbiljnija koju jedan fudbaler može da ima u kolenu. Pretpostavljam da je pokidao četiri ili pet ligamenata. Luda povreda u svakom pogledu. Kada je u pitanju iščašenje, dakle ispada iz ležišta, kost izlazi iz ležišta. To znači automatski i kidanje ligamenata, prednjeg, zadnjeg, lateralnog... Kada kost ošteti ligamente, može da dođe do komplikacija koje moraju odmah da se uzmu u obzir, a to je da se proveri postoje li vaskularne povrede. Tu mislim na poplitealnu arteriju (nastavlja se na tok femoralne arterije prim. aut.) koja prolazi odmah pored kosti i kada dođe do ovakvih povreda, treba voditi računa o tome da li je kost pokidala arteriju, vene ili nerv. Ovo su jako ozbiljne povrede od samog starta. Da razjasnim, kada dođe do povrede femoralne arterije ili njenog dela, noga može da bude u riziku, ali ako se sve uradi kako treba neće biti problem da pacijent hoda, rekao je Gastaldi a potom nastavio:

- Sa ovakvom vrstom povrede, prva stvar je da uradite sve što je moguće da pacijent ponovo može da hoda i da ne bude daljih problema. Ne govorimo o oporavku koji će trajati devet ili dvanaest meseci. Teško je mnogo dati bilo kakve prognoze sa ovakvom povredom, jer će verovatno biti potrebna jedna do dve operacije. Nažalost, povreda je jako ozbiljna. S tim na umu, postoji velika šansa da više nikada neće moći da zaigra fudbal, jer kod ovakvih povreda nanese se ozbiljna šteta i hrskavici, a to je jedina struktura u čovekovom telu koju je nemoguće regenerisati, završio je španski traumatolog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading