SRPSKI FUDBALER JE GENIJALAC! Dejan Joveljić učestvovao na Evropskom prvenstvu u ŠAHU!

Autor:

Sport

17.12.2023

13:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prelepa sportska priča.

SRPSKI FUDBALER JE GENIJALAC! Dejan Joveljić učestvovao na Evropskom prvenstvu u ŠAHU!

Foto: fss.rs

Dejan joveljic

Reprezentativac Srbije i prvotimac Los Anđeles Galaksija Dejan Joveljić iskoristio je kraj sezone i pauzu u MLS-u da učestvuje na Evropskom prvenstvo u šahu. Šampionat je održan u Zagrebu, a napadač naše reprezentacije ostvario je solidan učinak osvojivši šest poena u trinaest odigranih partija.

 

Reprezentativac Srbije i prvotimac Los Anđeles Galaksija Dejan Joveljić iskoristio je kraj sezone i pauzu u MLS-u da učestvuje na Evropskom prvenstvo u šahu. Šampionat je održan u Zagrebu, a napadač naše reprezentacije ostvario je solidan učinak osvojivši šest poena u trinaest odigranih partija

 

Bivši napadač Crvene Zvezde dao je intervju za hrvatske medije u kojem je govorio o tome kako je zavoleo šah i šta su mu ciljevi.

Čuveni šahista Hans Niman je svojevremeno proglasio sve šahiste za ludake koji to vešto kriju - ali šta na to kaže Jovetić.

- Nisam imao priliku to da doživim, ha-ha! Svi šahisti koje poznajem su vrhunski momci. Valjda ni ja nisam ludak… Genijalac? Nisam merio IQ, ali slažem se da je retkost da se fudbaler bavi šahom i slaže Rubikove kocke. Šah me zaintrigirao tokom korone i karantina, a ranije sam imao mononukleozu i proveo šest meseci u krevetu… Kako je bilo puno vremena počeo sam slagati i kocke. Lični rekord mi je 38 sekundi, ali brzo dojadi. Ljudima je to "vau", no sve se svodi na nekoliko šema - rekao je Joveljić.

Uporedio je šah sa fudbalom.

- Slični su to misaoni procesi. I u fudbalu gledaš unapred, predviđaš, čekaš grešku protivnika i pokušavaš da je iskoristiš. Kad vidiš prostor, napadaš! Sigurno mi je šah na terenu doprineo u smislu koncentracije i emocija. Naučiš da rešiš burne reakcije na terenu, one ti ionako samo škode. I u šahu često promatraš protivnika, pa mu na licu možeš da mu vidiš koliko je siguran u odluke - rekao je napadač LA Galaksija.

Cilj mu je da se oproba protiv Magnusa Karlsena, najboljeg šahiste na planeti.

Još nisam imao priliku. Nadam se da ćemo se upoznati i zaigrati, iako to ne bi imalo nikakvog smisla, ha-ha. Ali ne bih se osramotio. Inače, spletom okolnosti Karlsen je bio u Los Anđelesu, ja sam taman trenirao sa Galaksijem, a dva prijatelja su ga uhvatila za fotografiju. Malo sam bio ljubomoran - zaključio je Joveljić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading