PIKSI OTVORIO DUŠU: Selektor pričao o PROBLEMIMA "orlova"

Autor: P. Z.

Sport

28.12.2023

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija od Stojkovićevog dolaska igra sa trojicom defanzivaca.

PIKSI OTVORIO DUŠU: Selektor pričao o PROBLEMIMA "orlova"

Foto: Vlada LUKIĆ

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije i legenda našeg fudbala Dragan Stojković Piksi, odveo je "orlove" na drugo uzastopno veliko takmičenje.

Nakon Mundijala u Kataru prošle godine, Srbija će naredne učestvovati na Evropskom prvenstvu 2024.

Međutim, iako su rezultati odlični, u javnosti se konstantno komentariše to što Piksi forsira igru sa trojicom pozadi.

Od momenta kada sam došao i kada sam dobro analizirao tu grupu igrača na koju mogu da računam i uz moju filozofiju kako treba naš tim da izgleda, odlučio sam da idemo u sistem sa tri beka. Ako se setite kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, bile su na izuzetnom nivou. Srbija je bila izuzetno ofanzivna, dominantna, dinamična i postizala je golove. Na kraju krajeva, rezultat govori u prilog svemu tome što pričam. Došle su kvalifikacije za EP, gde nismo bili na tom nivou, ali smo bili dovoljno dobri da se plasiramo. I to je bio cilj svih ciljeva, prioritet svih prioriteta. Da igra može biti bolja, može. Da utisak može bolji da se ostavi, može. Da li ima prostora za tako nešto, ima. Tako da ćemo naredni period iskoristiti, kada budemo imali šansu, da probamo i igru sa četiri beka, kao i neke sisteme za koje ja smatram da mogu da nam donesu takmičarski rezultat - rekao je Stojković u razgovoru za "B92".

Republika

Foto: Vlada LUKIĆ

Dragan Stojković Piksi

Otkrio je da se zajedno sa igračima i svojim stručnim štabom trudi da "zategne" ekipu.

- Radi se na treninzima na tome. Nemojte da mislite da, kada se sastanemo, samo pričamo i pijemo kafu. Radi se na treninzima, raznorazne varijante. Ali, ne možete da budete sigurni nikada, a to se dešava, da neće biti individualnih grešaka igrača. One su sastavni deo igre, a kada se to desi, onda se daje grupna ocena da nismo dobri u odbrani. Šta god da se desi, ta jedna greška vam odvlači pažnju. Meni je važno da svi igrači daju svoj maksimum, da svi pružaju sve što mogu da pomognu timu. Da kroz kolektivni i timski duh dođemo do rezultata. I znam da, ko god istrči na teren, daje svoj maksimum. A to je, za mene, jako bitno. E sad, da biste bili 'perfektni', a biti perfektan je, po meni, nemoguće, morate da imate dovoljnu dozu koncentracije, da budete potpuno spremni i da u datim momentima donosite rešenja koja su dobra za vaš tim. Videćete da kroz mnogo jače ekipe, na najvišem nivou, dolazi do grešaka. Greške su sastavni deo fudbala. A naš cilj je da te greške koje imamo dovedemo na minimum.

Nastavio je u dahu.

- Koliko vidim, mi u odbrani imamo taj problem, veći nego što je u veznom redu i napadu. Ekipa smo koja i te kako može da napravi probleme protivniku u ofanzivnom smislu. Ali, isto tako, u defanzivnom delu smo mogli i morali da budemo bolji. Morate da znate još jednu stvar, da ne postoji nijedan sistem koji može da vam garantuje uspeh. Postoje dva sistema: jedan je sa trojicom bekova i drugi je sa četvoricom u poslednjoj liniji. Ne postoji treći i nijedan vam neće biti garancija uspeha. Svaki sistem u fudbalu iziskuje poštovanje princima istoga. Postoje principi u defanzivnom i ofanzivnom smislu. Igrači moraju da imaju taj automatizam i da shvataju u datom momentu šta treba raditi, kako se braniti i kako napadati. Ta fudbalska inteligencija je jedna od glavnih i krucijalnih stvari u fudbalu. Ona, ustvari, pravi razliku.

Republika

Foto: Vlada LUKIĆ

Dragan Stojković Piksi

Problem srpskog fudbala je taj da od Branislava Ivanovića i Aleksandra Kolarova "orlovi" nemaju prave bekove, a sada bi na desnoj strani požar mogao da ugasi mladi as Crvene zvezde Kosta Nedeljković.

Kao prvo, ne slažem se da treba kritikovati. Kad neko kaže: "nismo mi tim koji može da igra sa trojicom pozadi". Ja ne bih rekao da je to tako. Zašto mi nismo predodređeni da igramo sa trojicom. Pitanje je samo kako shvatate igru. Igra sa trojicom u odbrani je i te kako ofanzivna. Jer imate bočne igrače koji su daleko više prisutniji u ofanzivi nego u defanzivi. Da, mi nemamo te klasične bekove, desne i leve. U toj percepciji, odlučio sam se da igramo u sistemu koji je prilagodljiv i koji će nam dati ono što možemo, a to je da taj ofanzivan deo bude na nivou. Ljudi se odlučuju na osnovu šta imaju, kakav profil igrača imaju i kako želite da izgledate, koji stil fudbala da gajite. Generalno, to je sistem koji je izuzetno ofanzivan i koji daje mogućnost da iskoristite te prostore po strani, gde su ti intervali vrlo slobodni. To je prostor koji mora da se iskoristi, kako bi se napravio problem protivniku. Evo, mi smo u Budimpešti protiv Mađara krenuli sa četvoricom, a u drugom poluvremenu sam vratio u stari sistem i bilo je, zaista, odlično. Tako da sistem kao sistem je važan, ali najvažnije je kako principe poštujete - zaključio je Piksi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading