REVOLUCIJA! Liga šampiona se MENJA iz KORENA! Evo šta to ZNAČI za Zvezdu i Partizan!

Autor:

Sport

21.02.2024

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi sistem uskoro se uvodi u najelitnije klupsko takmičenje.

REVOLUCIJA! Liga šampiona se MENJA iz KORENA! Evo šta to ZNAČI za Zvezdu i Partizan!

Foto: Starsport

Evropska fudbalska unija (UEFA) nedavno je potvrdila da će Liga šampiona doživeti temeljne promene, uvodeći totalno novi format od sezone 2024/25. Ovaj revolucionarni koncept doneće sa sobom nekoliko značajnih promena koje će značajno uticati na način na koji se takmičenje odvija.

Novi format takmičenja

Umesto dosadašnjih 32, u Ligi šampiona će učestvovati 36 ekipa, a grupna faza takmičenja biće ukinuta. Svaka od 36 ekipa će odigrati po osam mečeva (četiri kod kuće, četiri u gostima) protiv osam različitih timova, a rangiranje će biti zasnovano na ostvarenim rezultatima. Klubovi će biti podeljeni u četiri šešira prema UEFA koeficijentu, a svaki će dobiti po dva rivala iz svakog šešira.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Mančester siti brani titulu evropskog prvaka

Nokaut faza takmičenja

Najbolje plasiranih osam ekipa na tabeli imaće direktnu prohodnost u osminu finala, dok će se ostale ekipe boriti kroz baraž, a potom se pridružiti učesnicima ove runde. Format nokaut faze ostaje nepromenjen, sa dvomečima u osmini, četvrtfinalu i polufinalu, dok će se samo jedan duel odigrati u finalu.

Novi format za LE i LK

UEFA je najavila slične promene i za Ligu Evrope i Ligu konferencija, gde će takođe učestvovati po 36 timova, a takmičenje će biti koncipirano na isti način kao i Liga šampiona.

Kvalifikacije za preliminarnu fazu LŠ

Iako će se format Lige šampiona promeniti, kvalifikacioni proces će ostati isti, sa četiri pretkola i plej-ofom kao poslednjim stepenikom do glavnog takmičenja. Dodatno, biće određeno četiri nova učesnika Lige šampiona, s obzirom na povećanje broja timova.

Foto: Starsport

Mateus Saldanja i Gelor Kanga

Srbija u novom formatu

Od sezone 2024/25, Srbija neće imati direktnog učesnika u preliminarnoj fazi Lige šampiona (Crvena zvezda ili Partizan). Šampion Superlige igraće plej-of za ulazak u elitni rang, dok će drugoplasirani tim takođe učestvovati u kvalifikacijama, ali među timovima koji nisu prvaci svojih država.

Ovi radikalni planovi UEFA doneće značajne promene u evropskom fudbalu, pružajući timovima i navijačima novi i uzbuđujući format takmičenja koji će sigurno izazvati mnogo pažnje širom kontinenta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading