OTKRIVENA TAJNA POSLE VIŠE OD TRI DECENIJE: Evo šta se desilo u Zvezdinoj svlačionici uoči finala u Bariju 1991. godine!

Autor: P. Z.

Sport

29.02.2024

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

To je bio ključ pobede.

OTKRIVENA TAJNA POSLE VIŠE OD TRI DECENIJE: Evo šta se desilo u Zvezdinoj svlačionici uoči finala u Bariju 1991. godine!

Foto: FK Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde sa peharom namenjenim šampionu Evrope

Legendarni fudbaler Crvene zvezde, a kasnije i trener, Robert Prosinečki, prisetio se sezone u kojoj su se crveno-beli popeli na krov Evrope.

Tek posle prve polufinalne utakmice u Minhenu počeli smo da shvatamo da možemo do trofeja. Daleko od toga da nismo bili svesni naših kvaliteta. Imali smo u ekipi mnogo jakih karaktera, momke koji su bili rođeni pobednici. Drski i bezobrazni u igračkom smislu. Osetili smo da je generacija kadra za velika dela i rekli smo sebi zašto da se zadovoljimo polufinalom. Idemo dalje - rekao je "Žuti" u emisiji "Mojih TOP 11".

Veliko finale bilo je na programu 29. maja 1991. godine u Bariju.

- Mnogo se vremena trošilo na priču oko taktike, šta su čiji zadaci, ko će koga da čuva. Na kraju, kvalitet utakmice nije bio na nivou finala najvećeg takmičenja. Ali ko te pita. Osvojio si trofej, ušao u istoriju i igra pada u zaborav.

Postoji mit da je tadašnji trener Crvene zvezde Ljupko Petrović pitao igrače u svlačionici da li žele da postanu šampioni Evrope ili da igraju lepo u finalu. Međutim, to nije bilo baš tako, već je Robi otkrio tajnu iz svlačionice uoči finala.

Ma nije to pitao. Evo, ja ću ti reći istinu. Nijednog trenutka nije pitao da li želimo da igramo lepo ili da osvojimo trofej. Ali je postavio taktiku da se ide na narešen rezultat. I to je verovatno bio jedini način da Zvezda dođe do pobede. Kada se Savićević povredio i ustupio mesto Stošiću u 84. minutu, bilo je jasno da prelazimo na totalnu defanzivu. Da smo mogli bolje, mogli smo. Da li smo srećni i zadovoljni? Apsolutno jesmo. I to je poenta cele priče - objasnio je Prosinečki.

Ipak, žali zbog jedne stvari iz te šampionske sezone.

Ne mogu da kažem da mi je Piksijev odlazak u Marsej prijao, jer smo sjajno sarađivali i imali izuzetno korektan odnos. Činjenica je da sam dobio više prostora u igri, u smislu da sam konačno imao priliku da izvodim penale i slobodne udarce. Do tada, svaki prekid je bio njegov. Čak i korner. Žao mi je što nije bar još godinu dana ostao sa nama, da zajedno osvojimo Kup šampiona, pa posle neka ide kuda hoće - poručio je Robi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading