BEKENBAUER JE IGRAO NA MARAKANI KAD JE NASTALA ČUVENA "PANENKA": Kajzer Franc prisustvovao ISTORIJI u Beogradu!

Autor:

Sport

08.01.2024

20:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Interesantna činjenica.

BEKENBAUER JE IGRAO NA MARAKANI KAD JE NASTALA ČUVENA "PANENKA": Kajzer Franc prisustvovao ISTORIJI u Beogradu!

Foto: https://www.profimedia.rs/

Jedan od najvećih igrača u istoriji nemačkog fudbala Franc Bekenbauer preminuo je danas u 79. godini.

Legendarni fudbaler bolovao je od Alchajmerove bolesti koja se značajno pogoršala, a danas je došla vest da je preminuo.

Bekenbauer, koji je sa Nemačkom osvojio Svetsko prvenstvo kao igrač 1974, a potom i kao selektor 1990. godine, se u poslednje vrijeme nije pojavljivao u javnosti.

Upravo dve godine kasnije, 1976, Kajzer Franc je sa reprezentacijom došao u Jugoslaviju na EURO kao aktuelni evropski i svetski šampion.

Bez nekoliko zvezda koje su se povukle iz nacionalnog tima, Pancere je predvodio, sada pokojni, Franc "Kajzer" Bekenbauer i ponovo je uspeo da dovede svoj tim do same završnice.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Bekenbauer u dresu reprezentacije

Finale je igrano na Marakani, rival Nemcima bila je Čehoslovačka koja je vodila sa 2:0. Ipak, Švabe su uspele još u 28. minutu da smanje rezultat na 2:1, da bi Helcenbajn u 89. odveo meč u penal seriju.

Bila je to istorijska utakmica iz dva razloga. Prvi je taj što što je ovo bilo prvo finale koje je odlučeno penalima, pošto smo do tada gledali ponovoljene utakmice u skučaju nerešenog rezultata.

Drugi razlog je penal koji je Čehoslovacima doneo titulu. Izveo ga je čuveni Antonin Panenka i upravo je tada i nastao verovatno najpoznati i najspecifičniji udarac sa bele tačke.

Bili smo prilično srećni što smo uspeli da dođemo na turnir i naravno još više u finale. Savladali smo Jugoslaviju u polufinalu posle produžetaka, a onda smo bili u finalu – prvom u kome je odlučeno penalima. Uopšte nismo bili spremni za penale – nismo to očekivali, pa smo izgubili - rekao je Bekenabuer svojevremeno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Dragan

09.01.2024 11:08

Sve je to prenosila televizija, bile su dobre i uzbudljive utakmice. Naročito onaj deo kad smo nadigrali Nemce ;-). Ne mogu da se setim kako se zvao nemački golman, mada imam jasnu sliku u glavi, kako pored Bekenbauera gleda kako Česi primaju pehar.