SRBIJA UME U LIGI NACIJA! "ORLOVI" DOŽIVELI DVE PROMOCIJE ZA TRI SEZONE: Da li je vreme za TROFEJ?

Autor:

Sport

07.02.2024

20:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Večeras ćemo saznati rivale.

SRBIJA UME U LIGI NACIJA! "ORLOVI" DOŽIVELI DVE PROMOCIJE ZA TRI SEZONE: Da li je vreme za TROFEJ?

Foto: Starsport

Aleksandar Mitrović

Fudbaleri Srbije su elita evropskog i svetskog fudbala, a to će ove godine biti potvrđeno čak dva puta. Izabranici Dragana Stojkovića Piksija će najpre igrati na EURO 2024 u Nemačkoj, dok će na jesen debitovati u najjačoj "A" diviziji Lige nacija, za šta su se sami izborili u prethodnom ciklusu u "B" diviziji. Ko će biti rivali "orlovima", biće određeno sutrašnjim žrebom u Parizu (18.00), a ono što je poznato jeste da je Srbija smeštena u četvrti šešir s Izraelom, Bosnom i Hercegovinom i Škotskom, na koje ne može udariti

Ovo će biti najznačajnije učešće "orlova" u pomenutom takmičenju, s obzirom na to da će Srbija po prvi put imati priliku da se bori za trofej u Ligi nacija. Da li je izvodljivo? Teško. Ali, gledajući prethodna učešća u Ligi nacija - Dragan Stojković Piksi i njegovi puleni imaju čemu da se nadaju.

Naime, Liga nacija kao takmičenje je startovala u sezoni 2018/19, a "orlovi" su tada počeli takmičenje u "C" diviziji. Tada su se našli u grupi sa Rumunijom, Crnom Gorom i Litvanijom i kao prvoplasirani promovisani su u rang iznad. Vođena je borba tada sa Rumunima, ali se naša selekcija na kraju sa 14 bodova, dva više od pomenutih komšija sa istoka, našla na čelu tabele.

Republika

Foto: Starsport

Srbija u Ligi nacija

U narednom izdanju takmičenja, sezone 2020/21, Srbija je u Grupi B3 odmeravala snage sa mnogo težim rivalima nego što je to bio slučaj u prvoj seriji. Pored Mađarske, Rusije i Turske, Srbija je mogla da izbori samo treću poziciju i tako praktično završi jedinu sezonu u Ligi nacija u kojoj na kraju nije doživela promociju. Sa šest bodova, "orlovi" su se našli ispod komšija sa severa i bratske Rusije, dok je Turska sa istim učinkom zbog lošije gol-razlike doživela ispadanje iz "B" ranga, što je zapravo bio ključni momenat na putu naše selekcije do vrha takmičenja, jer da su nas Turci pobedili, ne bi postojale teoretske šanse da se nađemo ovde gde smo sada.

Poslednja i ujedno najuspešnija sezona u Ligi nacija za Srbiju bila je 2022/23. U "Skandinavsko-jugoslovenskoj" grupi sa Norveškom, Švedskom i Slovenijom, Piksijeva četa je sasvim zasluženo zauzela prvu poziciju i kao takva promovisana je u rang sa najkvalitetnijim nacionalnim timovima u Evropi. Pobedom nad Norvežanima u poslednjem kolu je "overena" viza za rang "A" i ujedno su otvorena vrata za povratak Srbije u krem evropskog fudbala, od čega smo upravo i počeli.

S obzirom na to kako su se "orlovi" pokazali do sada u Ligi nacija, postoji realna mogućnost da se napravi ozbiljan podvig u novoj sezoni. Da li u društvu najboljih na "Starom kontinentu" naš nacionalni tim može da se izbori, saznaćemo relativno uskoro, ali pre svega - da ispratimo žreb.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading