INFANTINO LUPIO ŠAKOM O STO: Stopirao odluku koja je ZAUVEK trebalo da PROMENI FUDBAL

Autor:

Sport

02.03.2024

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Revolucionarna ideja dobila crveni karton.

INFANTINO LUPIO ŠAKOM O STO: Stopirao odluku koja je ZAUVEK trebalo da PROMENI FUDBAL

Foto: Republika.rs

Đani Infantino

Predsednik FIFA Đani Infantino nedvosmisleno je odbacio mogućnost korišćenja plavih kartona. Plavi kartoni trebalo je da budu signal koji bi sudije koristile kako bi pokazale da je igrač privremeno udaljen sa terena tokom probnih faza "sin bin" sistema. Ovi protokoli trebalo je da budu objavljeni 9. februara i bili su potvrđeni na sastanku upravnog tela IFAB (International Football Association Board).

IFAB je odustao od objavljivanja nakon što su vesti o plavim kartonima procurele, uz prilično negativne reakcije. Kritikovani su, a IFAB je naveo potrebu za daljim razgovorima na godišnjoj skupštini organizacije ovog vikenda u Loh Lomondu, dok se FIFA distancirala, tvrdeći da plavi kartoni nikada neće biti testirani na elitnom nivou fudbala, bar ne u njihovim početnim fazama.

Foto: E+/simonkr

Sudija pokazuje plavi karton

- Neće biti korišćenja plavih kartona na elitnom nivou. Ova tema za nas ne postoji. FIFA je potpuno protiv plavih kartona. Nisam bio svestan ove teme. Ja sam predsednik FIFA i mislim da FIFA ima reč u IFAB. Dakle, ne znam da li želite naslov "Crveni karton za plavi karton". Svaki predlog i svaka ideja moraju biti tretirani sa poštovanjem. Ali, kada ih sagledate, takođe morate štititi igru, suštinu igre, tradiciju igre, i tu nema mesta za plavi karton - rekao je Infantino.


Uvođenje plavog kartona na nivou koji je prvobitno bio predviđen u probi bilo bi najveća promena u upravljanju disciplinom igrača od uvođenja crvenih i žutih kartona na Svetskom prvenstvu 1970. godine. Probna faza "sin bin" sistema će se nastaviti testirati na mnogo nižim nivoima. Fudbalski savez, jedno od pet tela koje čine IFAB, bio je zainteresovan za sprovođenje probi na muškom i ženskom FA Kupu u budućnosti, pre nego što je izbila polemika oko plavih kartona. Takođe će biti potrebni novi signali umesto plavog kartona.

U amaterskom fudbalu, sudije pokazuju žuti karton i upućuju ka aut liniji. Takođe će se voditi dalji razgovori o tome da li bi bilo koji deo "sin bin" probi trebalo da uključuje taktičke prekršaje, kao i neslaganja. Takođe, prema prvobitnom protokolu, svi igrači na terenu, uključujući golmane, mogli bi biti privremeno udaljeni. Upravljanje povredama glave takođe je na dnevnom redu godišnje skupštine.

Svetski forum liga i svetski fudbalski sindikat FIFPRO ponovo su pisali IFAB tražeći dozvolu za probu privremenih zamena zbog povreda glave, nešto što je ponovo odbijeno na prošlogodišnjoj skupštini u Londonu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading